ЗВЕЗДИЦЕ НА ЊИХОВОМ ПУТУ ДО ЗВЕЗДА: Нови фестивал дечјих глумачких остварења у филмовима и серијама донео је деци и прве званичне награде

ЈЕЛЕНА БАЊАНИН

25. 06. 2022. у 16:21

ДЕЦА која "заплове" глумачким водама позната су појава у светској, као и у домаћој кинематографији. Велике звезде као што су Ширли Темпл, Мики Руни или Елизабет Тејлор рано су почели да снимају.

ЗВЕЗДИЦЕ НА ЊИХОВОМ ПУТУ ДО ЗВЕЗДА: Нови фестивал дечјих глумачких остварења у филмовима и серијама донео је деци и прве званичне награде

Биљана Чекић, Клара Хрвановић, Анастасија Ђуровић и Маша Јовичић, Фото Милена Анђела

И многи наши глумци су као деца одиграли легендарне роле и касније изградили завидне каријере. Међу њима су Славко Штимац, Ненад Ненадовић, Драган Бјелогрлић, Бојана Маљевић, Никола Ђуричко, Никола Којо, Катарина Радивојевић, Милош Биковић...

Последњих година, у нашој земљи и региону снимају се запажени филмови и, пре свега, серије у којима деца имају значајне улоге. Ипак, тек је нови Фестивал дечијих глумачких остварења у филмовима и ТВ серијама (ФЕДЕГ) наградио талентоване малишане. Признање "Прва звездица" припало је Биљани Чекић, Клари Хрвановић, Анастасији Ђуровић, Васи Вранешу, Маши Јовичић и Лени Лазовић. О глумачком искуству за "ТВ новости" говоре специјална гошћа фестивала Тијана Кондић, као и четворо добитница награде.

Чувена Наташа из истоименог филма Љубише Самарџића, глумила је и у остварењима "Бумеранг", "Ледина", "Туга" и "Систем", добитница је неколико награда и прва овенчана признањем за натуршчика на Филмском фестивалу у Нишу. Тијана Кондић закорачила је у уметност као глумица, али није наставила тим путем него се пребацила "иза камере".

- Много сам се обрадовала када ме је оснивач овог фестивала, Ненад Миленковић, позвао да будем почасни гост јер знам како изгледа када се као дете бавиш глумом и још када добијеш награду. Част ми је да причам са младим, талентованим људима и да са њима поделим своје искуство, које је разнолико. Овај посао није лак, веома је захтеван и напоран. Снимања, поготово сад кад је хиперпродукција, трају по дванаест сати, шест дана недељно, али глумачки посао је веома леп, креативан и незаменљив. Моја искуства су и добра и лоша, чини ми се, као и свачија. Почетак је био леп и имам дивне успомене на рад са нашим познатим глумцима, од којих неки нису више са нама, попут Љубише Самарџића и Неде Арнерић.

Тијана Кондић, Фото М. Анђела

Како је ишао ваш развојни пут?

- Мислим да је то било неминовно. Мој карактер и енергија су ме усмеравали и било је суђено да се бавим глумом, али сад сам са оне друге, креативне стране, пишем, бавим се продукцијом, а занима ме и режија. Већ сам објавила један роман пре четири године, а други би требало да се појави у септембру у издању "Лагуне". Прешла сам "иза камере", али и даље сам отворена за добар текст и веома бих волела да играм нешто што је далеко од мене.

Који савет бисте дали овако малим и младим глумцима?

- Да се чувају и буду паметни, да полако корачају и не лете много високо. Док су са једне стране, слава, успех, награде и све лепо што иде уз глумачки посао, са друге стране је понор. Када сам почињала, била сам тинејџерка, а те године су врло променљиве и изазовне чак и кад се не бавите глумом. Зато бих волела да се млади људи чувају, пазе и раде оно што воле јер је то привилегија.

"Дара из Јасеновца", Фото В. Данилов

БИЉАНА ЧЕКИЋ

Живот ми се променио преко ноћи

ДЕВОЈЧИЦА из Републике Српске обележила је 2020. годину улогом у филму "Дара из Јасеновца". Биљана Чекић (14) живи у Козарској Дубици и завршила је основну школу "Вук Стефановић Караџић". Улогом Даре скренула је пажњу и публике и стручне јавности, о чему говори и номинација за "Златни глобус" у категорији за најбољу женску ролу. Добитница "Прве звездице" за "ТВ новости" каже да јој је и даље све што се дешавало око ње чудно.

- Од првог кастинга и првог дана на снимању живот ми се мењао из дана у дан. Кад је била премијера филма, сви смо били прилепљени за екране. Милиони људи из Србије и Републике Српске гледало је "Дару" и мени се једноставно живот променио преко ноћи. Поносна сам на све што сам досад остварила и захвална сам људима који су ми у томе помогли. Ова награда ми је дала додатни ветар у леђа да наставим са глумачком каријером која ће, надам се, у будућности да буде стварно велика.

"Лето када сам научила да летим , Фото IMDb

КЛАРА ХРВАНОВИЋ

Привлачи ме што могу да постанем нека друга особа

ФИЛМ "Лето када сам научила да летим" побрао је мноштво позитивних коментара критике и публике. Главну улогу Софије тумачила је Клара Хрвановић (13). Млада глумачка звезда у успону иде у основну школу "Дринка Павловић" и школу глуме "Дадов". Глумачки првенац био јој је филм "Једини излаз", уследила је истоимена серија, а касније се појавила у филму "48 сати и један минут" и у серији "Тајне винове лозе". Пошто вешто "плива" у глумачким водама, Клару питамо шта интересантно налази у глуми и како јој је било уз Олгу Одановић, Жарка Лаушевића и Сњежану Синовчић Шишков на снимању "Лета".

- Највише ме привлачи што могу да позајмим своје тело неком другом лику и да практично постанем та особа која је потребна за филм или серију. То ме највише заинтригира када треба да играм улогу. Чудно је гледати себе на великом платну, али поносна сам на себе јер сам тада другачија особа у односу на оно што сам приватно. Посебно сећање на филм "Лето" је дружење на сету и после снимања зато што је била таква подела да нисам морала да бринем хоћу ли бити у лошим односима са другима него сам баш имала одличну екипу са којом се и дан-данас дружим. Ипак, нисам сигурна чиме ћу да се бавим. Највероватније ћу да упишем камеру, ако не то, онда режију или глуму. Биће нешто у вези са кинематографијом, али још не знам шта тачно - искрено за "ТВ новости" прича Клара Хрвановић.

"Црна свадба" , Фото IMDb

АНАСТАСИЈА ЂУРОВИЋ

Моји родитељи су били мало шокирани

У ХОРОР трилеру "Црна свадба", улогу мале Иде одлично је одиграла Анастасија Ђуровић, која је ученица седмог разреда основне школе "Марко Орешковић". Школу глуме Ненада и Снежане Ненадовић похађа већ пет година, а од малих ногу јој је највећа жеља да постане глумица. Играла је у студентској представи "Да одем тамо где си ти" и у дипломском филму "На маргини", у режији Јована Допуђа. Већ је дебитантском улогом у "Црној свадби" заинтригирала гледаоце и стала раме уз раме са Јеленом Ђокић, Уликсом Фехмијуом, Даницом Максимовић, Јадраном Малковичем, Борком Томовић и Николом Којом.

- У "Црној свадби" сам упознала много великих глумаца, што ми је била велика част. Дали су ми много савета, пре свега да будем оно што јесам. Снимање ми је било лако јер сам имала добру екипу, сви су били добри према мени и није ме био страх. Публика је била мало шокирана, а наравно и моји родитељи. Ида је једна од захтевнијих улога, али мени је све то било знимљиво. Када сам са родитељима гледала серију, била сам изненађена јер нисам знала да ће за неке детаље додати фотошоп, али поносна сам на ту улогу. Тренутно се спремам за један филм и надам се да ћу наставити да глумим.

"Тате", Фото IMDb

МАША ЈОВИЧИЋ

Одлучила сам да се бавим глумом

СЕРИЈУ "Тате" обележила је улога мале глумице Маше Јовичић, која има свега 11 година. Ученица је основне школе "Филип Кљајић Фића" и похађа школу глуме Снежане и Ненада Ненадовића. У хумористичкој серији "Тате" дочарала је лик Јање, а на питање како јој је било на снимању са Миљаном Прљетом, Јелицом Сретеновић, Катарином Жутић и осталим глумцима, Маша Јовичић за "ТВ новости" каже:

- Најлепши су били односи иза камера. На сетовима смо се шалили и делили лепе и понекад тужне моменте. Уживали смо у сваком минуту проведеном на снимању и то је било велико и предивно искуство. Глума ми је хоби већ пет година и заиста сам одлучила да се бавим глумом. Диван је осећај добити награду и не могу да опишем колико сам срећна што сам овде. Награда је велики позив да наставим да се бавим глумом, да радим још више и да можда једног дана добијем још већу награду.

"Викенд са ћалетом", Фото РТС

ВАСА ВРАНЕШ, МАЛИ "ВЕТЕРАН"

ДВОЈЕ лауреата награде "Прва звездица", Васа Вранеш и Лена Лазовић, оправдано су били одсутни са првог Фестивала дечјих глумачких остварења. Најмлађа добитница Лена била је због болести спречена да дође, а Васа се видео-поруком јавио из Лондона и рекао да му награда много значи. Улогом Огњена у филму и серији "Викенд са ћалетом" Васа је скренуо пажњу на себе. Рођен је 2008. године у Београду, похађао је основну школу "Дринка Павловић", као и школу глуме Ненада Ненадовића. Играо је у неколико представа у БДП и позоришту "Бошко Буха", као и у серији "Војна академија". Од 2020. живи са породицом у Енглеској, где је наставио да се бави глумом.

"Мама и тата се играју рата", Фото Промо

ЛЕНА ЛАЗОВИЋ ОЧАРАЛА НАС ЈЕ СА 6 ГОДИНА

ЧИМ се први пут појавила на великом платну у филму "Реална прича", Лена Лазовић очарала је публику. Занимљиво је да није никада раније глумила, а није била ни чланица неког од дечјих глумачких студија. Са шест година снимила је поменути филм првенац, а годину дана касније и пратећу серију "Мама и тата се играју рата". Лена је рођена 2013. у Београду, иде у основну школу "Краљ Петар Први", а у слободно време тренира уметничко клизање у клубу "Младост".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КРЕНУО САМ КА ТОМИ, СМРТ МЕ ЗОВЕ: Потресна исповест Зорана Калезића