ИСТОРИЈСКИ СТРИП О КРВАВОМ ОКТОБРУ: Александар Зограф о два нова дела посвећена Другом светском рату

Марина Мирковић

08. 05. 2022. у 14:36

СТРИП "Крвави октобар 1941", ново дело Саше Ракезића, познатијег по уметничком псеудониму Александар Зограф, представљен је у четвртак у Спомен-парку Крагујевачки октобар, у Музеју "21. октобар" у склопу отварања истоимене изложбе.

ИСТОРИЈСКИ СТРИП О КРВАВОМ ОКТОБРУ: Александар Зограф о два нова дела посвећена Другом светском рату

Фото Valentina Iaccarino

- Историчари из крагујевачког музеја позвали су ме да направим овај стрип и поставили велики изазов пред мене, јер се увек бавим личним причама а готово никада великим историјским збивањима - каже, за "Новости", познати стрип аутор о делу чији је иницијатор Марко Терзић, виши кустос Музеја "21. октобар" и кустос истоимене изложбе.

И стрип и изложба су креирани под покровитељством Министарства културе и информисања РС и Града Крагујевца, и у партнерству са Институтом Гете у Београду.

Ваљало је, открива Зограф, дати лица хиљадама крагујевачких жртава, одведених и побијених у тих пар дана које ћемо заувек памтити по једном од најмонструознијих злочина у нашој историји и тако у форми уметничког стрипа наново исприповедати бесмртну причу о стрељању невиних талаца 1941. године:

Фото Промо

- Изградио сам велику причу од мноштва малих, појединачних, посматрајући их као кроз микроскоп и стварајући колекцију која креира ширу слику. Од злогласног прогласа "100 за једног", преко скупљања талаца по околним селима и боравка у топовским шупама, сва дешавања уткана су у ову приповест. У мноштву докумената, посебно је занимљиво сведочење једног таоца који је преживео стрељање, који се тешко рањен дао у бег пред пушчаним зрнима, стигавши тако обезнањен и крвав чак до трећег села од Шумарица. Ова прича има много почетака и много завршетака, обухвата и судбину ближњих, родбине која је морала да се носи са одвођењем, стрељањем, превртањем лешева и наредбом да се тела не смеју односити...

Фото Промо

Истовремено, светлост дана угледало је и суиздање куће Popbooks и Музеја Југославије: стрип-књига "Приче из Другог рата", која обухвата радове Зографа на ратне теме.

- То је збирка од 30 стрипова насталих током двадесетак година, од којих су неки објављивани у "Времену", али и у Италији, Француској, чак и у Јапану - наводи аутор, који из специфичних перспектива осветљава збивања током Другог светског рата: од Баната и Баварске, преко Бора и Минхена, до Рима и Сан Франциска, поново стављајући у фокус судбине појединаца од чијих приватних бележница, писама и разгледница и ствара своја дела.

Фото Промо

Збирку отвара потресна прича - "Писма Хилде Дајч" о судбини 20-годишње јеврејске студенткиње и болничке волонтерке, страдале 1942. у камиону душегупки на путу из логора Сајмиште ка масовној гробници у Јајинцима, стрип увршћен у библиотеку меморијалног центра Јад Вашем у Јерусалиму. Ту је и приповест о мађарском песнику Миклошу Раднотију на принудном раду у рудницима, стрип "6. 4. 1941" и они који тмурну ратну свакодневицу описују кроз приче о партизанским или новинама окупационих власти, затим "Саобраћајни тест" - настао из бележнице "Провери самог себе", намењене возачима камиона Трећег рајха, "Белешке из Америке", заснован на импресијама Владимира Дедијера са конференције УН у Сан Франциску 1945. и петоделна "Радослављева прича" достојна филмске екранизације на којој би јој позавидео и "Форест Гамп".

Фото Промо

"И-38" потиче из архиве Гестапоа, а реч је о трагичној судбини младог часовничара Александра Игњатовића, који је свом шефу (а потом и полицији) рекао: "Ви ћете изгубити овај рат, а сада се правите важни". Управо овај херој најбоље осликава Зографове јунаке - "мале" људе, које "званична историографија није примећивала", али пре свега "човека који се супротставља".

Фото Промо

ПОРОДИЧНЕ ПРИЧЕ

ПОРЕД стрипова, у књизи "Приче из Другог рата" се налазе и два посебна текста. У уводном Зограф појашњава своје мотиве и ауторску позицију, док у есеју "Мала породична историја" реконструише важне и више него необичне догађаје из живота чланова своје породице током ратних година, истичући то као лични разлог који га додатно подстиче да се упорно враћа овој теми.

Фото Промо

МОНСТРУОЗНИ ЛОГОРИ НАЦИСТА

ЕПИЗОДА "Панчево 22. 04. 1941." бави се монструозним нацистичким стрељањем цивила у овом граду, које је аутор реконструисао по једној репортажи са немачке телевизије из 1997, а "Мреже" су посвећене збирци поезије "Песме из дневника заробљеника број 60211", коју је београдски надреалиста Милан Дединац објавио 1947, након повратка из концлогора у Шлеској. "Заборављени песник" скида прашину са успомене на Радомира Продановића, а "Белешке из Америке" баве се импресијама Владимира Дедијера.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (0)

МНОГИ ИХ КУПЕ ПА СЕ ПОКАЈУ: Од којих половних аутомобила треба бежати - нећете моћи да их продате