ЧЕТВОРОЈЕВАНЂЕЉЕ ПУНИ 470 ГОДИНА: Од данас изложба у Библиотеци града посвећена најстаријој београдској књизи

М. А. К.

04. 08. 2022. у 08:15

У ПОСЕБНОЈ витрини за излагање старе и ретке библиотечке грађе, у Одељењу за рад са корисницима Библиотеке града Београда, од данас до 3. септембра биће изложена најстарија књига штампана у нашем главном граду.

ЧЕТВОРОЈЕВАНЂЕЉЕ ПУНИ 470 ГОДИНА: Од данас изложба у Библиотеци града посвећена најстаријој београдској књизи

Фото Приватна архива

Она је и најзначајнији експонат поставке у част јубилеја - "Београдско четворојеванђеље - 470 година прве књиге штампане у Београду", чији је аутор Миланка Бабић Вукадинов. Део изложбе је и каталог који се може прелистати на електронском дисплеју.

Ово данас културно добро од изузетног значаја објављено је као репрезентативна литургијска књига. Текст је штампан на 211 листова, и то на хартији, у фолио формату, крупним ћириличним словима, српскословенским књижевним језиком, двобојном, црвено-црном штампом. Осим текстова јеванђелиста, књига садржи и упутства о читању појединих јеванђеља у току године, месецослов од 1. септембра до 31. августа, попис јеванђеља за разне потребе и службе појединим светитељима и упутство за читање васкрсних јеванђеља по гласовима.

У српској култури Београдско четворојеванђеље је значајно и као прва књига штампана у световној средини, ван манастирског окружења, којом почиње историја београдског штампарства.

Прве београдске књиге, на српскословенском језику, објављене 4. августа 1552, не би било, да у време султана Сулејмана, на месту данашњег Дорћола, није постојала колонија трговаца из Дубровника, у оквиру које је покренута штампарија. У својој кући основао ју је дубровачки кнез Радиша Дмитровић, који је Четворојеванђеље сматрао личном задужбином, и за његову израду ангажовао јеромонаха Мардарија из Мркшине цркве. Али, Дмитровић је умро пре него што је књига објављена, па је штампање завршио Тројан Гундулић, ванбрачни син дубровачког племића Федерика Гундулића, настањен у Београду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
СЛУШАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ И ЊЕГОВУ ОЦЕНУ СИТУАЦИЈЕ У УКРАЈИНИ Финско-немачки бизнисмен поделио снимак Вучића: Остало је четири месеца

"СЛУШАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ И ЊЕГОВУ ОЦЕНУ СИТУАЦИЈЕ У УКРАЈИНИ" Финско-немачки бизнисмен поделио снимак Вучића: Остало је четири месеца

СЛУШАЈТЕ председника Србије и његову искрену оцену ситуације у Украјини, написао је финско-немачки технолошки бизнисмен Ким Дотком на Иксу, цитирајући председника Србије Александра Вучића.

16. 06. 2024. у 14:34

Коментари (0)

РЕВАНШ АЛБАНЦИМА ОД ГРОБАРА И ДЕЛИЈА: Ово се на ЕУРО 2024 десило дан након што се величала велика Албанија (ФОТО)