"СТЕРИЈУ" ЖЕЛИ ДЕВЕТ ПРЕДСТАВА: У Српском народном позоришту вечерас почиње 67. Позорје и трајаће до 3. јуна

Ј. СИМИЋ

26. 05. 2022. у 11:14

БЕСЕДОМ дописног члана САНУ, сценографа, костимографа и двоструког лауреата Стеријине награде Миодрага Табачког, а одмах затим и премијером представе изван такмичарске селекције "Милева" редитељке Анице Томић Народног позоришта из Сомбора, вечерас у 20 сати у Српском народном позоришту у Новом Саду започеће престижни 67. фестивал Стеријино позорје.

СТЕРИЈУ ЖЕЛИ ДЕВЕТ ПРЕДСТАВА: У Српском народном позоришту вечерас почиње 67. Позорје и трајаће до 3. јуна

Селектор Миливоје Млађеновић / Фото Н. Карлић

Пред стеријанском публиком је деветодневни празник театра током којег ће бити изведено девет представа у такмичарској и три у међународној селекцији "Кругови".

Селектор Позорја др Миливоје Млађеновић одабрао је за ово фестивалско издање слоган од две речи - "Време тескобе", уз коментар да је најзначајнија тековина овог фестивала то што описује модел света у коме живимо, установљава драмски израз тог модела, и на основу тога вреднује настале позоришне творевине.

Међу више од педесет одгледаних "позоришних творевина", селектор је девет уврстио у селекцију која ће бити вреднована Стеријиним наградама, напоменувши да Позорје није, нити је било, нити ће бити пресек а ни просек позоришног стања духа, као ни стања театра у Србији.

У том духу ни пресека ни просека, на позорницама најстаријег професионалног театра у Срба, жири и публика погледаће сутра (19.00) комад, прву такмичарску представу, "Код вечите славине" Момчила Настасијевића и редитељке Соње Петровић (СНП и Центар за развој визуелне културе Нови Сад), а сутрадан (субота, 19.00) "Избирачицу" Косте Трифковића у режији Иве Милошевић (Народно позориште/Народно казалиште/ Nepszinhaz Суботица).

У недељу, у истом термину, Краљевачко позориште дебитоваће на Позорју представом "Флеке" Тијане Грумић, у режији Југа Радивојевића, док ће у понедељак, 30. маја (19.00), бити изведена "Протекција" Бранислава Нушића с редитељским потписом Кокана Младеновића (Народно позориште Сарајево). На сцену ће два и по сата доцније ступити ансамбл Позоришта "Деже Костолањи" из Суботице с представом "Последње девојчице" Маје Пелевић, такође у Младеновићевој режији.

Сутрадан (уторак, 21.00) Атеље 212 представиће се комедијом "Ролеркостер", по тексту Јелене Кајго и редитељке Милице Краљ, а у среду (19.00) на својој сцени наступиће Новосадско позориште/Ujvideki Szinhаz са представом "Блудни дани куратог Џонија" по тексту Филипа Грујића, драматизацији Димитрија Коканова и режији Јоване Томић. Реч је о копродукцији овог театра и Стеријиног позорја.

Исте вечери, али у СНП (19.30) глумци Народног позоришта из српске престонице представиће се поставком Синише Ковачевића "Године врана", који је уједно аутор текста и редитељ. Такмичарску селекцију затвориће (четвртак, 20.00) Југословенско драмско позориште из Београда остварењем Љубомира Симовића "Чудо у Шаргану" редитеља Јагоша Марковића.

Последњег фестивалског дана (петак, 3. јун у 20.00) биће уручене Стеријине награде, а затим ће у част лауреата бањалучко Народно позориште извести урнебесну комедију о корони "Хркачи" текстописца и редитеља Николе Пејаковића. Овом мултиталентованом уметнику исте вечери биће уручена награда "Струне од светла" за посебан допринос афирмацији песничке речи у рок и блуз музици, коју му је доделио жири - Богомир Богица Мијатовић, др Мирослав Мики Радоњић и Саша Радоњић.

КРУГОВИ

ЗА Међународну селекцију "Кругови" биране су представе: "Усидрене" (петак, 27. мај) Елвиса Бошњака у режији Анастасије Јанковски (ХНК Сплит, ГДК "Гавела" Загреб, ХНК Задар), "Ја сам она која нисам" (субота, 28. мај), Мате Матишића и редитеља Паола Мађелија (ЗКМ Загреб) и My name is Goran Stefanovski (недеља, 29. мај) драматургa Браниславe Илић и рeдитеља Бранислава Мићуновића у извођењу Драмског театара Скопље. Представа је својеврсна посвета једном од највећих драмских писаца у региону и троструком добитнику Стеријине награде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Беки непожељан у Београду као Албанац, а хапшен као српски националиста