ПУБЛИКА ВОЛИ КАД БОГАТИ ПЛАЧУ: Елизабет Гилис, Фелон Карингтон из серије "Династија" о својој јунакињи и тајни успеха култне сапунице

НИКОЛА ДРАЖОВИЋ

21. 05. 2022. у 10:38

КАДА је пре пет година први пут закорачила у баснословно луксузну вилу Карингтонових, на вртоглаво високим штиклама контроверзне богаташице Фелон, ћерке моћног тајкуна Блејка Карингтона, Елизабет Гилис могла је само да наслути оно што ће јој серија "Династија" донети пет сезона касније.

ПУБЛИКА ВОЛИ КАД БОГАТИ ПЛАЧУ:  Елизабет Гилис, Фелон Карингтон из серије Династија о својој јунакињи и тајни успеха култне сапунице

Фото Фокс / IMDb

На каналу Фокс Лајф, од 9. маја, понедељком у 21.00 (по две епизоде), пратимо четврти циклус римејка култне америчке сапунице из осамдесетих година прошлог века, а у ексклузивном интервјуу за "ТВ новости", према мишљењу многих, главна јунакиња нове верзије открива на који начин јој је турбулентна сага о Карингтоновима променила живот.

- Када сам добила улогу Фелон у новој "Династији", искрено, била сам помало разочарана. О оригиналној серији нисам знала много, али, чини ми се да свака жена као прву асоцијацију на ову серију има лик Алексис Колби у непоновљивом извођењу Џоане Колинс. Логично, због мојих година није било никакве шансе да се нађем у кожи највеће ТВ опаснице свих времена, али Фелон ми је у том тренутку била потпуно страна. Међутим, када сам се озбиљно позабавила њеним ликом, схватила сам да има доста простора да од ње створим нову Алексис за 21. век - открива на почетку разговора за "ТВ Новости" млада глумица, додајући да се после пет циклуса већ навикла на то да буде дежурни негативац у лози Карингтонових.

* Чиме вас је Фелон "купила"?

- У оригиналу њен лик је много наивнији. Све што јој се догађа, на неки начин, више је сплет околности које она не може да контролише и из којих настаје хаос у чијем је она епицентру. Она је размажена и презаштићена кћи ултра богатог нафтног тајкуна која у животу није имала ниједну обавезу ни бригу. У том светлу постала је благо неуротична и чини ми се да се управо том њеном одликом најбоље може обухватити оригинална Фелон. Међутим, ја сам пожелела да је прикажем у другом светлу. Притом, било је важно испоштовати аутентичност лика и првобитне верзије, а у њега уткати неке нове карактерне црте. Намера ми је од првог дана била да она буде много самосвеснија, да влада ситуацијом и да буде та која покреће радњу, а не жртва која плаче у свиленим јорганима јер је живот био неправедан према њој. Моја Фелон је Алексис нове "Династије" и то је публика препознала. Због тога се већ од прве сезоне издвојила и преузела игру коју води до данас.

* У Србији о "Династији" се прича до данас. И то о оној оригиналној верзији са краја прошлог века. Био је то ТВ феномен који је снажно обликовао наше друштво, а видимо да и нова "Династија" прати иста фама. Шта мислите, у чему је тајна успеха ове серије?

- "Династија" је фабрика шока! У то нема сумње. Драма и скандали синоним су ове серије. Често се смејемо причајући да још чекамо једног јединог јунака који се у сезони неће развести, бити део љубавног троугла, ошамарити некога или се за њега неће испоставити да крије мрачну тајну из прошлости. И ево, трајемо већ пет сезона, а такав се није појавио (смех). Иако би се могло рећи да је ова серија "живот на стероидима", она је реална, и верујем да је то оно што људи препознају и воле код ње. Истина је да људи воле да виде како се богаташи муче, а то је окосница овог шоуа.

* Већ пет сезона сте у кожи Фелон Карингтон. Да ли је ова улога утицала на вас, јесте ли попримили нешто од њеног "лудила"?

- Тешко је бити било који од ликова из "Династије", а да бар мало не полудите. Оно што сам схватила радећи на овој серији јесте то да новац заиста мења људе. Међутим, Фелон је за мене већ годинама извор луде забаве, јер ми се чини да је она можда и једини лик у овој серији којој новац није примаран. Она има гомилу других окидача за своје поступке, од ината, преко освете, жеље младе богаташице да има најскупљу играчку на свету, по могућству забрањену. А испод свега тога крије се њена жеља да буде прихваћена и да, шокираћете се - живи неки нормалан живот. Вољена од породице и срећно заљубљена. Међутим, управо тај проклети новац и све животне игрице које он намеће, остварење њених снова чине немогућим.

* По чему се ваша "Династија" разликује од оне оригиналне?

- Пре свега, по томе што има неку другу циљну публику. "Династија" 20. века била је омиљена међу домаћицама. Њу су пратиле жене које су данас генерација моје мајке. Ми смо се потрудили да серију прилагодимо млађој генерацији, да је приближимо тинејџерима и да кроз неке животне ситуације и проблеме који су блискији њима у ствари говоримо о ономе што је њима занимљиво. То је и разлог што је серија стекла толику популарност међу младима. Тако смо добили да је Фелон већа негативка од Алексис, да је Стивену опроштено то што је хомосексуалац, па је у новој верзији чак добио и дечка ког је Блејк морао да прихвати док га је у оригиналу убио... Видимо и велики утицај интернета и друштвених мрежа, јер је ово ипак виртуална ера, где се живот више одвија на "мрежи" него у стварности. Све су то неке важне ситнице које су потпуно промениле ону стару "Династију" којом су владале нараменице и натапиране фризуре. Мада, гламур је и даље ту, само у паковању за смртнике.

* Шта нам доноси нова сезона?

- За Фелон низ нових шокова. За почетак, поново се удаје и то за истог мужа од ког се већ развела. Њен и Лијамов први брак био је плод интереса, уговорен на обострано задовољство. Међутим, тек сада су схватили да би се заиста могли и волети. Наравно, кад год се у "Династији" осети трачак искрених емоција, оне привуку проблеме, тек да нас подсети да се за праве ствари мораш крваво борити ако желиш да их сачуваш. Уопште, нови циклус је много мрачнији, опасности и изазови су већи за све, не само за Фелон и Лијама. Очекује нас "опасна вожња", зато се спремите.

* Како је "Династија" променила ваш живот?

- Јасно је да ми је ова серија, као и свим осталим колегама, донела велику популарност и драгоцено искуство, али оно по чему ћу је памтити јесте то што ми је живот на друштвеним мрежама наметнула као нову нормалност. Пре ове серије нисам била велики љубитељ Твитера, Фејсбука, Инстаграма и уопште комуникације са људима путем веба. Међутим, мислим да је "Династија" прва ТВ серија која има онлајн публику. Увек цитирам колегу Адама Хабера, а који у серији игра баш мог супруга Адама, ком сам на неки начин била тутор за друштвене мреже. Он често каже како је пре "Династије" на инстаграму имао једва стотинак пратилаца, а онда их је за годину, током прве сезоне "Династије", добио милион. То само говори у прилог томе колико се наш свет променио. Иако не волим да будем онлајн све време, свесна сам да су моји обожаваоци на интернету. Ту је наша публика. Чини ми се да глумци полако постају интернет звезде, али и да обични људи све више живе неке виртуелне животе. Имам осећај да смо заборавили да питамо једни друге "како си", а да повод тога није необична објава на некој од друштвених мрежа. Као да се ближњих сетимо само када свој бол поделе са милионима на нету. Нажалост, то постаје наша реалност.

* Које роле вас инспиришу?

- Одувек сам волела улоге снажних и самосталних жена. Плачљивице нису мој стил. Иако се многи не усуђују да прихвате такав изазов, мене одушевљавају негативке. Једна од јунакиња коју највише волим је Жена-мачка, и то она коју је у "Бетмену" дочарала Мишел Фајфер. Та улога је снажно утицала на мене. Сећам се да сам филм гледала још као мала на телевизији, и да сам увек изнова била фасцинирана сваки пут када бих га погледала. Та моја опчињеност иде до те мере да сам једном приликом, пре неколико година, за Ноћ вештица поручила костим Жене-мачке, идентичан оном који је Мишел Фајфер носила у "Бетмену". Сећам се да сам на забави поводом празника у потпуности ушла у њен лик. Ишла сам наоколо и све време цитирала реченице које Мишел изговара у филму. Има нечег моћног у негативкама.

* Препознајете ли се у овој роли? Има ли неких сличности између вас и ове јунакиње из "Бетмена"?

- Људи често кажу да имам мачкасту природу. Цео живот сам провела са мачкама, и верујем да сам због тога имала прилику да их боље разумем и научим нешто више о њима. О тој њиховој бескомпромисној самодовољности. Многи би их назвали лукавима, а ја сматрам да су интелигентне и обазриве. У животу се воде сопственим условима, а у томе се донекле и препознајем. Једини проблем је што људи воле покорност, а мачке нису такве, па их сви аутоматске сврставају у негативце.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)