Паклена комедија и Џон Малкович вечерас у Србији

Промо

08. 08. 2022. у 16:00

ЏОН Малкович и ансамбл представе Паклена комедија, оркестар Бечка академија и Вроцлавски барокни оркестар стигли су у Србију, у оквиру своје европске турнеје.

Паклена комедија и Џон Малкович вечерас у Србији

Фото: Промо

Након извођења у Аустрији и Финској, вечерас ће одржати наступ у Србији, на Феликс Ромулијани, у оквиру заједничког програма АртЛинк фестивала и Зајечарског културног лета, након чега следе наступи у Шпанији и Пољској.

Џон Малкович и Мартин Хаселбек, диригент и оснивач оркестра Бечка Академија са целокупним ансамблом представе гостују у Србији на позив Јованке Вишекруне Јанковић, пијанисткиње и директорке АртЛинк фестивала.

Поводом свог гостовања у Србији, Џон Малкович је истакао да је Паклена комедија резултат заједничке идеје редитеља представе Мицхале Штурмингера, диригента Хаселбека и самог Малковича, а говори о Џеку Унтервегеру, аустријском писцу и серијском убици, познатом као „убица из бечких шума“, који је 1976. осуђен на затворску казну за убиство осамнаестогодишње Маргрет Шафер, а потом је у затвору открио дар за писање и аутобиографским романом „Чистилиште или излет у затвор - Извештај кривца" доживео славу. Комад је базиран на његовој истинитој исповести.

Фото: Промо

Џон Малкович је такође нагласио да је током извођења представе, интеракција са колегама на сцени и са самом публиком најважнија. Екипу која је реализовала Паклену комедију, спојила је заједничка жеља да реализују ово дело које им је пружило велико уметничко надахнуће и инспирацију.

Малкович је опчињен музиком која је постала врло важан елемент његових ангажмана. Поред овог пројекта, ради и на неколицини других у којима се изводе занимљива дела музичке литературе у сарадњи са врхунским уметницима. Како сам истиче, велика је привилегија живети живот уз музику и имати задовољство да будете део уметничких подухвата са колегама музичарима.

И диригент Хаселбек, који је саставио музичку листу и који диригује вечерашњим извођењем, истиче да музика у представи заузима веома значајно место и све арије су у функцији тумачења теме која говори о страдању жене.

Вечерашње извођење на сцени на отвореном на Феликс Ромулијани које почиње у 20.30 часова, део је европске турнеје а главни покровитељ програма је град Зајечар. Подршку у реализацији представе пружио је пројекат „ЕУ за културно наслеђе и туризам“ који финансирају Европска унија и Влада Савезне Републике Немачке, а спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ, као и Елискир Фондација, компаније Зептер и UNIQA осигурање, а организатори су заједно АртЛИнк фестивал, Позориште Зајечар и Народни музеј у Зајечару.

Фото: Промо

Преставом „Паклена комедија" АртЛинк фестивал, улази у завршницу свог десетог, јубиларног издања и то као део европске иницијативе Градови фестивали. Музика на тврђавама, тема је фестивала, и део је нове регионалне платформе за промоцију региона као културно туристичке дестинације уз подршку Фонда за Западни Балкан и Европске Уније.

Програмом 10. Арт линк фестивала, поред наступа на Београдској тврђави, на тврђавама Голубац град, Рам, Пирот, Петроварадин, а сада и на Феликс Ромулијани, уметници из Аустрије, Белгије, Италије, Данске, Шпаније, Немачке, Бразила, Марока, Египта, Израела, Чешке, Словачке, Мађарске и региона својим наступима оживели су неке од најзначајнијих и најлепших споменика културе у Србији и у исто време подржали кампању за заштиту природе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

ПОЛЕТНО слетну стазу београдског аеродрома "Никола Тесла" погодио је гром и том приликом направио оштећење, због чега су полетања и слетања авиона привремено обустављена, саопштено је са аеродрома.

27. 09. 2022. у 16:38

Коментари (0)

ИЗНЕНАДНА СМРТ ЈЕ ПРЕКИНУЛА ЉУБАВ: Он је био муж Јелице Сретеновић - глумица се након губитка заветовала на самоћу