СЈАЈ ХЕРОИНА БЕЉАНСКОГ: У Новом Саду сутра изложба радова великих сликарки

Ј. СИМИЋ

19. 05. 2022. у 15:35

БРИЖЉИВО сакупљајући уметничка дела, дипломата Павле Бељански (1892-1965) нарочиту пажњу посвећивао је сликаркама, што показује и податак да су у његовој богатој колекцији коју је 1957. поклонио Новом Саду, са по 14 дела најзаступљеније Надежда Петровић, једна од најзначајнијих личности свог времена и Зора Петровић, храбра уметница која је најчешће сликала актове када су се том "тематиком" искључиво бавили сликари.

СЈАЈ ХЕРОИНА БЕЉАНСКОГ: У Новом Саду сутра изложба радова великих сликарки

Фото: ПЗ Павла Бељанског

Управо из женског дела колекције одабрана су платна за изложбу "Хероине Павла Бељанског", која ће сутра у 20.22 бити отворена у галерији која већ 61 годину носи колекционарево име.

Ауторке - проф. др Миланка Тодић, мр Милана Квас и др Валентина Вуковић ову поставку која садржи 46 дела реализовале су у оквиру програмског лука "Хероине", Фондације "Нови Сад - Европска престоница културе". Поклоници ликовне уметности имаће прилику да 46 уметничких дела погледају до 17. јула.

- Спомен-збирка је редак пример легата у међународним оквирима са уметничком колекцијом у којој четвртину од укупног броја дела чини женско стваралаштво. Овај податак је тим речитији ако се има на уму да су у периоду између два светска рата, када је Бељански сакупио дела која чине нуклеус данашње збирке, колекционари широм Европе и даље углавном бирали дела мушких аутора - открива, за "Новости", коауторка др Валентина Вуковић.

ЦРТЕЖИ СОКИЋЕВЕ

НА изложби ће бити представљен и избор радова уметница из Ликовне збирке музеја формиране путем откупа и поклона, у којем се први пут излажу цртежи Љубице Цуце Сокић, као и фотографије хероина Спомен-збирке Павла Бељанског. Породица уметнице прошле године поклонила је овој галерији дела велике сликарке.

Своју збирку Бељански је уобличавао од почетка двадесетих година до своје смрти 1965. године и она садржи радове седам уметница: Надежде Петровић, Видосаве Ковачевић, Лизе Крижанић, Зоре Петровић, Лепосаве Ст. Павловић, Љубице Сокић и Милице Зорић.

Посебан сегмент поставке чине видео-презентације. Седам од њих је посвећено свакој уметници из колекције Павла Бељанског, док један видео-рад представља релације дела ауторки из колекције са радовима савремених новосадских уметница: МА Милице Дукић, МА Зорице Чолић, др ум. Јелене Владушић, др ум. Јелене Јанев, МА Монике Сигети, мр Јелене Ковачевић, др ум. Драгане Б. Стевановић.

Поред видео-рада чија је уредница историчарка уметности мр Сузана Вуксановић, статусу уметница некад и сад, њиховом образовању, заступљености у музејским колекцијама, биће посвећен и богат пратећи програм - бројни разговори, предавања и трибина у којој ће учествовати еминентни стручњаци из Србије и региона.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САМА САМ СЕ ПРИЈАВИЛА ПОЛИЦИЈИ Псовао ми мртву мајку! Дара тукла мушкарца од 2 метра - побеснела на Амиџића: Шта ти је смешно!