ЧАРОБНИЦА ПОЗОРИШНЕ СЦЕНЕ: Изложба о Божани Јовановић, једној од наших највећих костимографкиња, у Музеју Народног позоришта

В. Стругар

06. 06. 2022. у 15:22

ИЗЛОЖБА "Божана - сликар костима", посвећена нашој великој костимографкињи Божани Јовановић (коју су приредиле Ивана Жигон и Душица Кнежевић) отвара се сутра у Музеју Народног позоришта.

ЧАРОБНИЦА ПОЗОРИШНЕ СЦЕНЕ: Изложба о Божани Јовановић, једној од наших највећих костимографкиња, у Музеју Народног позоришта

Фото С. Михић

Ова велика уметница, сликар костима, умела је да "слуша, гледа, чита, проучава, машта и бележи своја маштања сликајући на папиру", а потом, до последњег детаља, осмишљава и реализује више од пет стотина премијерних костимографских остварења (за драме, опере, балете), као и велики број појединачних костима који понекад броје неколико стотина по представи.

- Божана је изузетно важна уметница у нашем "примењашком" свету. Имала је невероватан рафинман за детаље, текстуру и боју, а притом, све време, и једну широку слику целокупне ликовне физиономије представе - каже костимограф

Фото Танјуг

Марина Вукасовић Меденица

. - По образовању била је сценограф и студирала код најбољих - оних који су формирали класу костима на Академији. Част и задовољство ми је што сам је познавала. Једну представу смо радили заједно: "Краљицу Кристину" у Драматену (у Стокхолму) у режији Јагоша Марковића. Обожавали смо је и дивили се њеном раду. Кад се погледају њене скице, види се једна потпуна аутентичност. Носила ју се у себи, па и преносила на своје радове.

Фото Народоно позориште

Каријера Божане Јовановић као позоришног костимографа почела је 1950. године у Београду и трајала је непрекидно више од пола века, до 2017. године. Глумци, балетски играчи и певачи с љубављу су је звали "чаробница Божана". Сарађивала је са највећим ствараоцима Србије и региона, веома су била запажена и њена гостовања у националним театрима Москве, Петрограда, Стокхолма, Трста и Берлина.

- Ја је, заиста, сматрам нашим највећим позоришним костимографом. Срећна сам што сам, уопште, имала прилику да гледам како ради - каже Бојана Никитовић, костимографкиња. - Нисам никада била њен асистент, али сам била присутна кад је правила костиме. Имала је невероватну лакоћу стварања. Бар је тако деловало, мада сигурно није било лако. Поред тога што је велики уметник, била је изузетно духовита жена. Приче које сам слушала боравећи у радионици у исто време, незаборавне су. И, јако вољена. Редитељи, глумци, балетски играчи и оперски певачи су је обожавали, као и она њих.

Фото В. Данилов

Бојана Никитовић

У београдском Народном позоришту Божана Јовановић провела је три и по деценије (од 1965. до 2000. године), а на тој сцени је оставила за собом 135 премијерних костимографских остварења. За свој рад добила је више од тридесет награда у овој области стваралаштва. Иначе, како се истиче у најави, изложба је, пре свега, емотивна посвета и дубоки поклон уметнику позоришта и уметности, приказ драгоцених костимских скица (за ову прилику прикупљених од породице, колега и пријатеља), избор фотографија и, на крају, прегршт не мање узбудљивих и драгоцених записа и сећања на рад са Божаном из пера њених сарадника и колега у театру.

РАД СА ИСТАКНУТИМ РЕДИТЕЉИМА

БОЖАНА Јовановић (1932-2020) завршила је Академију примењених уметности, одсек сценографије, код проф. Миленка Шербана.

Фото Вукица Микача

Божана Јовановић

После дипломирања, шест месеци је боравила у Паризу код проф. Пола Колена. Сарађивала је са истакнутим редитељима Бојаном Ступицом, Матом Милошевићем, Мирославом Беловићем, Стевом Жигоном, Паолом Мађелијем, Егоном Савином, Љубомиром Драшкићем, Бором Григоровићем, Миланом Караџићем, Јагошем Марковићем и многим другим из млађих генерација. Остварила је костиме у десет филмова, између осталих, "Мали човек", "Љубав и мода", "Капетан Леши", "Чудна девојка", "Лито виловито", као и у петнаест ТВ драма. У Народном позоришту у Београду радила је као костимограф на више од 140 представа, од чега су 25 били балети.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДА СЕ СМРЗНЕШ: Невероватна сцена на Ади Циганлији - мушкарац усред децембра отишао на КУПАЊЕ (ФОТО)