СВЕТИОНИЦИ ТРАДИЦИЈЕ: Уручена признања "Златни беочуг" која додељује КПЗ Београда

Д. Б. М.

28. 06. 2022. у 09:25

ПРИЗНАЊЕ Златни беочуг, које се додељује за трајан допринос култури, уручено је јуче добитницима на Великој сцени Народног позоришта у Београду.

СВЕТИОНИЦИ ТРАДИЦИЈЕ: Уручена признања Златни беочуг која додељује КПЗ Београда

Фото З. Јовановић

Изванредни "Златни беочуг" уручен је ликовном уметнику Мирољубу Филиповићу Филимиру, а ово признање додељено је и Београдском драмском позоришту и Фесту.

У име организатора наше највеће филмске смотре, признање је примио Иван Карл, београдски секретар за културу.

"Златни беочуг" уручен је Војиславу Аврамовићу, Душку Бабићу, Јелени Бајић Јочић, Милошу Биковићу, Милану Брдару, Божици Велоусис, Наташи Јовић Тривић, Александру Николићу, Татјани Олујић, Ненаду Станковићу, Славици Трифуновић и Макси Ћатовићу. Овим признањем овенчан је и часопис "Печат", док је повељу добила Фондација Ars Longa.

Добитници и гости минутом ћутања одали су пошту књижевницима Миловану Витезовићу и Драгану Мраовићу. Витезовић је био председник КПЗ Београда, а Мраовић је годинама био члан жирија за доделу "Златног беочуга".

Генерални секретар КПЗ, Живорад Ајдачић говорио је о историји ове награде:

- Награда је прошла и своју педесетогодишњицу чувајући статус угледног признања које окупља све оне који у култури и уметности виде будућност, који стварају, али и чувају све оно што је у свету створено, никада и ни из којих разлога не негирајући великане културе и њихова дела, без обзира којем народу или култури припадају, што се данас, у најразвијенијим земљама, нажалост дешава. Добитници Златног беочуга су светионици традиције, али и путокази ка отварању нових видика, креирању нових вредности, који ће наш град, али и нашу Србију, означити на мапи света као тврђаву културе и духовности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СТРУЧЊАЦИ САВЕТУЈУ: Нипошто не убијајте паука ако га видите у кући - постоји јак разлог