СРПСКИ СТРИП УСРЕД ПАРИЗА: Колективном изложбом и књигом представљени наши врхунски уметници

Горан Чворовић дописник из Париза

03. 07. 2022. у 08:30

У ОРГАНИЗАЦИЈИ Завода за проучавање културног развитка, у петак у Културном центру Србије у Паризу, колективном изложбом представили су се наши врхунски стрип аутори.

СРПСКИ СТРИП УСРЕД ПАРИЗА: Колективном изложбом и књигом представљени наши врхунски уметници

Фото Г. Чворовић

У Граду светлости радове излажу Алекса Гајић, Градимир Смуђа, Рајко Милошевић Гера, Милан Јовановић, Нина Буњевац, Јана Адамовић Кордеј, Милорад Вицановић Маза, Саша Ракезић алијас Александар Зограф, Бранислав Бане Керац, Јован Укропина, Стеван Субић и Владимир Весовић.

Организатори су истакли да састав представља "репрезентацију Србије у области стрипа и приказује оно најбоље што српски стрип има у последњих 30 година", а тако су, "фудбалски", постављени и на плакату. У "саставу" је 11 аутора са најважнијим делима у Француској и Србији, док је Весовић представљен као "селектор".

Фото Г. Чворовић

- Први пут долазимо у Париз и први пут третирамо стрип из угла културне политике. Стрип има ту димензију, имајући у виду да су у Француској наши аутори веома присутни и раде за Французе. Намера Завода за проучавање културног развитка је да проба да успостави линију која ће третирати стрип и као део важне културне размене. Србија је на путу да институционализује стрип и да га укључи у систем у коме ће бити третиран као и друге уметности - изјавио је за "Новости" директор Завода за проучавање културног развитка Марко Крстић.

Фото Г. Чворовић

Истовремено, одржана је промоција књиге "Слобода! Једнакост! Стрип!: Српско-француски односи у уметности визуелног приповедања" Зорана Стефановића на француском језику у издању Завода за проучавање културног развитка. Посвећена је српско-француским везама на пољу стрипа и његовом великом значају у културној политици обе земље, која се остварује уз међусобну сарадњу започету 2019. године после споразума у области стрип-уметности који су потписали председници Србије и Француске.

- Реч је о првој књизи на ту тему у историји европског стрипа која прати однос између Истока и Запада. Друга посебност је што је укључила шири контекст, историју културе и уметности и, чак, друштвено-политичке односе. Постоји 150 година врло плодне сарадње.

Фото Г. Чворовић

Прво су Французи утицали на нас у 19. веку, онда је, чак, постојао утицај Београда и Југославије у Француској тридесетих и четрдесетих, а после Другог светског рата француски стрип је учествовао у обликовању југословенског. Двадесет први век је доба када су се те две сцене спојиле и врло је занимљиво видети коју ће улогу имати, не само у билатералним односима, већ и у доприносу европској култури - нагласио је Стефановић за наш лист.

Аутори изложбе су светски признат стрип-аутор и илустратор Алекса Гајић, најважнији српски стрип издавач Игор Марковић и ауторски тим Завода за проучавање културног развитка. О књизи и изложби говорили су аутор књиге и историчар стрипа Зоран Стефановић, позната српска стрип-ауторка и добитница француског ордена за књижевност и уметност Јана Адамовић Кордеј и писац и директор Завода.

Са представљања књиге "Слобода! Једнакост! Стрип!", Фото Г. Чворовић

- Као мали расли смо уз француски стрип и желели, кад одрастемо, да испунимо тај дечји сан, да и сами цртамо стрипове за француско тржиште. Сценариста Жан-Пјер Пеко ми је указао поверење, па смо заједно објавили два албума - нагласила је Јана Адамовић Кордеј.

Пеко је у петак увече био гост на промоцији.

- Сарађивао сам практично са свим представљеним ауторима. Али, највећи број њих познајем само преко интернета. Никада их нисам видео уживо, осим Јане и неколицине других. Пре неколико година су ме позвали у Србију, али нисам могао да дођем. Време је да посетим Београд - нагласио је Пеко за "Новости".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НЕМАМ ДУШЕ НИ ОБРАЗА ДА ПЕВАМ: Рајовић отказао наступ због трагедије на Цетињу - 11 невиних је страдало