ОСТАВИЛА ЖИВИ ТРАГ: Наслеђе Милене ЈНК (1943-2021) присутно кроз активности њеног легата

М. КРАЉ

25. 05. 2022. у 12:19

ПРОШЛЕ године, на данашњи дан, у шетњу небеским вртовима упутила се Милена Јефтић Ничева Костић (1943-2021), врхунски сликар, костимограф, сценограф, надалеко признати креатор лутака и светски путник. Велики део свога опуса, још док је била у пуној стваралачкој снази, као тада једини живи легатор, завештала је београдској Кући легата, а касније и стан-атеље у коме је радила и живела.

ОСТАВИЛА ЖИВИ ТРАГ: Наслеђе Милене ЈНК (1943-2021) присутно кроз активности њеног легата

Милена Јефтић Ничева Костић / Фото В. Данилов

- Откако нас је напустила, добили смо жељу да њено дело тако живописно и савремено, смело и истраживачко, са изузетним местом у историји савремене уметности, отпочне свој још интензивнији живот - каже, за "Новости", историчарка уметности Ана Поповић Бодрожа, која води рачуна о легату уметнице. - Мисија поклањања и легаторства, била јој је јако блиска, јер је разумела да ће тако траг који за собом оставља, остати жив.

У Кући легата су се, после сахране у уметничином родном Томашевцу, подсећа саговорница, од Милене опростили и комеморацијом, а од тада, у неколико наврата оживели сећање на њу:

- У Музеју Цептер је, од 15, јула до средине октобра, била уприличена изложба сећања на Милену ЈНК. На њихову иницијативу, уз нашу копродукцију, представљен је велики део слика из Куће легата, као и две, из колекције овог музеја. Изложба је ставила Миленина дела у дијалог са посетиоцима, који су у овом излагачком простору готово већински странаци, гости Београда. Била је изузетно посећена, а интернационална публика је снажно реаговала на њене колоритне, одважне слике, тако да се поново потврдило да је она грађанин и уметник света. Један од праваца деловања легата, управо би могла да буде и међународна афирмација њених дела.

У плану је, како открива саговорница, још једна изложба којом Кућа легата, између осталог, јача већ започету сарадњу са приватним галеријским сектором:

- Поставка је планирана за крај октобра, у Модерној галерији, у Страхињића бана, чији је власник Војислав Новески, колекционар, који је иницирао сарадњу, јер и сам сакупља дела Милене ЈНК. За ову прилику Кућа легата ће позајмити неколико дела из ранијих циклуса, јер је тема поставке њен рад од 1970. до 2000, онај део опуса који је више везан за Београд, пре њеног одласка у Аустралију, када започиње циклусе инспирисане тропском вегетацијом.

Како подсећа професор Гордана Каљаловић, наш угледни вајар и њена пријатељица, Милена ЈНК је као млада, опремљена талентом и изузетном стваралачком енергијом, дошла из малог банатског места у Београд, који је омогућио да се њен богати креативни потенцијал развије у неколико праваца, који су се повремено укрштали а повремено размимоилазили.

- Њен пут је пут промене, којим је постигла димензију трајања - објашњава Каљаловићева. - Миленина интересовања и истраживања у сликарској материји, теми, садржају и форми манифестовала су се преко циклуса белих слика, опартистичких циклуса животиња, ораница, инсталација у графиту, егзотичних предела... Истовремен о сликарка, костимограф, сценограф, Милена се са лакоћом кретала просторима ових уметничких дисциплина често интегришући искуства. Као да је њен уметнички кредо био "Ни један дан без линије". Том принципу остала је верна до краја. Цртала је, мада исцрпљена болешћу, стварајући радове као афирмативни облик воље за животом.

СТАН У ФУНКЦИЈИ - ДОГОДИНЕ

ПРЕМА речима директора Куће легата, Филипa Брусићa-Renauda, планирано је да стан Милене ЈНК постане резиденцијални простор за уметнике - госте ове институције, али и Београда, са тим што ће бити јасно истакнуто да је то био њен атеље.

- У њему ће се, према избору кустоса, налазити и нека њена дела, али неће бити изложбени простор, јер за то не постоје услови, с обзиром да се налази у поткровљу, на последњем спрату, без лифта - рекао нам је саговорник и додао да се чека конституисање Скупштине града, како би се конкурисало за средства којим би простор био освежен. - Очекујем да ће стан бити стављен у функцију следеће године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САЗНАЈЕМО! Вест коју је Вучић заборавио да саопшти: 100.000 људи који су добили ваучере од 5.000, добиће још 10.000 динара