КАКО СУ СЕ ВОЛЕЛИ МИЛЕВА И АЛБЕРТ: У Народном позоришту вечерас премијера "Госпође Ајнштајн" у режији Карин Розничек из САД

В. СТРУГАР

30. 06. 2022. у 12:11

ДУОДРАМА "Госпођа Ајнштајн" Снежане Гњидић имаће вечерас премијерно извођење у оквиру Белеф фестивала, на Сцени "Раша Плаовић" Народног позоришта - у поставци америчке редитељке Карин Розничек, оснивача и уметничког директора Театра исељеника у Вашингтону.

КАКО СУ СЕ ВОЛЕЛИ МИЛЕВА И АЛБЕРТ: У Народном позоришту вечерас премијера Госпође Ајнштајн у режији Карин Розничек из САД

Фото Промо

Милеву и Алберта Ајнштајна на сцени ће оживети Душанка Стојановић Глид и Горан Јевтић.

- Вођени идејом да проширимо сарадњу са редитељима изван наше земље и направимо спону у овом разједињеном свету, ангажовали смо Карин Розничек која у свом театру представља америчкој публици савремене европске писце - истиче Светислав Гонцић, в. д. управника Народног позоришта. - Иначе, дуже време бавимо се мишљу да неке приче испричамо из женског угла, а "Госпођа Ајнштајн" је једна од њих.

Занимљиво је да је исти комад (на енглеском језику), пре две године Розничекова већ режирала у свом театру, уз веома позитивне реакције публике и критике:

- Ајнштајнова теорија релативитета уздрмала је свет науке пре више од сто година, његово име постало је синоним за генија, а његов лик постао је један од најпрепознатљивијих у 20. веку. Међутим, мање  је позната прича о Милеви Марић (1875-1948), надареној математичарки из варошице Тител у Војводини и јединoj студенткињи у Ајнштајновој генерацији на Државној политехничкој школи у Цириху... Наша представа не тврди да износи тачне биографске податке нити умањује Ајнштајнову генијалност, већ нам нуди виђење "шта би било кад би било", постављајући двоје протагониста у простор загробног живота где се препиру око супротстављених наратива о својој прошлости.

Комад Снежане Гњидић инспирисан је писмима која су пре седам година откривена на једном тавану на Славији, а представљају Милевину преписку са Албертом и пријатељицом.

Овај документарни материјал "домаштан" је ауторкином причом о сусрету душа супружника после смрти.

- Када говоримо о Милеви, обично мислимо о њој као изневереној жени тешке судбине.

Писма је пронашао унук њене најбоље пријатељице из Цириха, а она откривају колико је на почетку везе са Ајнштајном била весела и духовита, сасвим другачија од представе коју смо имали о њој. Пред гледаоцима ће се наћи прича из једног новог угла - објашњава Снежана Гњидић.

Фото Промо

По речима Душанке Стојановић Глид, комад потврђује тезу да свако може да поднесе онолико терета колико има снаге, а њена јунакиња за такав терет имала је и храбрости и капацитета.

- Представа је посебна и по томе што говори како су се двоје људи волели: оно што је јабука за Њутна, за њих двоје била је љубав. Из ње су црпели све своје теорије - сликовито описује Горан Јевтић.

Драматург је Ђорђе Косић, сценограф Јасна Сарамандић, а костимограф Петра Фотез. Прва реприза је 2. јула.

Посвећени домаћем тексту

У ОВОЈ сезони смо се углавном посветили домаћем тексту (Синиша Ковачевић, Ђорђе Косић, Снежана Гњидић), а ових дана су почеле и прве пробе комада "Деца", насталог по роману Милене Марковић. Иначе, "Госпођа Ајнштајн" маштовита је, а ненаметљиво режирана представа у чијем је првом плану двоје глумаца - истиче Молина Удовички Фотез, директорка Драме.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КНЕЗ УХАПШЕН У НЕМАЧКОЈ: Полицајци су му у станици показали фотку због које му је застао дах