ПАЛАТА ЗА УМЕТНОСТ: Добијамо ексклузиван простор за културу - здање се отвара захваљујући породици Цептер

Д. Матовић

11. 09. 2022. у 09:50

ЈОШ једно здање "живеће" за културу захваљујући породици Цептер.

ПАЛАТА ЗА УМЕТНОСТ: Добијамо ексклузиван простор за културу - здање се отвара захваљујући породици Цептер

Фото: Приватна архива

На Дедињу се 19. септембра, како "Новости" сазнају, отвара Палата уметности "Мадлена", која ће бити модерна, али обзирна према класици и традицији. Садржај збивања унутар овог простора биће синтеза оригиналног, смисленог, провокативног, узбудљивог, естетски задивљујућег и, с друге стране, личних карактеристика, укуса и трајне посвећености уметности добротвора.

Свечано отварање Палате обележиће наступ оперских звезда из Италије, као и изложба маштовито израђених столица, својеврсних скулпторско-сликарских остварења светски реномиране ликовне уметнице из Италије Карле Толомео, под насловом "Да ли би волео да седиш на уметничком делу?".

Фото Принтскрин "Газета"

Карла Толомео

Италијанка Толомео је запажена након прве самосталне изложбе у Риму. Препознатљива је по богатом и разноврсном стваралачком раду и уметничкој пракси, истанчана у цртежу, деликатна у графици, суверена у класичној техници уља на платну и керамици, креативна у коришћењу нових материјала и нових начина изражавања.

Њене столице, које ће бити приказане на изложби, имају додирну тачку са новом Палатом уметности. У здању у Булевару кнеза Александра Карађорђевића биће изложена вредна и богата збирка стилског намештаја, раскошних гарнитура аутентичне старости, насталих у епохама којима естетски припадају. Реч је о салону у стилу ампир (Француска), о отменим амбијентима Аустрије, Португалије, Далеког истока, Венеције, док ће у посебном делу бити изложени драгоцени предмети из Кине, Јапана, Хонгконга...

Фото: Д. Миловановић

Филип и Мадлена Цептер

Палата уметности отвориће широм врата, пре свега, за младе, који ће у том простору моћи да покажу своју креативност. Она ће, како је најављено, бити и мост између нас у Србији и оног најважнијег што се збива у сфери духа у савременом свету. Под њеним кровом наступиће вокални солисти, не само у опери, пијанисти, виртуози на виолини, челисти, камерни музички састави, балетски играчи и они који негују неокласичну форму плеса. Дешаваће се и књижевне вечери, мале театарске форме, гостовања светски познатих уметника, беседника, предавача. Неки од ових садржаја биће на програму већ у октобру.

ПОЛА ВЕКА ЗАЈЕДНО

ПАЛАТА уметности "Мадлена" је својеврсна заоставштина за будућност, којом Мадлена и Филип Цептер крунишу своја постигнућа у култури, у време када прослављају 50 година брака. Подсетимо, овај пар је основао Фондацију за научне, техничке и културне пројекте, галерију и потом музеј "Цептер", аукцијску кућу "Мадл`арт" (која траје пуних 20 година), затим издавачку кућу, па Оперу и театар "Мадленијанум" и Креативни студио "Цептер". Установили су и награду "Женско перо", спонзорисали доделу "Добричиног прстена", стипендирају даровите студенте и спортисте...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

ТУЖНА ПРИЧА ЧУВЕНОГ ГЛУМЦА: Гроб Милана Срдоча скроз запуштен

ТУЖНА ПРИЧА ЧУВЕНОГ ГЛУМЦА: Гроб Милана Срдоча скроз запуштен

ДРВЕНИ крст, потпуно избледео од кише и сунца, привлачи пажњу пролазника који су пролазили поред гроба на Топчидерском гробљу у Београду. У питању је гроб чувеног "Чика Мигета", односно неправедно заборављеног глумца Милана Срдоча.

06. 12. 2022. у 21:24

Коментари (0)

ВЕЛИКИ ГРЕХ: Обичај који се усталио на српским сахранама у супротности је са црквеним учењима