ПОГЛЕД ИСКОСА: Милетићеви "Коњаници"

Дејан Ђорић

24. 05. 2022. у 11:41

ПРЕ десетак дана из штампе је изашла монографија "Коњаници" на сто двадесет страна већег формата.

ПОГЛЕД ИСКОСА: Милетићеви Коњаници

Фото: Новости

Реч је о књизи посвећеној стрипу и илустрацији прослављеног уметника Милана Милетића на тему коњаника. Аутор текста је књижевни критичар Васа Павковић, један од најбољих српских познавалаца стрипа и писац две књиге о деветој уметности. Монографија је самостално ауторско издање Милана Милетића и "Графопринта" из Горњег Милановца као извршног издавача, куће која са правом улази све озбиљније у издавачке подухвате. Књига је узорно издање те врсте не само због текста, избора илустрација, квалитета штампе већ и графичког обликовања. Макету књиге прецизно је осмислио сам Милетић, а у припреми је спровео познати дизајнер Вељко Тројанчевић.

Текст и ликовни део подељени су на два дела. У есеју "Коњаници у ликовној уметности" изложена је поред уводног, поетичког дела о томе шта коњ представља човеку, кратка историја његове појавности у уметности, да би се писац позабавио великим светским цртачима стрипова, као што су Харолд Фостер ("Принц Валијант"), Хозе Луис Салинас ("Циско Кид"), Жан Жиро ("Поручник Блубери"), затим мање познатим цртачима, потом руским у Југославији између два светска рата и домаћим стрип ауторима и илустраторима, којима је коњ омиљени мотив. Доста дуже, главно поглавље посвећено је теми "Коњи у стриповима Милана Милетића", у ком се етапно, у историјату рада овог уметника на стрипу и аналитички, тумачењем и повезивањем и детаља са појединих табли стрипа, Павковић креће путевима Милетићеве ликовне авантуре. Посебна пажња придата је његовим најбољим и најдужим серијалима - "Ларамију", усамљеном јахачу са Дивљег запада (чији лик можда има и нечег аутопортретског, како видимо са колор илустрације само његовог лика на насловној страни једног албума), Индијанцу "Кочизу", стрипу о старим Словенима "Ратници из Арконе" и "Походу кнеза Игора", староруској повести.

На стотинама и стотинама табли овај цртач из Горњег Милановца приказао је коње, ратнике и ратнице јахаче, више од било ког другог српског стрип цртача и илустратора. Особеност овог уметника није само црно-бели стрип већ и онај сликарских ефеката. Павковић текст закључује: "Српски стрип и стрип у Југославији с краја 20. века и нема цртача који је са таквим мајсторством и убедљивошћу приказао коња, човековог најдражег пријатеља у рату и миру".  Све то не било могуће да Милан Милетић није и посвећени колекционар стрипова и илустрованих књига о уметности, један од највећих у Србији. Тако је ова публикација потпуно ауторско дело, сам уметник је из своје библиотеке одабрао ликовне прилоге. Ово је пионирска публикација посвећена посебној тематици, концепцијски сјајно уоченој не само у историји нашег стрипа и сходно оригиналној идеји и решеној. Коњ и коњаник су једна од кључних мотивација класичног стрипа, а тој школи припада и Милан Милетић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)