ПИСАЦ ЈЕ ЗВЕЗДА ПОЗОРНИЦЕ: Беседом Миодрага Табачког и представом о Милеви Ајнштајн почело је 67. Стеријино позорје

Ј.СИМИЋ

26. 05. 2022. у 21:48

СА жељом да се наши класици и савременици и даље играју у нашим, али и у страним позориштима, као и да се појаве нови, млади драмски писци, дописни члан САНУ, сценограф, костимограф и четвороструки лауреат Стеријине награде Миодраг Табачки, вечерас је у Српском народном позоришту у Новом Саду отворио 67. Стеријино позорје које ће "на даскама које живот значе" интензивно живети до 3. јуна.

ПИСАЦ ЈЕ ЗВЕЗДА ПОЗОРНИЦЕ: Беседом Миодрага Табачког и представом о Милеви Ајнштајн почело је 67. Стеријино позорје

Фото: "Стеријино позорје"

Табачки је казао да је почашћен приликом да отвори Фестивал нашег националног позоришта који носи име великог српског писца Јована Стерије Поповића, као и да такву почаст истовремено доживљава и као признање и подршку својој професији која с љубављу, поштовањем верно креира, осмишљава и визуелном компонентом прати нашег драмског писца.

Миодраг Табачки, Фото Игор Маринковић

 


- Писац је за мене звезда, а најбитнија карика и покретач свега на сцени и у позоришном чину јесте драмски текст. С великим задовољством и успехом радио сам текстове наших класика, Стерије, Нушића, Његоша... као и млађих писаца, мојих савременика, Љубомира Симовића, Душана Ковачевића, Владимира Арсенијевића, Милосава Мариновића, и радовао се сваком успеху на овом великом фестивалу - рекао је Табачки и са публиком поделио сећање на свој деби на Позорју 1976. године са представом Словенског људског гледалишча Цеље "Играјте тумор у глави и загађење ваздуха" Душана Јовановића, а у режији Љубише Ристића.


Дугим аплаузом однегована новосадска публика испратила је надахнутог беседника Миодрага Табачког, а затим је на сцену ступио ансамбл представе "Милева" у коју је своје креативне снаге удружило чак шест домаћих и регионалних драматуршкиња: Тијана Грумић, Ведрана Клепица, Олга Димитријевић, Миња Богавац, Ведрана Божиновић и Јелена Ковачић, као и једна од најутицајнијих регионалних редитељки Аница Томић.


Овај својеврсни омаж Милеви Марић Ајнштајн (Тител, 1875 - Цирих, 1948) Народно позориште из Сомбора изнедрило је у копродукцији са Позорјем и Фондацијом "Нови Сад - Европска престоница културе 2022" у оквиру програма "Хероине". Публика је топло поздравила овај захтевни регионални подухват који је сомборски глумачки ансамбл изнео у саставу: Ана Рудакијевић, Олгица Несторовић, Перо Стојанчевић, Леа Јевтић, Стефан Бероња, Немања Бакић, Софија Мијатовић, Биљана Кескеновић, Срђан Алексић, Богомир Ђорђевић... Сомборска публика чекаће своју премијеру "Милеве" до 7. јуна.


Вечерас на Сцени "Пера Добриновић" СНП-а у 19 сати, надметање за Стеријину награду у којем ће учествовати девет представа по избору Селектора Миливоја Млађеновића, започеће драмом Момчила Настасијевића "Код вечите славине." Она говори о фаталности прародитељског греха и његовим последицама на наредне генерације.

Реч је о копродукцији СНП-а и новосадског центра за развој визуелне културе. Комад је режирала Соња Петровић.

Жири


О СТЕРИЈИНИМ наградама одлучиваће жири у саставу: Слободан Скерлић, редитељ (председник), Милена Павловић, глумица, Слободан Унковски, редитељ, Петар Михајловић, драмски писац, и Зоран Максимовић, театролог.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЕСТРАДНИ ПЕНЗИОНЕРИ: Ко преживљава, а ко прима 2.200 евра?