ЕКСКЛУЗИВНО Оскаровац Џоел Коен за "Новости": Због монтажерке хорора ушао сам у свет филмова

Ј. Кеблер, од сталног дописника Загреб

24. 06. 2022. у 12:29

НИКАДА нисам био у овом делу Европе и ово ми је први пут да се сусрећем са младим људима који су се већ афирмисали у свету филма.

ЕКСКЛУЗИВНО Оскаровац Џоел Коен за Новости: Због монтажерке хорора ушао сам у свет филмова

Џоел Коен на Лопуду, Фото Промо

Најављено је да водим мастер клас, а ја бих то пре назвао пријатељским разговорима и разменом искустава са филмским ствараоцима из Хрватске, Србије, Словеније, БиХ и других земаља на југоистоку Европе - каже, ексклузивно за "Новости", славни амерички режисер и сценариста, четвороструки оскаровац Џоел Коен, са којим смо разговарали на отварању "Понта Лопуд" фестивала на острву Лопуд поред Дубровника.

Уз свога брата Итана, Џоел је дао јединствен ауторски печат легендарним насловима као што су "Фарго", "Велики Лебовски", "О, брате, где си?", "Нема земље за старце"... Потпис браће Коен постао је гаранција за откачену, оригиналну и квалитетну филмску причу.

- Веома је инспиративно да у овом делу Европе постоји фестивал који је створен за младу генерацију филмаџија. Тога нема баш много ни у свету, не догађа се често. Углавом се на фестивалима друже стари и искусни редитељи, сценаристи или глумци, а млади тек чекају своју прилику - каже Коен.

"Велики Лебовски", Фото IMDb 

У шест фестивалских дана биће приказани бројни Коенови филмови, међу којима и "Озбиљан човек" и "Спалити након читања", а "Понту Лопуд" је отворио "Фарго" у којем глуми и редитељева супруга, славна глумица Френсис Мекдорманд, која је такође гошћа фестивала. Овај брачни пар 1996. за поменути филм награђен је Оскарима - она за глуму, он за сценарио.

На питање како је одлучио да се бави филмом, Коен одговара:

- Нису ме инспирисала нека позната имена, већ монтажерка нискобуџетних филмова из Њујорка! Она ме надахнула да се бавим овим послом, а радила је најчешће хорор филмове.

Ишао сам и у филмску школу, али од ње сам највише научио.

"Нема земље за старце", Фото IMDb 

У почетку, како каже, никога није познавао из света седме уметности, а истиче да му је то била и предност:

- Први филм ми је био и први филмски сет који сам уопште имао, а онда смо брат и ја почели сарадњу која траје до данас.

Браћа Коен радила су на бројним филмовима који су их прославили у свету, а Џоел каже да су инспирацију често имали и кроз литературу.

- Била је то на неки начин и посвета другим, већ снимљеним филмовима. А мене је привлачила и класика, попут Шекспирових дела, иако нисам био стручњак за ту врсту литературе. Гледао сам адаптације Шекспирових дела за позоришта и тако је почело моје дружење са њим - каже Џоел.

Џоел Коен на Лопуду, Фото Промо

Први подстицај дала му је супруга Френсис Мекдорманд, наговарајући га да режира "Магбет" за позориште, али Џоел Коен није био баш одушевљен:

- Искрено, нисам знао како да то урадим. Било ми је компликовано и да замислим како би то функционисало у позоришту, али на филму ми је већ било ближе. Тражио сам неки занимљиви приступ, а није ме баш ни мучило како ће то прихватити филмска публика.

Коен тврди да му је тешко да напише сцену за филм ако не може прво да је визуелизује:

- Најважније ми је да је могу замислити у својој глави пре него што је снимим. Много размишљам пре него што почне снимање, јер ми је јасно да ће таква реакција бити и код публике.

Филмску продукцију источне Европе, додаје, познаје само по филмовима који су приказани на великим фестивалима, а долазак на Лопуд биће за њега прилика да из прве руке, од редитеља, глумаца и сценариста сазна све што се на овим подручјима ради. Након што је приказан његов филм "Фарго", редитељ нам открива да није склон гледању филмова које је снимио.

- Страх ме је грешака које сам направио, оне се више не могу исправити. "Фарго" сам радио пре двадесет и пет година, али га данас не гледам, то препуштам публици која воли филм - искрен је Џоел.

На "Понта Лопуд" фестивалу биће приказан и Оскаром награђени филм "Земља номада" у којем је ово признање за главну женску улогу добила и Коенова супруга. Она ће такође са учесницима мастер класа на Лопуду разговарати о изазовима припреме и снимања филмова у данашњем свету. И док радо прича са млађим колегама, ретко даје интервјуе, живи повучено, ван холивудског гламура.

Са Френсис Мекдорманд, Фото ЕПА

ДРУЖЕЊЕ СА ГЛУМЦИМА ИЗ РЕГИОНА

БРАЧНИ пар Коен - Мекдорманд овде ће се дружити и са глумцима из региона, Гораном Богданом, Јудитом Франковић, Ањом Матковић, Јованом Стојиљковић, Павлом Чемеркићем, Саром Климоском и другима. У амбијенту у фрањевачком самостану биће приказан и документарни филм о Алексеју Наваљном, канадског режисера Данијела Рохера, а пројекција ће бити затвореног типа, само за позване гледаоце.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УПОЗОРЕЊЕ: Грешка којом МЕД претварате у ОТРОВ - унос ове намирнице може бити штетан по ваше здравље