ЧЕТВОРОЈЕВАНЂЕЉЕ ПУНИ 470 ГОДИНА: Од данас изложба у Библиотеци града посвећена најстаријој београдској књизи

М. А. К.

04. 08. 2022. у 08:15

У ПОСЕБНОЈ витрини за излагање старе и ретке библиотечке грађе, у Одељењу за рад са корисницима Библиотеке града Београда, од данас до 3. септембра биће изложена најстарија књига штампана у нашем главном граду.

ЧЕТВОРОЈЕВАНЂЕЉЕ ПУНИ 470 ГОДИНА: Од данас изложба у Библиотеци града посвећена најстаријој београдској књизи

Фото Приватна архива

Она је и најзначајнији експонат поставке у част јубилеја - "Београдско четворојеванђеље - 470 година прве књиге штампане у Београду", чији је аутор Миланка Бабић Вукадинов. Део изложбе је и каталог који се може прелистати на електронском дисплеју.

Ово данас културно добро од изузетног значаја објављено је као репрезентативна литургијска књига. Текст је штампан на 211 листова, и то на хартији, у фолио формату, крупним ћириличним словима, српскословенским књижевним језиком, двобојном, црвено-црном штампом. Осим текстова јеванђелиста, књига садржи и упутства о читању појединих јеванђеља у току године, месецослов од 1. септембра до 31. августа, попис јеванђеља за разне потребе и службе појединим светитељима и упутство за читање васкрсних јеванђеља по гласовима.

У српској култури Београдско четворојеванђеље је значајно и као прва књига штампана у световној средини, ван манастирског окружења, којом почиње историја београдског штампарства.

Прве београдске књиге, на српскословенском језику, објављене 4. августа 1552, не би било, да у време султана Сулејмана, на месту данашњег Дорћола, није постојала колонија трговаца из Дубровника, у оквиру које је покренута штампарија. У својој кући основао ју је дубровачки кнез Радиша Дмитровић, који је Четворојеванђеље сматрао личном задужбином, и за његову израду ангажовао јеромонаха Мардарија из Мркшине цркве. Али, Дмитровић је умро пре него што је књига објављена, па је штампање завршио Тројан Гундулић, ванбрачни син дубровачког племића Федерика Гундулића, настањен у Београду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЂУРИЧИНЕ КЛАДИОНИЧАРСКЕ ПРИЧЕ: Побегао ми је аутобус док сам слушао резултате, а моја жена није ни приметила да ме нема (ВИДЕО)

ЂУРИЧИНЕ КЛАДИОНИЧАРСКЕ ПРИЧЕ: Побегао ми је аутобус док сам слушао резултате, а моја жена није ни приметила да ме нема (ВИДЕО)

"Кладионичарске приче" су нови видео-пројекат компаније Новости намењен свим љубитељима спортског клађења који ће моћи да уживају у занимљивим причама наших гостију.

01. 12. 2023. у 15:20 >> 20:00

Коментари (0)

ПОЈЕДИНАЦ ЛИЦИТИРАО АНОНИМНО ЗА СРБИЈУ: Како је држава дошла до Директиве 25, којом Хитлер наређује бомбардовање Југославије и Грчке