ЈАКОВЉЕВИЋ ПОСТАЈЕ СУПЕРХЕРОЈ: На снимању шесте сезоне серије "Убице мог оца", редитеља Милоша Кодема

ЈЕЛЕНА БАЊАНИН

28. 05. 2022. у 10:38

ЗАГУШЉИВ престонички клуб у ком трешти музика мали је да прими сву младеж жељну провода и забаве. У епицентру, на белом двоседу, седи седокоси и седобради, али маркантни господин. Друштво му прави млада згодна девојка у краткој сребрној хаљини. Као прави џентлмен, чим је приметио да је нестало пића, искусни "господар ноћи" затражио је шампањац. Конобар уваженом госту убрзо доноси киблу из које још брже извлачи пиштољ. Чују се два пуцња, а затим још два. Настаје вриска, паника и општи метеж. На црни под пада келнер у белој кошуљи по којој се разлива крв.

ЈАКОВЉЕВИЋ ПОСТАЈЕ СУПЕРХЕРОЈ: На снимању шесте сезоне серије Убице мог оца, редитеља Милоша Кодема

Фото Никола Скендерија / Ирена Цанић

"Стоп, стоп! Одличан!" - чује се глас редитеља Милоша Кодема, после ове, више пута поновљене сцене у којој се појављује Арбен Цурнај, један од најишчекиванијих ликова серијала "Убице мог оца". Екипа "ТВ новости" пратила је снимање шесте сезоне и забележила ексклузивне кадрове. Од сценаристкиње Наташе Дракулић сазнајемо да су у току дана имали седамнаест глумаца, што се ретко дешава.

- Снимамо озбиљне сцене, које су нам веома битне за радњу и захтевају много већу концентрацију. Када имаш седамнаест људи, имаш седамнаест хиљада могућности да погрешиш. Сада смо видели сцену ноћног живота Београда, у коме ужива лик ког смо највише чекали у серији - убица Александровог оца, Арбен Цурнај, краљ кокаина. Игра га Никола Ристановски, који је сјајан у тој улози. Перфектно говори албански, хвалио га је и албанолог кога смо имали. Дуго сам желела са њим да радим, и драго ми је што смо се сад уклопили - каже Наташа Дракулић.

И ево га пред нама. Док се мења положај камермана, Никола Ристановски даје савете младој Оливери Перуничић са којом дели кадар и тражи помоћ око изговора реплике на албанском. Глумац који је рођен у Чешкој, а одрастао у Тетову, у Северној Македонији, објашњава да је глума на страном језику узбудљива.

- Језик није само познавање синтаксе и граматике него и упознавање менталитета, хумора, страхова, вицева на том језику. То је велико богатство за мене - објашњава Ристановски и додаје да увек тражи разлоге зашто је неко лош и мисли да је то, не само дубоко хришћански него психолошки оправдано. - Код овог лика наизглед врло мало може да се оправда, али са друге стране ликови као што је овај заправо постоје свуда. Наизглед бескрупулозни, са моралним или неморалним начелима. Човек има потребу за додатном моћи у животу оног тренутка када се уплаши да је смртан. И онда се увек некако растужим на човека који је у потрази за супериорношћу и доминацијом. И буде ми га мало жао. И смрт је део ове серије и не зна се ко ће кога да убије. Ја ћу можда некога да убијем, али, ко зна да ли ћу успети. Можда намерно, али случајно нећу.

На питање да ли ће његовом јунаку можда неко да пресуди, као што смо наслутили у сцени, глумац истиче:

- Борићу се до краја, до последњег даха, да ме не убију.

А на то што редитељ прича да баш он игра насловну улогу, Никола Ристановски кроз смех каже: "Ма, шали се он, наравно. Нисам ја отац".

Један од актера застрашујуће сцене у клубу је и телохранитељ Арбена Црунаја, кога игра Иван Јевтовић.

- Мој јунак је Гаши, ако може тако да се назове, пошто увек морамо да бранимо наше ликове. Не знам му име, можда је тајновито, али свакако је део екипе која се супротставља познатим јунацима. То је дуго очекиван и узбудљив сукоб. Увек сам расположен да сазнајем нове вештине којима глумац може да располаже. У овом задатку сам у различитим сценама могао да се испробам у сценским борбама које су ме подсетиле на студентске дане, а које сам касније и предавао. Претпостављам да ћемо и у овој сезони бити уверљиви, што је серију и учинило овако гледаном.

- Знамо шта се недавно десило неким величанственим глумцима, тако да смо све припремили како треба. Сви су били веома концентрисани, и верујем да ће то бити убедљива сцена - закључује Иван Јевтовић.

Након што се прашина слегла, а људи разбежали на мрачне улице града, остао је мрак на месту злочина и два беживотна тела.

На сцену ступају представници реда и закона, односно главни јунаци серије "Убице мог оца". Први међу њима је Зоран Јанкетић (Миодраг Радоњић), који се у новој сезони "ушушкао" на место директора београдске полиције. Део екипе су и форензичари, који су спремни да разоткију све до последњег детаља. Под белим скафандером и маском доброћудног Саве, крије се познати глумац Славко Штимац.

- Било је свакаквих случајева и много увиђаја. И овај је стандардан за ову професију. Ово ми је добро познат осећај. Серија, ипак, дуго траје и већ смо уходана екипа. Ту су позната лица из претходних сезона, годинама смо заједно, тако да све тече веома глатко.

У пару са Штимцем је и Нина Јанковић Дичић која тумачи Јелену, форензичарку, али и девојку главног јунака Александра Јаковљевића (Вук Костић).

- Јелена од прве сезоне има буран љубаван живот. О шестој сезони могу само да кажем да је веома узбудљива и да гледаоци не могу ни да замисле кроз шта ћемо све да пролазимо. Јелена сада има веома битну улогу, враћа се пословним обавезама, а што се љубави тиче, нека за сада остане тајна. Вероватно ће бити и компликованије него до сада.

Иако је било драматично на крају пете сезоне, Јаковљевић остаје жив и постаје суперхерој. Сазнајемо да Александра никад нисмо видели оваквог, са другим изразом лица и физиономијом. Новост је да у овом тренутку више не ради у полицији.

А ову сезону обележиће коцка, која ће бачена да открије нове злочине. Са тиме се, поред борбе са једним од највећих наркобосова у региону, суочавају полицијски инспектори.

- Кад је о коцки реч, мора да се ради врло опрезно, ако је могуће, јер то брзо из игре пређе у зависност. А онда и у веће проблеме, као што је позајмљивање новца, што може довести до растурања породица, а касније и до злочина. Влада је тихи инспектор који све гледа да реши на, условно речено, миран начин. Као већина инспектора реагује рационално, а не емотивно, али то је и нормално. То је лик који ми је много драг јер смо почели да га градимо пре пет, шест година и растемо заједно, ја као млади глумац, а он као млади инспектор - каже Иван Заблаћански.

Незаобилазан део екипе постала је и Исидора Грађанин као тужитељка Тања, која у стопу прати полицију на увиђајима и испитивањима.

- Упознали смо је као младу приправницу, која је сада у тужилаштву на вишој позицији, али су јој и даље неке ствари непознате и видећемо како ће се уклопити у екипу инспектора који не поступају увек "школски" на шта је она навикла. Драго ми је што се ова сезона бави коцкањем јер сматрам да је то данас велики проблем. Видимо на сваком кораку како сада ничу разна места за клађење и мислим да је важно да се тиме више позабавимо.

Ако је судити по сценама којима смо сведочили, очекује нас узбудљивих и напетих нових 12 епизода, у продукцији "Данделиона", "Филма данас" и "Телекома Србије", а које као аутори потписују Наташа Дракулић и Предраг Гага Антонијевић.

ПОЈАЧАЊА У ГЛУМАЧКОЈ ЕКИПИ

СЦЕНАРИСТКИЊА Наташа Дракулић отркила нам да ће у овој сезони бити појачања у глумачкој екипи, а међу њима је и Тарик Филиповић, за кога истиче да је шармантан и бескрајно духовит. Што се тиче млађе генерације, ту су Славен Дошло, који игра једну од главних улога, Милан Колак, Александар Димитријевић, Милош Влалукин и Соња Дамјановић, као и много глумаца из филма "Дара из Јасеновца".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПЕСНИЧКО БДЕНИЈЕ И ДОДЕЛА НАГРАДА: Завршене Видовданске свечаности у порти манастира Грачаница, присуствовао и патријарх Порфирије