ЧЕТВОРОЈЕВАНЂЕЉЕ ПУНИ 470 ГОДИНА: Од данас изложба у Библиотеци града посвећена најстаријој београдској књизи

М. А. К.

04. 08. 2022. у 08:15

У ПОСЕБНОЈ витрини за излагање старе и ретке библиотечке грађе, у Одељењу за рад са корисницима Библиотеке града Београда, од данас до 3. септембра биће изложена најстарија књига штампана у нашем главном граду.

ЧЕТВОРОЈЕВАНЂЕЉЕ ПУНИ 470 ГОДИНА: Од данас изложба у Библиотеци града посвећена најстаријој београдској књизи

Фото Приватна архива

Она је и најзначајнији експонат поставке у част јубилеја - "Београдско четворојеванђеље - 470 година прве књиге штампане у Београду", чији је аутор Миланка Бабић Вукадинов. Део изложбе је и каталог који се може прелистати на електронском дисплеју.

Ово данас културно добро од изузетног значаја објављено је као репрезентативна литургијска књига. Текст је штампан на 211 листова, и то на хартији, у фолио формату, крупним ћириличним словима, српскословенским књижевним језиком, двобојном, црвено-црном штампом. Осим текстова јеванђелиста, књига садржи и упутства о читању појединих јеванђеља у току године, месецослов од 1. септембра до 31. августа, попис јеванђеља за разне потребе и службе појединим светитељима и упутство за читање васкрсних јеванђеља по гласовима.

У српској култури Београдско четворојеванђеље је значајно и као прва књига штампана у световној средини, ван манастирског окружења, којом почиње историја београдског штампарства.

Прве београдске књиге, на српскословенском језику, објављене 4. августа 1552, не би било, да у време султана Сулејмана, на месту данашњег Дорћола, није постојала колонија трговаца из Дубровника, у оквиру које је покренута штампарија. У својој кући основао ју је дубровачки кнез Радиша Дмитровић, који је Четворојеванђеље сматрао личном задужбином, и за његову израду ангажовао јеромонаха Мардарија из Мркшине цркве. Али, Дмитровић је умро пре него што је књига објављена, па је штампање завршио Тројан Гундулић, ванбрачни син дубровачког племића Федерика Гундулића, настањен у Београду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ Милановић одговорио Пленковићу - Неке ствари почнете да радите на време или их не радите

"КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ" Милановић одговорио Пленковићу - "Неке ствари почнете да радите на време или их не радите"

ХРВАТСКИ председник Зоран Милановић рекао је данас да је касно за промену изборног закона у БиХ јер су избори за неколико седмица, додајући да против учествовања хрватских војника у мисији ЕУФОР-а у тој земљи „постоји организовани отпор предвођен Немачком“.

24. 09. 2022. у 15:58

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (0)