ОВЕКОВЕЧЕНО У КАМЕНУ: Прва изложба фотографија Југослава Влаховића од сутра у подне у НБС

М. МИРКОВИЋ

04. 07. 2022. у 11:30

КАМЕНОТЕКА Југослава Влаховића - тако је насловљен поетски текст академика Матије Бећковића о првој поставци фотографија овог легендарног карикатуристе и илустратора, која ће бити представљена у Народној библиотеци Србије, од сутра у подне, када ће је свечано отворити управо наш велики поета.

ОВЕКОВЕЧЕНО У КАМЕНУ:  Прва изложба фотографија Југослава Влаховића од сутра у подне у НБС

Фото: Bibliotheca mortalis

- Bibliotheca Mortalis Југослава Влаховића најбогатија је и најраскошнија каменотека коју је свет видео. Баснословно богатство сабрано у њој делује као почетак а не крај овог јединственог каменотечког сабрања. То је пролог, а епилога неће бити до судњега дана. Последњи доказ да ће књига бити и на крају као што је била на почетку - наводи Бећковић о изложби "Bibliotheca mortalis - мотив књиге на гробљима Србије и Европе".

Сам аутор, професор Влаховић, каже да је фотографија, након давних сликања бендова за омоте албума од којих су многи постали култни, дуго била његова запостављена љубав. Овој својој пасији, свестрани уметник сада одаје почаст излагањем колекције од чак 170 фотографија са мотивима књиге, које је снимио од 2013. до 2021. године на гробљима Србије и Европе.

- У близини наше породичне гробнице на београдском Новом гробљу пролазио сам више пута поред гроба са великом отвореном књигом. Када ју је у зиму покрио снег била ми је интересантна да је и снимим, а кад сам на сахрани мог брата од тетке на Новом бежанијском гробљу, на гробу до његовог, уочио црну књигу, родила се идеја о "библиотеци" - открива Влаховић, који је током година диљем Европе, на двадесетак локација и на хиљадама снимака, прикупио разноврстан материјал за "градњу" ове поставке, о којој даље вели:

НИШТА НИЈЕ СЛУЧАЈНО

ЈУГОСЛАВ Влаховић (1949, Београд) је уметник коме је свака уметност којој се посветио савршено лежала и који се свакој приклоњеној одужио на узвишен начин - каже Поповић. - Београдско чедо, музичар, глумац, перформер, фотограф, илустратор, карикатуриста, дизајнер, професор Графике књиге на Факултету примењених уметности у Београду и мирни човек фине радозналости, крајње необичним истраживањем Bibliotheca Mortalis уводи нас у обележевање 60 година деловања у космосу градске културе доказујући да ништа није случајно и без одређене симболике. Чувши "Битлсе" и "Стоунсе" без оклевања још 1963. са друштвом и рођацима из краја основао је ВИС "Окамењени".

- Bibliotheca Mortalis скромни је допринос култури сећања и уз Гетеово да "човек има јак дух и слабо тело", приказује његов отпор пролазности. Само је један лични поглед на књигу као мотив на гробљима из угла уметника, без претензија на научни или сличан рад (мада би се, с обзиром на нову болоњску праксу, на овоме могло и докторирати).

Изложба ће у НБС бити отворена до 30. септембра, а прати је обиман каталог на 168 страна у коме су и текстови академика Бећковића и рок публицисте Петра Пеце Поповића, који у тексту насловљеном "Написано у камену" о Влаховићу каже:

- Целокупна његова каријера, спој најневероватнијих слојева и инетересовања, заправо је прича о вредном креативцу који није страћио своју даровитост. Ходајући радозналим кораком кроз вавилонску кулу уметности, негде се задржавајући дуже, негде краће, свуда је остављао неизбрисив траг... Као стваралац од класе, кроз омоте, књиге, изложбе, кроз цео педагошки живот, Југослав Влаховић никад није пристао да обузда личну радозналост без обзира на то да ли истражује оловком, гитаром, компјутером, оком или кораком.

Вршећи дужност уметника увек је храбро покушавао да уведе нешто посебно у свет ликовне стварности на нашим просторима, демонстрирајући притом укус и меру. Без страха се окушавао у свему што је занимљиво и изазовно. У правом трену умео је да се нађе где га (баш) не очекујете и постави необичну дилему. Таква је и Bibliotheca Mortalis у којој изложбом фотографија закорачује у чудесну неповрат стварања.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПЛЕМИЋКО ПОРЕКЛО Ово је право презиме Ирфана Менсура - моћан разлог зашто га је променио: Родитељима није сметало