ИМПЕРИЈАЛИЗАМ БЕРЛИНА ЗАПАЛИО ЈЕ ЧИТАВ БАЛКАН: Књига немачког историчара изазвала политички земљотрес – Срби знају два лица немачке политике

Б. СУБАШИЋ

18. 05. 2022. у 16:21

НЕМАЧКА империјална политика, прикривена паролама о људским правима, укључујући најопскурније мањине и терористе хрватске и албанске емиграције, од 1945. је трасирала пут који је довео до НАТО агресије на Србију и створио на Западу наратив да су Срби злочиначки народ раван нацистима, показао је немачки историчар Матијас Кинцел у књизи "Пут у рат: Немачка, НАТО и Косово".

ИМПЕРИЈАЛИЗАМ БЕРЛИНА ЗАПАЛИО ЈЕ ЧИТАВ БАЛКАН: Књига немачког историчара изазвала политички земљотрес – Срби знају два лица немачке политике

Фото: Б. Субашић

За извор ове методологије он наводи "Меморандум о етичком империјализму", који је 1918. за немачког цара саставио принц Макс Баденски, будући канцелар, и нагласио: "Уколико немачки империјализам жели да одоли налету демократије и њеном захтеву за побољшање света, он мора да буде етички фундиран. Ако остане на голом тражењу моћи, демократија ће без муке надвладати. Зато у нашу националну вољу морамо да унесемо опште циљеве човечанства."

Матијас Кинцел, огорчени и разочарани левичар из Зелених, књигу је писао управо током агресије НАТО, у којој је Бундесвер учествовао, после на брзину промењеног устава, који је забрањивао борбено ангажовање немачке војске ван државних граница. Књига објављена крајем 1999. изазвала је политички земљотрес у Берлину, изношењем доказа који су демаскирали кампању безочних лажи немачких јастребова рата, међу којима су предњачили министри одбране Рудолф Шарпинг и спољних полова Јошка Фишер, представник Зелених.

Тек после 23 године Кинцелово дело је постало доступно широкој српској јавности, захваљујући преводиоцу Велибору Бухи и "Службеном гласнику", који ју је објавио у библиотеци "Саборник".

- С књигом "Пут у рат" упознао сам се случајно током студија јер је постојала у Народној библиотеци Србије, али на њу нико није обраћао пажњу, све док нисам однео превод у "Службени гласник" - каже Буха.

ПЕТАР АРБУТИНА: ЉУБИТЕЉ ИСТИНЕ

СРБИ јесу главни јунаци Кинцелове књиге, али она има универзалну вредност, истиче Петар Арбутина, књижевни критичар и директор издаваштва у "Службеном гласнику".

- Кинцел је направио бриљантну анализу промене парадигме немачке политике и манипулације наративом, чија је снага довела до агресије НАТО. Кинцел књигу није писао као "велики пријатељ Србије" како се код нас често шаблонски називају слични људи, већ као частан човек, пријатељ истине! Указао је на универзалну опасност од наратива којим је Немачка своју нацистичку историју пројектовала на Србију и заменила улогу злочинца и жртве. Тај рецепт је применљив било где, што можемо да видимо и на примеру сукоба у Украјини.

О књизи је говорио и Петар Ристановић из Института за српску културу Приштина - Лепосавић.

Први тираж књиге практично је распродат, саопштено је на њеном јучерашњем представљању у књижари "Геца Кон". Потврду изузетне вредности Кинцеловог рада овом приликом дао је и врхунски дипломата, Владислав Јовановић, бивши министар иностраних послова СР Југославије.

- Ова књига је интригантна и откривајућа, невероватно сажета, доследна и набијена решеношћу да скине вео са слике о Немачкој као потпуно реформисаној и доброћудној земљи после њених искустава у Другом светском рату. Цела европска цивилизација се сада суочава с тим питањем, јер је чињеница да пориви историје не умиру тако лако. Још су ранија српска поколења уочила два лица немачке политике, једно немилосрдно тевтонско, друго цивилизацијско, које је дало огроман допринос историји Европе и било најзначајније за нашу малу тек ослобођену Србију у 19. веку. Међутим, ми имамо и искуство јединствено у Европи, да је Србија једина земља коју је у 20. веку Немачка одабрала да на њу изврши три агресије 1914, 1941. и 1999. године. То се на неки начин наставља кроз актуелне дипломатске потезе, јер је нетрпељивост према српском фактору на Балкану у немачкој политици константа. Разлог за то је отворено питање, на које можда никада нећемо добити одговор и то нас стално подсећа да се никада не смемо потопуно предавати доброј вери према Немачкој, иако је у нашем интересу да развијамо што боље односе са њом - истакао је Јовановић.

Фото: Б. Субашић

Њега Кинцел фасцинира вредним радом на сакупљању чињеница које се разликују од западног наратива о "српској кривици".

- То су утемељене званичне изјаве, што је изузетно важно у ситуацији када архиве још нису отворене и службени документи нису доступни, а неки никада неће ни бити. Кинцел је успео да направи бескрајни низ чињеница које се не могу оспоравати - рекао је Јовановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САЗНАЈЕМО! Вест коју је Вучић заборавио да саопшти: 100.000 људи који су добили ваучере од 5.000, добиће још 10.000 динара