ОД ПЛАВЕ КРВИ ДО ПОП ЗВЕЗДА: Документарни серијал "Краљевске породице: Чување круне", на каналу Вијасат хистори

Н. ДРАЖОВИЋ

29. 05. 2022. у 10:38

МОЋ круне одувек је имала опијумско дејство - на оне који је носе, али и на оне који јој се диве. Она симболише ауторитет, снагу, власт, али има и своје наличје. Само они који су је носили знају њену тежину, и то у грам. А само на почетку 20. века било је нешто више од 50 краљевских породица чији су припадници у неком тренутку на своју главу ставили тај украс у ком је оличена врховна моћ монархије.

ОД ПЛАВЕ КРВИ ДО ПОП ЗВЕЗДА: Документарни серијал Краљевске породице: Чување круне, на каналу Вијасат хистори

Фото Вијасат

Документарни серијал "Краљевске породице: чување круне" из 2021, који се на каналу Вијасат хистори приказује од 2. јуна, четвртком у 21.00, открива нам да се та бројка током последњег века преполовила, а у шест једночасовних епизода сазнаћемо и зашто.

- Емитери од продуцентских кућа више не траже искључиво одређен жанр - драму, мелодраму, трилер, крими или документарну серију. Све популарније постају комбинације жанрова, пројекти у којима се губи строга граница. Инспирисани тим трендом, прошле године понудили смо низ документарно-играних серијала, а међу њима и серију "Краљевске породице: Чување круне" - поручује Лорен Бакстер, извршни продуцент серијала, истичући да је ова серија освојила публику, пре свега, међународним карактером.

- Један од најважнијих детаља када радите на документарцу овог типа јесте то да он има неку универзалну тему. Пошли смо од тога да је већина европских земаља у прошлости имала краљевске породице. Код великог броја, међутим, лозе су се угасиле. Пожелели смо да испричамо причу о круни. О томе колико ју је тешко носити, али и сачувати - каже Бакстерова у чијој ћемо серији видети историју многих познатих краљевских породица и посматрати колико су се оне мењале током година.

Фото Вијасат

- Намерно се нисмо ограничили само на прошлост. Свакако, "прошетаћемо" кроз историју до краљице Викторије, видети прве дане краљице Елизабете на трону, али нисмо бежали ни од савремене историје. Истраживали смо и то на који начин су таблоиди "масакрирали" савремене краљевске породице горе чак и од крвавих ратова и ужасних болести средњег века. Гледаоци ће у некој од епизода моћи да виде и део нашег истраживања о трагичној судбини Лејди Ди, а нисмо заобишли ни Меган Маркл - поручује продуценткиња серијала базираног на богатој документарној грађи и ретким, у многим случајевима, до сада неемитованим видео снимцима.

- Свака од великих краљевских породица које су на неки начин креирале политику света током прошлог века, део је емисије. Међутим, у фокусу је британска краљевска породица, као несумњиво најутицајнија, а остале породице посматрамо криз призму охолости, ароганције и сујете припадника британске плаве крви и њихових несмотрених поступака који су небројено пута могли да их коштају круне - открива Лорен Бакстер.

Фото Вијасат

У овој емисији истражујемо ретке краљевске архиве, из последњих сто година, како бисмо сазнали више о успону, паду и опстанку краљевских породица широм света.

Након Првог светског рата, немачка и руска монархија изгубила је свој престо. Неки краљевски поглавари су, у очају, прихватили фашизам како би сачували своје привилегије. После следећег великог светског сукоба монархије су покушале да сакрију своје дискутабилне ратне прошлости, али велике социјалне промене, које су настале током друге половине 20. века, натерале су краљевске породице да промене свој идентитет, или би у супротном остале без престола. Сам крај 20. века краљевским династијама запретио је новим злом савременог друштва - појавом и успоном таблоидне штампе. Нове генерације племића сада су имале задатак да се у циљу очувања круне свету представе као "обични, нормални људи". Како је у тој мисији некадашња аристократија евоулуирала у поп звезде, сазнаћемо од 2. јуна на каналу Вајасат Хистори.

КО СУ ЗВЕЗДЕ "КРУНЕ"

НАРАТОР серијала "Краљевске породице: чување круне" је легендарни британски глумац Дерек Џејкоби, добитник два Емија и награде БАФТА, као и вишеструки носилац признања Греми за изузетан допринос на позоришној сцени. Џејкоби нас као домаћин документарца упознаје са мрачном прошлошћу краљице Викторије која је покушала да влада Европом, али и да одржи мир на старом континенту путем уговорених бракова.

Фото Вијасат

У наставку ћемо сазнати нешто више о повезаности британске краљевске породице са нацизмом током Другог светског рата. Успон краљице Елизабете вратио је сјај умало изгубљеној британској круни, али ни он није био дугог века. Смрт Лејди Ди мрља је на старом злату британске монархије која је умало угасила њен сјај. Меган Маркл на добром је путу да окрене нови лист у историји најутицајније монархије на свету. Хоће ли у томе успети?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВОДИТЕЉУ ПРЕМИНУЛА СУПРУГА: Отишла је моја жена и мама мог сина, оставила нас је у тмини времена