ПУТ ОКО СВЕТА СА МАМУТОМ: Нове сликовнице воде најмлађе читаоце у свет маште, препун авантура

Д. МАТОВИЋ

17. 05. 2022. у 21:30

СЛИКОВНИЦЕ "Дечак који је опловио свет", "Усамљени мамут" и "Не волим књиге. Не волим. Нимало. И тачка." преведене су на многе језике и омиљене су међу малишанима широм света.

ПУТ ОКО СВЕТА СА МАМУТОМ: Нове сликовнице воде најмлађе читаоце у свет маште, препун авантура

Фото: Промо

Поучне књижице, са прелепим илустрацијама, недавно су објављене код нас, у издању чачанске "Пчелице".

Авантура у коју се пре неколико година упустио њен син инспирисала је популарну ауторку дечјих књига Џулију Грин да напише сликовницу "Дечак који је опловио свет". Узбудљиву пустоловину о дечаку који прави чамац и креће на једрење илустровао је Алекс Ладимер. Његове илустрације и инспиративан текст Џулије Грин дочарали су храброст и посвећеност дечака који је много волео море и бродове, толико да су они постали његов највећи сан и животни изазов. Ауторка упознаје најмлађе читаоце са лепотама и изазовима мора, али и са способностима које се испољавају у свима нама када се нађемо у невољи. Мотивациони текст у деци ће пробудити жељу за авантуром, али и учењем како би били спремни да су у њу упусте и остваре своје снове.

Ни ауторка ове, као и двадесетак других романа и прича за децу, не бежи од авантура. На свом сајту написала је да воли да проводи време на дивљим и удаљеним острвима и да обожава да осваја планинске врхове.

Фото: Промо

Ема Пери је оснивач популарног и награђиваног сајта "Мој кутак за књигу", као и манифестације "Међународни дан поклањања књига". Своје приче увек прво дели са ђацима у основној школи где предаје, у живописном граду Бату у Енглеској.

Њена јунакиња, бунтовна и помало тврдоглава Маја књиге користи за најразличитије ствари, али не и за читање. "Не волим књиге. Не волим. Нимало. И тачка." са очаравајућим илустрацијама Шерон Дејви показује како Мају књиге, до тада одбојни предмети, уводе у свет маште у коме јој се догађају разне авантуре, које до тада није могла ни да замисли. Читајући ову сликовницу, малишани ће открити, као и девојчица Маја, да су за вредне ствари потребни посвећеност, труд и стрпљење.

Фото: Промо

Ауторка дечјих књига и илустратор Ана Терерос Мартин у сликовници "Усамљени мамут" води малене читаоце у узбудљиве пределе снега, леда и необичних животиња, учећи их да је пријатељство дар који треба неговати. Сусрет два усамљена бића у музеју довео је чудесне измаштане авантуре у којој они упознају преисторијске животиње, бића која су у прадавним временима насељавала Земљу, а затим је заувек напустила остављајући расуте трагове.

Фото: Промо

Анина страст према природи и дивљим животињама прелива се у њен рад. Њени цртежи вунастог мамута освојили су малишане, којима поручује да и они, као и њена јунакиња Мона, открију своје таленте како би их искористили за нешто лепо и корисно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЈЕДАН ОД НАЈУСПЕШНИЈИХ: Ово је син Ведране Рудан из првог брака - рекла да га воли мање од партнера (ФОТО)