СРБИ СТРАДАЛИ И У КАРАШЈОКУ: Претпремијера остварења Кјетила Палмквиста о голготи нашег народа у логорима у Норвешкој

Ј. СТОЈКОВИЋ

08. 08. 2022. у 14:14

У ПРЕПУНОЈ сали биоскопа "Одеон" у граду Мос у Норвешкој одржана је претпремијера филма "Логор смрти у Карашјоку", редитеља Кјетила Палмквиста, који приказује истину о страдању Срба у логорима у Норвешкој у Другом светском рату.

СРБИ СТРАДАЛИ И У КАРАШЈОКУ: Претпремијера остварења Кјетила Палмквиста о голготи нашег народа у логорима у Норвешкој

Фото Промо

Већ на самом почетку, уочи пројекције, када су се зачули звуци песме "Тамо далеко", коју је извео мали музички геније Андреј Стојановић, могле су се видети сузе на лицима људи у публици. Овај потресан филм пратили су у сали помешани и Срби и Норвежани, а догађају су присуствали и представници норвешких власти, као и представници српске амбасаде у Ослу и Црквене општине Свети Василије Острошки из Осла. На крају пројекције публика је поздравила филм дугим аплаузом.

Присутне је поздравио заменик градоначелника Моса, Тор Петер Екрол, који је захвалио филмској екипи на урађеном послу и истакао значај овог пројекта као израз поштовања према страдалим српским логорашима.

Градоначелник Карашјока, места у коме је био највећи број логораша који су изградили такозвани крвави пут, Свејн Атле Сомби исказао је жаљење због свега што су српски логораши доживели и изразио велику захвалност српском народу.

- Ово је веома упечатљив филм. Желим да се захвалим свим Србима и одам пошту онима који су страдали у Карашјоку. Такође, немерљиву захвалност дугујемо и мештанима који су ризиковали животе како би помогли логорашима. Сваке године обележавамо дан сећања на страдале логораше и полажемо венце на спомен-обележјима у нашем граду - рекао је Атле Сомби.

Редитељ Кјетил Палмквист захвалио се публици и својим колегама на постигнутом циљу и најавио нове пројекте у будућности.

- Ово је велика победа истине, а чињеница да о страдалном српском народу говоримо са поштовањем у иностранству отвара ново поглавље о односу на историјске чињенице, али и у односима два пријатељска народа - истакао је продуцент филма Бранко Димовић Димески.

Фото Фејсбук

Велики допринос у истраживачком раду на припреми филма, који се снимао на више локација у Норвешкој и Србији, дао је чувени норвешки историчар Кнут Фловик Торесен.

Заменица градоначелника Ниша Душица Давидовић је захвалила норвешком народу на храбрости да помогне српским страдалницима за време Другог светског рата у норвешким логорима и позвала присутне на премијеру филма "Логор смрти у Карашјоку" 25. августа на Филмским сусретима у Нишу.

У ПЛАНУ ДРУГИ ДЕО

НАКОН августовске премијере у Нишу, филм "Логор смрти у Карашјоку", редитеља Кјетила Палмквиста, биће приказан у Београду, Ослу, Грачаници, Стокхолму, Швајцарској, а филмска екипа већ размишља о снимању другог дела.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЉУДИНА: Погледајте како је човек са штакама спасао повређено маче у Београду (ВИДЕО)