ПРИВИЛЕГОВАН САМ ШТО ИГРАМ ЂОРЂА РОША: Жељко Димић о улози у филму и серији "Вера", сценаристе и редитеља Недељка Ковачића

Марина ЈУНГИЋ МИЛОШЕВИЋ

01. 05. 2022. у 16:46

НА ЛИСТУ својих бројних, запажених улога, харизматични глумац Жељко Димић, који је у Америци изградио успешну каријеру као Џек Димич, недавно је додао још једну.

ПРИВИЛЕГОВАН САМ ШТО ИГРАМ ЂОРЂА РОША: Жељко Димић о улози у филму и серији Вера, сценаристе и редитеља Недељка Ковачића

Ђорђе Рош, Жељко Димић, Фото А. Станковић/Н. Бабић

У шпијунском трилеру "Вера", заснованом на истинитој причи о Вери Пешић, фаталној шпијунки из Другог светског рата, Димић тумачи лик Ђорђа Роша, великог пријатеља српског народа.

- Ову улогу сам прихватио са великим задовољством. Сматрам се привилегованим што играм лик Ђорђа Роша, човека који задужио наш народ и историју по много чему. Био је добар човек, врхунски интелектуалац и веома способан да оствари све оно што је намеравао да уради. Читао сам много и сазнао све што ми је било потребно да градим лик овог изузетног човека - ексклузивно за "ТВ новости", прича Жељко Димић, који у овом остварењу дели кадар и са насловном јунакињом, у тумачењу Јоване Стојиљковић.

- Задовољство је радити са талентованом колегиницом Јованом Стојиљковић, која је велики професионалац и која у сваком тренутку посвећује себе свом лику. Вера Пешић је веома комплексна и тешка улога и драго ми је да је додељена глумици која је у потпуности заслужује. Кадрове делим и са одличним глумцима, Петром Закавицом, Тихомиром Станићем и другима. Поред глумаца, овај диван филм и серија имају врхунску екипу и велике професионалце, који су изузетно посвећени свом послу и чине све да овај пројекат буде онакав, какав је и замишљен - драмска серија и филм изузетног квалитета - наглашава наш саговорник.

Редитељ Недељко Ковачић, који са Кристином Ђуковић потписује и сценарио пројекта о "српској Мати Хари", насталог по идеји продуценткиње Данке Милошевић, открио нам је како је упознао Жељка Димића.

- Тихомир Тика Станић ми је рекао: "Имам за тебе савршеног Роша". И био је у праву.

Снимили смо већину сцена са Жељком, а преостали део ћемо наставити у другој половини маја. Снимаћемо у Радио Београду, где се Вера и Рош поново срећу на неком коктелу, пошто је већ почела окупација. Рош је био патриота и велики добротвор српског народа и тако смо га и представили у филму. Историјска је чињеница да је он неко време боравио у Београду за време окупације, па је касније емигрирао у Америку, тако да је очигледно да су га Немци на неки начин толерисали - објашњава Недељко Ковачић који нам је открио још занимљивости са снимања овог филма и серије која ће имати 10 епизода, а чија је радња смештена у период уочи и током Другог светског рата. Млада Лесковчанка Вера Пешић, уз помоћ интимних познанстава у високим круговима постаје београдска заводница и четвороструки шпијун, све до свог трагичног краја, у 25. години.

- Вера је, у филму, боравила у Рошовој вили, док је радила за Немце. А њу је код Роша довео Карл Краус, немачки агент, који је био њен љубавник и шеф. Иначе, испоставило се да се глумац Петар Зекавица, који игра Крауса (прва главна улога у једном српском филму) и Џек Димич познају већ 20 година и да су у Њујорку, на студијама, заједно снимали неки филм. Одушевили су се што имају прилику да поново играју заједно, и то у Србији. Када је Џек, док смо седели и пили кафу, у једном тренутку чуо да у филму игра и Зекавица, одмах га је позвао: "Петре, седим овде с редитељем, па ми ћемо да играмо заједно!". То је било баш симпатично.

Петар Зекавица, Јована Стојиљковић и Жељко Димић, Фото Н. Бабић

Редитељ наглашава и да је много тога у серији, с разлогом, романсирана фикција.

- Мада смо пошли од историјских чињеница, желели смо да направимо филмску причу. Зато смо себи дозволили слободу да све те ликове правимо онако како желимо, па смо одступили од неких историјских чињеница, а све у жељи да испричамо филмску причу, која ће бити занимљива сама по себи.

А да ли је Рош успео да одоли чарима фаталне заводнице, којој је пружио гостопримство у свом дому?

- То ћемо оставити гледаоцима да ишчекују и виде - тајанствено  поручује редитељ.

* * * * * * * * *

ПРЕМИЈЕРА У ОКТОБРУ

МУЗИКУ за филм компоновао је Роберт Пешут Мањифико ("Монтевидео", "Сенке над Балканом"), а стручни консултант на сценарију је генерал Светко Ковач. Планирано је да снимање траје до 5. јула у Београду и Тополи, као и на Авали и Космају, док се премијера очекује у октобру. Играју и Виктор Савић, Никола Којо, Миона Марковић, Милица Томашевић, Анита Манчић, Владимир Алексић, Тихомир Станић, Небојша Дугалић, Бојан Жировић, Златија Оцокољић Ивановић, Слободан Бештић, Ленка Петровић.

* * * * * * * * *

ИСТАКАО СЕ У ОБНОВИ ХИЛАНДАРА ГДЕ ЈЕ И САХРАЊЕН

ЂОРЂЕ Рош, син Немца Себастијана Роша и Словенке Антоније, био је зачетник нашег цивилног и ратног ваздухопловства. Он и његов брат Душан, одрасли су у Београду. Ђорђе је био бранилац Београда у Првом светском рату, када је тешко рањен и само чудом преживео. Рош је сачувао и забележио легендарни говор мајора Гавриловића, да би у међуратном периоду учествовао у оснивању прве домаће авио-компаније, бавио се бизнисом и увозио немачке моторе за српску војску. Емигрирао је у Америку, када су на власт дошли комунисти. Прискочио је у помоћ како би била спасена Грачаница, потом Жича, а посебно се жртвовао и истакао у обнови Хиландара. Тамо и данас почива у сенци Свете Горе, као једини који није носио монашку одору за живота.

* * * * * * * * *

ДЕВЕТИ ПУТ КАО РОЂЕНИ АМЕРИКАНАЦ У "БЕЛЕЖНИЦИ 2"

* ПОСЛЕ 12 година, добили сте прилику да играте Американца у серији Hawaii Five-O, мада је на кастингу било 280 рођених Американаца.

- Био сам веома срећан јер сам уклонио предрасуду, коју су имали у Америци, да не могу да играм рођеног Американца, јер нисам рођен и одрастао у САД. Након тога сам играо рођеног Американца још у осам наврата, а ускоро ме чека и девета улога рођеног Американца у серији "Бележница", редитеља Мирослава Лекића, у којој играм оперативца ЦИА (Jeff Boyd) - каже Димић.

* * * * * * * * *

"ЗЛАТНИ РЕЗ 42" - НАЈТЕЖА УЛОГА У КАРИЈЕРИ

ДА ли тренутно снимате нешто у Америци?

- До септембра не могу да радим ниједан пројекат у САД, јер тек тада завршавам филм "Златни Рез 42", Лордана Зафрановића. То ми је једна од најтежих и најзахтевнијих улога у досадашњој каријери - признаје Жељко Димић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (0)

СРЕЋУ НАШАО КРАЈ 20 ЛЕТА МЛАЂЕ Жена Микија Манојловића је позната глумица: Ни сањао нисам да ће ми постати животна љубав (ФОТО)