ПАКЛЕНА ИСПОВЕСТ СЕРИЈСКОГ УБИЦЕ: Славни амерички глумац Џон Малкович вечерас ће наступати на Феликс Ромулијани код Зајечара

М. КРАЉ

08. 08. 2022. у 13:10

АНТИЧКА палата на листи светске културне баштине "Феликс Ромулијана" код Зајечара угостиће вечерас представу "Паклена комедија - исповест серијског убице", са којом је један од најславнијих глумаца данашњице Џон Малкович, од премијере 2008. године у Лос Анђелесу до сада, обишао пола планете.

ПАКЛЕНА ИСПОВЕСТ СЕРИЈСКОГ УБИЦЕ: Славни амерички глумац Џон Малкович вечерас ће наступати на Феликс Ромулијани код Зајечара

Фото Б. Субашић/В. Данилов

Тренутно је пројекат, који је заједнички осмислио Малкович и аустријски диригент Мартин Хаселбек, а режију и либрето поверили Михаелу Штрумингеру, на европској турнеји, на којој им је следећа станица Мадрид.

Овај драмско-музички позоришни догагађај, у коме ће, уз холивудску звезду, учествовати два ансамбла - Оркестар Бечке академије и Вроцлавски барокни оркетар, и два сопрана Чен Риз у Сузан Ланбаин, заснован је на истинитој причи о серијском давитељу жена, Аустријанцу Џеку Унтервегеру. Он се, захваљујући свом дару за писање, током осамдесетих прошлог века, нашао у центру медијске пажње, што му је омогићило манипулацију јавним мњењем.

У представи се изводе арије из дела Моцарта, Баха, Хајдна, Бокеринија, Бетовена, Глука и Вебера, којима је заједничка тема патња жена, истакла је представљајућу ову представу Јованка Вишекруна Јанковић, директорка фестивала Арт Линк, једног од организатора Малковичевог гостовања, уз Народно позориште Тимочке крајине "Зоран Радмиловић" и Народни музеј Зајечар:

- Намера представе је да покаже како се уметност у свим музичким епохама бави актуелним темама свих времена.

Према речима директорке Арт Линка, која је и сама као пијанисткиња наступала на Гамзиграду, касноримском локалитету из 3. века нове ере, управо је изузетност тог места оно што је било узбудљиво Малковичу и његовом уметничком тиму када су прихватили да ту наступају. С друге стране, додала је, то је и прилика да се скрене пажња на наше културно наслеђе са листе Унеска.

Прича о серијском убици, писцу, песнику и новинару, коју ће извести звезда филмова "Поља смрти", "Опасне везе", "Покераши", "Спалити после читања" и многих других која су му донела угледна признања је, према његовим речима, упозорење и опомена:

- Џек Унтервегер се стално изнова измишљао као личност, стварао лажну биографију и успевао да превари друштво на гротескан начин. Да ли је он, дакле, савршен серијски убица за наше време, у којем доминирају лажне вести - запитао се Малкович у једном од интервјуа.

Интересовање за гостовање овог перформанса је веома велико не само код нас, него су најављене посете и из Румуније и Бугарске. Карте за седење су распродате, али има оних за стајање (по цени од 1.000 динара), које ће моћи да се купе и данас, на дан извођења.

Сцена из представе, Фото ЕПА

Организатори апелују на посетиоце да већ од отварања капија у 19 часова почну да се окупљају на "Феликс Ромулијани", како се не би стварале гужве. Иначе, представа чији је покровитељ град Зајечар, а организује се уз помоћ пројекта "ЕУ за културно наслеђе и туризам" и финасијску подршку ЕУ, влада Немачке (њихове организације за међународну сарадњу ГИЗ) и бројних спонзора, почиње у 20.30 часова.

Као актера позоришног перформанса, српска публика је Малковича упознала пре две године на затварању Феста, када је извео комад "Музички критичар".

ПОДРШКА НОБЕЛОВАЦА

СЕРИЈСКИ убица Џек Унтервегер, први пут је био осуђен средином седамдесетих када је удавио осамнаестогодишњу Маргарет Шафер њеним грудњаком. Издржавајући казну писао је песме и прозу, за које је почео да добија књижевна признања, као и аутобиографско дело "Чистилиште или пут до затвора - извештај кривца". Његов књижевни успех покренуо је лавину подршке да буде помилован, а међу потписницима петиција нашли су се и нобеловци Елфриде Јеленек и Гинтер Грас. Када је пуштен из затвора, наставио је каријеру писца, али и убице. Када је поново ухапшен, обесио се у затворској ћелији, 1994. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас да се он не бори ни за Владимира Путина, ни за Џозефа Бајдена, већ за грађане Србије и државу Србију, и да га не интересује шта имају да му поруче страни лидери, већ да гледа да у овим тренуцима Србија не буде на њиховом удару.

28. 09. 2022. у 13:20

Коментари (0)

КИША ЈЕ ПАДАЛА НА КРСТОВДАН: Шта то значи по народним веровањима