ЗАВРШЕНИ 39. "НУШИЋЕВИ ДАНИ": Богдану Диклићу награда за животно дело

Ј.Илић

26. 05. 2022. у 22:47

ФЕСТИВАЛ "Нушићеви дани”, 39. по реду, затворен је доделом фестивалских награда. Нушићева награда за животно дело глумцу-комичару уручена је драмском уметнику, Богдану Диклићу.

ЗАВРШЕНИ 39. НУШИЋЕВИ ДАНИ: Богдану Диклићу награда за животно дело

Фото: Н. Живановић

Лауреат најважније фестивалске награде, у својој збирци има најзначајнију награду за филмску глуму, две пулске “Златне арене”, а овогодишња „Нушићева награда” је прво велико позоришно признање за глумачку легенду.

- Хвала мојим драгим колегама из жирија. Како  је формулисано образложење, ово је  моја прва значајна позоришна награда... Лепо би било да се то деси глумцу на почетку каријере. Шта сам ја, свега неких педесетак година на сцени. Јако сам радостан да су то моје колеге приметиле, и својим ауторитетом чак и мене убедили да је све то тачно, а и лепо звучи, казао је Диклић кога је публика поздравила дуготрајним аплаузом и смехом.

НУШИЋЕВА "СРЕЋНА ФАМИЛИЈА" ЗАТВОРИЛА ФЕСТИВАЛ

На затварању фестивала изведен и Нушићев шоу „Срећна фамилија“ у коме учествују Урош Јовчић, Слободан Бода Нинковић, Исидора Минић, Милорад Мики Дамјановић, Мина Лазаревић, Стеван Пиале, Драгана Мићаловић и други.

Диклић је са само 22 године постао члан Народног позоришта у Београд, а од 1995. је члан Југословенског драмског позоришта где игра у представама “Београдска трилогија”, “Молијер“, “Још један живот”, “Италијанска ноћ”.  Играо је и у Звездара театру, са Батом Стојковићем, више од хиљаду пута у представи “Професионалац”. Диклића публика обожава и захваљујући бројним антологијским улогама на филму.

Победничка представа 39. Нушићевих дана, по оцени  жирија, је Ана Карењина Новосадског позоришта-Újvidéki Színház.

 

Нушићева награда за најбољу представу у целини на основу гласова публике  је додељена ансамблу Београдског драмског позоришта за комад „Заљубљени Шекспир“ .

Награда „Милосав  Буца Мирковић“ за најуспешније глумачко остварење на фестивалу припала је Дари Џокић за улогу у представи "Ролеркостер"  позоришта Атеље 212 .

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САЊА КУЖЕТ СМРШАЛА 18 КИЛА: Из исхране избацила ЈЕДНУ намирницу