"НЕНАДОВИЋ" ДОМАЗЕТОВОЈ: У Бранковини код Ваљева уручена награда за најбољи путопис (ФОТО)

Б. ПУЗОВИЋ

22. 09. 2022. у 22:43

У ПОРТИ цркве у Бранковини код Ваљева, задужбини знаменитих Ненадовића, данас је награда за најбољи путопис на српском језику "Љубомир П. Ненадовић", коју додељује истоимена библиотека у граду на Колубари, уручена Сањи Домазет за дело "На кафи код Шекспира", у издању "Службеног гласника".

НЕНАДОВИЋ ДОМАЗЕТОВОЈ: У Бранковини код Ваљева уручена награда за најбољи путопис (ФОТО)

Фото: Б. Пузовић

Одлуку о лауреату жири којим председава професор др Радивоје Микић донео је једногласно. Сања Домазет пише сасвим особену врсту путописа, наведено је у образложењу награде.

Она је модерни путописац који не одлази на неко место да први пут уђе у један стваралачки свет, већ на то место одлази као добро обавештени зналац, који, кад је већ на лицу места, сопствено знање подвргава додатној провери, настојећи да утврди какав је однос између онога што је научено и доживљаја.

- То у ствари значи да Сања Домазет трага за оним што је само језгро једног уметничког света уведено у доживљај, у тачку гледишта оног "ја" у путописном тексту - рекао је Радивоје Микић. - Увек је интересује како је настао један уметнички свет, односно како је творац тог света пролазио кроз понекад и врло тешке животне околности, како је спознавао духовни хоризонт своје епохе и како је настојао да изгради уметнички језик који је у стању да нам прикаже оно што је основно у сваком великом уметничком доживљају света и живота.

Сања Домазет, књижевница, новинарка, професор универзитета, пише поезију, прозу и есеје. Објавила је више романа, књига есеја, драма и прича. Добитница је бројних награда. Докторирала је на Факултету политичких наука у Београду, где је ванредни професор новинарства.

ПУТНИЦИ ПРИПОВЕДАЧИ

Љубомир Ненадовић први је међу нашим литератама осетио да путовања путника претварају у приповедача, да се реч не открива, већ на путу долази ка нама, као плод ствари, искуства и повишене емоције, онда кад на путу престанемо да видимо обалу са које смо кренули - рекла је у својој беседи добитница награде. - Вративши се у Бранковину, Ненадовић је осећао да се круг светлости око њега сужава, али је и у смрт желео да уђе отворених очију. Није се бојао пламтеће празнине ходника у који је ступао, имао је мир онога ко је извршио свету дужност: својим делом ушио је болни процеп у нама. И био биће кроз које нас је бог волео.

- Ђачка лектира "Писма из Италије" учинила је да останем вечити дужник лепоти Ненадовићевог дела - рекла је добитница. - Тај дуг му, надам се, полако враћам, заувек занесена његовом имагологијом. Љубомир Ненадовић тврдио је да писати значи водити најдубље разговоре са собом, фотографисати сопствене мисли. За њега, библиотеке су вазда биле простори сећања, а путовања позив на најузбудљивије најплеменитије образовање, где путник, занесен расцветалом Фиренцом, дефилеом сенки у Риму, доживљава алхемијски, иницијацијски преображај.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИЈА ОДУШЕВЉЕНА СРБИМА: Оно што су навијачи репрезентације Србије урадили на Светском првенству распаметило Русе

РУСИЈА ОДУШЕВЉЕНА СРБИМА: Оно што су навијачи репрезентације Србије урадили на Светском првенству распаметило Русе

Фудбалска репрезентација Србије играла је против Камеруна у оквиру другог кола Светског првенства у Катару, а утакмица, која је учинила изузетно занимљивом ситуацију на табели групе Г, привукала је и приличну пажњу - у Русији.

29. 11. 2022. у 18:55

Коментари (0)

РУСИЈА ОДУШЕВЉЕНА СРБИМА: Оно што су навијачи репрезентације Србије урадили на Светском првенству распаметило Русе