МЕСЕЦ ДАНА ЗА АРХИТЕКТУРУ: Отварањем изложбе у Ликовној галерији Културног центра Београда почиње 17. БИНА

М. КРАЉ

26. 05. 2022. у 10:27

ОБЕЛЕЖАВАЊУ 125. рођења великана српске архитектуре Николе Добровића прикључило се и 17. издање Београдске интернационалне недеље архитектуре - БИНА 2022, која ће од вечерас представити и централну изложбу у Ликовној галерији КЦБ, као и низ предавања, трибина, радионица и већ традиционалних шетњи.

МЕСЕЦ ДАНА ЗА АРХИТЕКТУРУ: Отварањем изложбе у Ликовној галерији Културног центра Београда почиње 17. БИНА

"Награда Пиранеси" / Фото Ј. Русјан

- БИНА је почела као недеља архитектуре, а ове године манифестација ће трајати више од месец дана - истакла је представаљајући манифестацију Даница Продановић, један од оснивача и организатора.

Поставка "Награде и конкурси 2021-2022", којом ће вечерас у КЦБ отпочети смотра, представиће победничка решења седам архитектонских конкурса за Град Београд, које су организовали Удружење архитеката Србије и Друштво архитеката Београда. На изложби ће бити заступљени конкурси за део блока између улица Краља Милана, Светозара Марковића, Немањине и Краља Милутина, као и изградњу депоа Народне библиотеке Србије, павиљон МСУБ. Биће представљен и пројекат за мултифункционални центар "Ложионица", за Мостарску петљу, метро станицу линије 1 (фаза 1) београдског метроа, нову зграду Факултета музичке уметности и Факултета примењених уметности у Београду.

Према речима Јелене Ивановић Војводић, такође оснивача и организатора, после затишја због пандемије и осталих околности, појавило се више од десет различитих конкурса који се тичу и архитектуре и урбанизма, али и појединих ентеријерских позиција у самом граду.

У дигиталном формату, у оквиру БИНА, биће приказана и 532 пројекта из 41 земље, номинована за "Европску награду за савремену архитектуру ЕУ Мис аворд" Фондације "Мис ван дер Рое", чији је кустос Иван Бласи (од 16. јуна до 7. јула), а додељује се сваке друге године. Млади аутори, овога пута то су "Моделарт архитекти" из Новог Сада, биће представљени на изложби "Понеси свој пројекат", од 2. јуна у БИНА кабини (Мила Милуновића 1, ФЛУ), док ће ревијална, регионална поставка "Награда Пиранеси" моћи да се погледа од 3. јуна у Аули Архитектонског факултета.

Реализује се и радионица "Заједничко планирање Блока 37", а по други пут и посебан сегмент "Добар урбани живот", у оквиру кога ће учесници различитих професија и интересовања водити дебату о пет тема важних за квалитетан живот, а то су здравље, брига, храна, игра и дигитално окружење.

БИНА је и суорганизатор изложбе "Никола Добровић под заставама модерних покрета" у Галерији САНУ, а у сарадњи са Архитектонским факултетом организован је студентски конкурс с темом реконструкције Генералштаба, чији ће победници у петак бити представљени на изложби у Кнез Михаиловој улици, испред здања Академије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЈЕДАН ОД НАЈУСПЕШНИЈИХ: Ово је син Ведране Рудан из првог брака - рекла да га воли мање од партнера (ФОТО)