"ОНАМО НАМО" У СРПСКОЈ АТИНИ: Промоција књиге Матије Бећковића

Ј. С.

30. 06. 2022. у 11:20

У НОВОМ Саду, у Српском народном позоришту, најстаријем театру у Срба, вечерас у 20 сати биће представљена књига, јединствена аутобиографија о другима, академика Матије Бећковића "Онамо намо" (портрети и песме), у издању Компаније "Новости."

ОНАМО НАМО У СРПСКОЈ АТИНИ: Промоција књиге Матије Бећковића

Фото Ј. Л.

На промоцији коју заједнички приређују Матица српска, СНП, РТВ Војводине и Издавачка делатност Компаније "Новости", током овог сусрета са Новосађанима говориће академик проф. др Јован Делић, песници Иван Негришорац и Селимир Радуловић, Јелена Јововић, уредница Издавачке делатности наше компаније и аутор.

Бећковић ће овом приликом потписивати збирку "Онамо намо" али и књиге које су јој претходиле - "Мојих 80 портрета" и "Сто мојих портрета", такође објављене у едицији "Новости."

- Краљ Никола написао је "Онамо намо", али то његово "онамо" више је "овамо", док је моје "онамо" - сасвим онамо - рекао је Бећковић поводом насловне песме, која носи исто име као чувена "српска Марсељеза", видовданска химна коју је спевао књаз Никола Петровић, односно краљ Никола Први.

Уз претходне две књиге објављене у издању "Новости", црвене "100 мојих портрета" (2018) и плаве "Мојих 80" (2019) "Овамо онамо" се надовезује са својим бели(части)м тврдим повезом (осим што заокружује тробојку, садржи и песму "Тробојка"), а Бећковић вели да тај распоред "црвено - плаво - бело" сам по себи довољно говори.

Фото промо

Осим мноштва посвета људима који су оставили траг у његовом животу и делу, те Црне Горе и Косова као мотива који су проткани и кроз претходне збирке, Бећковић је велики број стихова посветио и актуелним збивањима и догађајима који мењају свет.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЛЕГЛА НА ХАУБУ АУТА У ПОКРЕТУ: Снимак из Београда запрепастио мреже (ВИДЕО)