ДРАГОЦЕНЕ ВИНЧАНСКЕ ФИГУРИНЕ: Представљен нови археолошки локалитет "Аџине њиве Брајково 2" у атару села Кленак

С. КОСТИЋ

21. 05. 2022. у 09:37

НОВИ археолошки локалитет "Аџине њиве Брајково 2" у атару села Кленак, који сведочи о последњих осам хиљада година живота на овим просторима, представљен је у петак јавности. На самом локалитету су потврђени налази из безмало свих епоха људског живота на нашем простору, и то на невероватних 56.000 квадратних метара, који представљају једно од највећих ископавања у историји српске археологије.

ДРАГОЦЕНЕ ВИНЧАНСКЕ ФИГУРИНЕ: Представљен нови археолошки локалитет Аџине њиве Брајково 2 у атару села Кленак

Фото С. Костић

Како се могло чути на конференцији за медије у просторијама месне заједнице у Кленку, истражене су целине из млађег каменог доба, бакарног и гвозденог доба, келтске и римске цивилизације, словенских племена, средњовековних држава, све до данашњих дана.

Председница Општине Рума Александра Ћирић је нагласила да је ово локалитет од великог значаја, те да је дужност локалне самоуправе да што више помогне истраживања, јер ће готово сви пронађени артефакти бити део сталне поставке Завичајног музеја Рума.

- Општина Рума је једина општина у Србији која има три археолошка локалитета од изузетног значаја. То су Гомолава код Хртковаца, Басијана код Доњих Петроваца и овај новооткривени "Аџине њиве Брајково 2" надомак Кленка, за који сам обавештена да ће бити проглашен за локалитет од изузетног значаја. Ми ћемо финансијски подржати конзервацију пронађених предмета, како бисмо што боље и ближе предочили 8.000 година историје и румској публици и научно-истраживачким круговима из земље и читавог света - истакла је председница Ћирић и додала да они желе да промовишу овај локалитет, како би био важан део културно-туристичке понуде румске општине.

Ископавања на новом локалитету се обављају у склопу заштитних археолошких радова на траси будућег ауто-пута Лозница - Рума. У сарадњи "Коридора Србије", АЗВИРТ Србија, Археолошког института у Београду, Завода за заштиту споменика културе Сремска Митровица и Завичајног музеја Рума, ископавања су до сада пружила фасцинантне и у појединим случајевима јединствене налазе, о којима су на конференцији за медије говорили др Мирослав Кочић из Археолошког института САНУ, др Драган Милановић - руководилац истраживања и др Миомир Кораћ - директор Археолошког института.

Међу најзанимљивијим налазима, на овом јединственом локалитету су модели кошница који припадају старчевачкој култури, која је цветала између 6300. и 5350. године пре наше ере. Самим тим ово указује да је Срем био једна од колевки пчеларства још пре 8.000 година. Пронађени су остаци бројних кућа из периода винчанске културе, са остацима пећи и остацима покретних решетки за печење.

Представници "Коридора Србије" истичу да археолошко откриће неће успорити радове на изградњи ауто-пута, те да се у сарадњи са Археолошким институтом синхронизовано одвијају радови на "спајању путева прошлости и будућности" и очувању националног блага наше земље.

МИСТЕРИОЗНИ ЛОКАЛИТЕТ

"Аџине њиве" постају трећи локалитет са највећом мистеријом српске археологије - винчанским некрополама. О богатству ове регије сведочи и то да се други локалитет са људским остацима винчанске популације налази на истој тој греди, удаљен свега пет километара - локалитет од изузетног значаја Гомолава - Хртковци.

ГЛАВЕ ИЗ БАКАРНОГ ДОБА

Као куриозитети се издвајају налази одсечених људских глава из бакарног доба, које су ритуално баш ту похрањене, затим налази келтске културе и јединствене пећи за керамику. Из римског периода се издваја цео потврђени економски комплекс за прераду и утовар жита, који је нажалост ухваћен само у темељним зонама, где су зуб времена и активност свих људи који су наставили да живе и привређују на том простору избрисали било какве надземне остатке комплекса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САЊА КУЖЕТ СМРШАЛА 18 КИЛА: Из исхране избацила ЈЕДНУ намирницу