ДЕЛИМА СПАЈАО ВЕЧНО И ПРОЛАЗНО: Преминуо сликар Миодраг Ђилас (1932-2022) аутор посвећен фантастичним мотивима

М. А. К.

24. 05. 2022. у 22:39

СЛИКАР митолошких птица, светлећих риба, чудовишних звери и непознатих простора, али и Лепенаца, Хиландара и Грачанице - Миодраг Ђилас (1932-2022), преминуо је у суботу 21. маја, у Обреновцу, потврдио је, "Новостима", његов син Александар, такође уметник.

ДЕЛИМА СПАЈАО ВЕЧНО И ПРОЛАЗНО: Преминуо сликар Миодраг Ђилас (1932-2022) аутор посвећен фантастичним мотивима

"Отмица лепе Јелене" / Фото Мадл арт

Академију примењених уметности у Београду, завршио је 1958, а две године касније се први пут појавио на српској ликовној сцени, изложбом у Галерији УЛУС-а. Чувени наш ликовни зналац Павле Васић, забележио је да Ђилас "припада струји фантастике са деликатним осећајем за појединости и њихов ликовни израз". А током свог дугог стваралачког рада, остао је привржен управо фантастици, сликарству поезије и сновиђења.

- Тај чудесан спој реалног, надреалног и фантастичног на Ђиласовој слици увек је обојен једним снажним доживљајем или једном реминисценцијом или мисаоно-филозофском конструкцијом. Тако слика добија карактер споне између живота и смрти, смисла и бесмисла, вечног и пролазног, управо онако како се то догађа у једној густо тканој песми - записао је Срето Бошњак, ликовни критичар.

Имао је на десетине самосталних изложби и учествовао на великом броју колективних поставки у земљи и иностранству, а од 1982. редовно је излагао у Берлину. О сликаревом надахнућу лепенском скулптуром, средњовековним манастирима, ликовима српских владара и светитеља, Косовом, историчар уметности Никола Кусовац, тврди: "Није то глорификација, ни реалистичко представљање Грачанице или Хиландара, нити било које средњовековне задужбине. То је тек упирање прстом на бит наше судбине, на место где се налази одговор на оно што јесмо, где су генски записи који објашњавају наше понашање".

Испраћај на кремацију Миодрага Ђиласа заказан је за четвртак у 14 часова на Новом гробљу у Београду, а опело почиње у 13.30.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЈЕДАН ОД НАЈУСПЕШНИЈИХ: Ово је син Ведране Рудан из првог брака - рекла да га воли мање од партнера (ФОТО)