РУЖДИ ИЗБОДЕН НА БИНИ: Славни писац, аутор "Сатанских стихова", нападнут уочи предавања у Бафалу, у Америци

А. ПОПАДИЋ

13. 08. 2022. у 05:15

СЛАВНИ писац Салман Ружди (75) ударен је, а потом избоден на бини, уочи говора који је требало да одржи у Чаутауки, близу Бафала у Америци.

РУЖДИ ИЗБОДЕН НА БИНИ: Славни писац, аутор Сатанских стихова, нападнут уочи предавања у Бафалу, у Америци

Фото: Танјуг/Photo by Grant Pollard/Invision/AP, File

Ружди, који је због свог писања својевремено "зарадио" фатву, нападнут је док је излазио на бину како би одржао предавање на институту у Чаутауки, где је присуствовао дискусији о Сједињеним Државама као азилу за писце и друге уметнике у егзилу, и као земљи слободе креативног изражавања.

- Маскирани мушкарац је излетео на бину из публике и напао Руждија и водитеља програма. Писац је убоден у врат и превезен хеликоптером у најближу болницу. Његово здравствено стање још није познато. Водитељ је претрпео мању повреду главе - саопштила је полиција у свом првом обраћању.

Према речима сведока, нападач је ухваћен и приведен, а Ружди је, наводно, уз асистенцију присутних, успео да сиђе са бине, где је претходно лежао и где му је указивана прва помоћ. Фотографије са места напада показују видљиве крваве мрље по зиду иза места где је писац нападнут, а трагови крви виђени су и на његовој столици.

Фото: Танјуг/AP Photo/Joshua Goodman

Писац који је рођен у Индији последњих деценија живи под сенком сталне претње смрћу. Његова књига "Сатански стихови", објављена 1988, исте године забрањена је у Ирану, јер су је многи муслимани доживели као увреду и богохуљење због приказа пророка Мухамеда.

Књига је покренула лавину протеста, а демонстранти су тражили "његову главу". Годину касније, покојни ирански лидер, ајатолах Хомеини, издао је фатву, или едикт, позивајући на Руждијеву смрт. Понуђена је и награда од 2,8 милиона долара за онога ко убије Руждија.

Суочен са претњама смрћу и фатвом, писац се скривао готово читаву деценију уз помоћ британске владе и полиције, појављујући се само спорадично у јавности.

Иранска влада се у међувремену дистанцирала од Хомеинијевог декрета, али је антирушдијевско расположење остало. И данас се могу чути заговорници тезе да се исламски верски закони не могу мењати и да је фатва за Салмана Рушдија и даље на снази. Пре дсет година, једна утицајна иранска верска фондација подигла је "награду" за смрт Руждија на 3,3 милиона долара.

Упркос свему, Ружди је остао снажан критичар исламског фундаментализма, непрестано указујући на погубност сваке, а нарочито верске искључивости. 

ГДЕ ЈЕ БИЛО ОБЕЗБЕЂЕЊЕ?

СВЕДОЦИ са лица места тврде да је Ружди у салу дошао без видљивог обезбеђења, а када се напад догодио, у помоћ је притрчало десетак гледалаца из првих редова. Једни су ухватили и обуздавали нападача, а други се посветили повређеном писцу. По тврдњама очевидаца, аутор "Деце поноћи" је чекао на помоћ пет до десет минута, а потом уз асистенцију присутних, на ногама, сишао са бине. Многи су се одмах запитали где је било Руждијево обезбеђење, јер он већ деценијама не напушта дом без пратње.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

ПОЛЕТНО слетну стазу београдског аеродрома "Никола Тесла" погодио је гром и том приликом направио оштећење, због чега су полетања и слетања авиона привремено обустављена, саопштено је са аеродрома.

27. 09. 2022. у 16:38

Коментари (3)