ЛЕГАТ ЗА БУДУЋНОСТ: Објављена сабрана дела Екмечића и изабрана Крестићева дела

Ј. СИМИЋ

10. 08. 2022. у 06:00

СВОЈУ тродеценијску издавачку делатност "Православна реч" из Новог Сада крунисала је ових дана двоструким подухватом, а сваки броји по 15 књига.

ЛЕГАТ ЗА БУДУЋНОСТ: Објављена сабрана дела Екмечића и изабрана Крестићева дела

Фото Н. Фифић/Н. Скендерија

То су сабрана дела академика Милорада Екмечића (1928-2015) и изабране књиге академика Василија Крестића (90). Радови двојице академика на једном месту, у виду сабраних и изабраних дела, драгоцена су оставштина будућим генерацијама.

Дилема да ли да у свом подухвату споји управо ову двојицу историчара ниједног тренутка није ни постојала код Зорана Гутовића, директора "Православне речи,".

- А, ко други ако не они? Академик Екмечић је један од највећих српских историчара које смо до сада имали. Целокупна наша јавност је са тим сагласна. Немати његова сабрана дела у једном комплету и не оставити их будућим генерацијама да из њих уче и сазнавају прошлост свог народа било би, најблаже речено, недопустиво - објашњава Гутовић за "Новости."

Наш саговорник истиче да је академик Крестић највећи живи српски историчар те да се бавио историјом Срба у Хрватској, историјом српско-хрватских односа и југословенске идеје. Посебно је изучавао политичку историју, историју друштва и друштвених покрета, као и културну историју,а његова дела на најбољи начин објашњавају историјске прилике у којима смо се нашли.

Фото ИК "Православна реч"

Фото ИК "Православна реч"

Идеја о овом нимало једноставном издавачком потезу тињала је у "Православној речи" већ дуги низ година, али без разумевања Покрајинске владе, тешко би заживела.

- Имали смо огромну помоћ од Покрајинске владе и њеног председника Игора Мировића. На његов предлог, Архив Војводине је укључен као саиздавач. Изражавам велику захвалност јер би без њихове несебичне помоћи било тешко посао привести крају.- закључује Гутовић уз напомену да је промоција ових дела предвиђена за септембар.

МЕДАКОВИЋ У "ПРОМЕТЕЈУ"

ИЗАБРАНА дела академика Крестића изузетно су важна и за савремено разумевање и дубље читање односа у овом делу Европе, док захваљујући историографској грађи академика Екмечића, коју нам је оставио у наслеђе, можемо да предвидимо наш национални пут - навео је Мировић и најавио да ће ускоро, уз подршку Покрајинске владе, бити објављена и сабрана дела академика Дејана Медаковића (1922-2008) у издању новосадског "Прометеја."

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (0)

ОДБИО И ЏОНИЈА И БРЕГУ: Популарни певач није хтео да пева у Бијелом дугмету - и дан-данас жали због тога