НИСАМ ВИШЕ КАО ФУРИЈА: Соња Колачарић о "Мочвари", "Нечистој крви" и "Времену зла", уметности, Николи Тесли, великим романима Добрице Ћосића

ЈЕЛЕНА БАЊАНИН

19. 03. 2022. у 16:46

ГЛУМИ ме је водио унутрашњи осећај. Човек препозна да ли има неки дар. Без дара нема смисла бавити се одређеном професијом.

НИСАМ ВИШЕ КАО ФУРИЈА: Соња Колачарић о Мочвари, Нечистој крви и Времену зла, уметности, Николи Тесли, великим романима Добрице Ћосића

Фото В. Данилов

Ако човек у раном периоду препозна то што му је Бог дао, онда има шансу да проведе живот испуњен бар пословно, што је врло важно.

Овако Соња Колачарић за "ТВ новости" говори о глумачком позиву, који је непрекидно вуче новим спознајама о другима и себи. Као да је већ датум рођења, уједно дан када је преминуо југословенски председник Јосип Броз Тито, предодредио Соњи, будућој глумици, упис у "алманах" српског глумишта. Прву улогу одиграла је у филму "Бело одело" кад јој је било 19, а већ следеће године заиграла је уз глумачке бардове у ратној драми "Небеска удица". Публика памти и хвали њене роле у филмовима "Мртав "ладан", "1 на 1", "Чарлстон за Огњенку", као и серијама "Оно као љубав", "Тате" и "Државни службеник". Животна и професионална зрелост донеле су јој посебну енергију којом је недавно испунила и ликове Моник у "Времену зла", Стојне у "Нечистој крви" и Марије у другој сезони "Мочваре", коју пратимо на Суперстар ТВ и РТС 1.

У наставку "Мочваре" играте докторку Марију Гарчевић, која живи у Сенти, у замку са породицом. Истакли сте да сваки лик у серији има тајну. Која је Маријина?

- Милена Марковић је написала ликове изузетно слојевито и сваки нешто крије. Велика је уживанција и велика одговорност тумачити их. Постоје три главне породице, чије приче пратимо у Сенти. Једна од њих је Гарчевић, а Марија је по девојачком пореклу из породице Ивковић. То је још старија војвођанска фамилија која је доведена до ивице сиромаштва.

Марија је удајом за Жељка Гарчевића обновила замак који јој по наслеђу припада и обновила је породичну идилу. Живи на потпуно миран начин и ужива у породичном животу. Веома је интелигентна, члан је Менсе, могла да оствари нешто више у животу, да напредује у каријери, али одлучила је да буде доктор опште праксе, да живи са супругом и ћеркама у миру, у зони комфора.

"Мочвара", Лидија Кордић, Фото Firefly promo

Маријин супруг Жељко (Милош Тимотијевић) је локални бизнисмен. Обоје припрамају венчање старије ћерке Лидије (Лидија Кордић) када се деси убиство. Какав немир тај догађај уноси у њих?

- Њих двоје су веома слични. Обоје су посвећени ћеркама, врло су брижни и веома воде рачуна о породичној идили. Међутим, чини ми се да су направили презаштићене девојке.

Пошто одрастају и почињу да воде своје животе, родитељи не могу више толико да контролишу њихове поступке, што води до турбулентне породичне фазе. Марија убиство доживљава врло узнемиријуће, поготово зато што је навикла да живи мирно. Убиство протреса њен живот и уводи је у динамику која је њој крајње непријатна. Марији је стало до тога да одржи бар привид породичне идиле и репутације угледне лекарке, која је добра у свом послу и која помаже људима...

"Мочвара", Милош Тимотијевић, Фото Firefly promo

У "Нечистој крви" играли сте потпуно другачији лик Стојне. Да ли вам је њу било теже да дочарате него Марију?

- "Нечиста крв" је потпуно другачија у жанру и у карактеру. Имали смо жену којој су околности наметнуте и која од почетка није могла ништа да бира. А у "Мочвари" имамо Марију, која држи ствари у својим рукама, а стицајем околности се њен микрокосмос распада. Марија има прилику да сама оствари оно што јој је важно, док је Стојна жртва, марионета, пинг-понг лоптица коју свако окреће на страну коју жели. Оба лика су носила одређену тежину, слојевитост, и стварно су обе улоге биле велики изазов за мене. Захваљујужи њима имала сам част да тумачим велике писце. Бора Станковић је фантастичан писац из претходне епохе, а Милена је можда и најбољи савремени писац. Не могу да их поредим.

Још један лик из књижевности била је и Моник из "Времена зла" које је настало по делу Добрице Ћосића. Какав је био ваш доживљај тог романа и серије?

- Не знам да ли је Ћосић лектира, средњу школу нисам завршила јер сам мало раније уписала факултет. Читала сам Ћосића тек сад. Кад су ме позвали у пројекат, прочитала сам целу трилогију, и била сам "патосирана". Имала сам утисак као да читам Достојевског, поготово због делова у којима описује унутрашњи живот Богдана Драговића у руском хотелу. Та поглавља нису довољно динамична да би могла бити екранизована, па су прескочена. Позивам све да читају роман. Овај посао је диван, јер осим тога што се бавим глумом, добијам задатак да нешто прочитам, што ме потпуно измести из тог тренутка, и у чему уживам. Баш сам радосна.

"Нечиста крв", Драган Мићановић, Фото This and That Productions

После толико година, шта вам је магично у глуми?

- Све је магичније, искрено. Како човек сазрева, има све више унутрашње слободе, има више памети, условно речено, мање га ствари оптерећује, има више искуства, а све је то важно за овај посао. Откривамо свет око себе без краја и конца. Кад кажем свет, најпре мислим на људске душе, откривамо себе, откривамо друге људе. То нас чини квалитетнијим саговорницима и људима који стварно могу да допринесу друштву, макар и минимално. Са друге стране, нама је то терапија у овом суровом свету. Она је свет игре, маште, радости, блиских пријатељстава. У сваком случају смо на добитку.

Шта сте открили о себи? Да ли постоји карактерна црта коју сте се трудили да поправите, а која вам је можда сметала и у глуми?

- Открије се много ако човек има потребу. Ми, као глумци, имамо могућност да се тиме бавимо можда мало драматичније, драстичније, и на факултету смо имали чак и тим људи који нас је усмеравао како да дођемо до личних истина. Мислим да би сваки човек требало да се труди да открије себе како би могао да открива друге и да им евентуално помогне, истовремено да се надограђује, ради на себи, поправља своје мане како би завршио овај живот у свом најбољем издању, да би остварио ако не свој пун потенцијал, онда бар велики део њега. Што се тиче глуме, највише сам радила на својој брзини. Доста сам брза, брзо мислим, брзо говорим, и мислим да сам можда у томе направила највећи напредак. Нисам више као фурија, а био је изазов да ту карактерну црту умирим. Што се приватних особина тиче, има ту свега и свачега, али то је борба која траје.

Шта је за вас победа у животу, на шта сте поносни?

- Победа ми је сваки пут када у мени победи добро. Мислим да не постоји ситница у смислу добра и зла. У саобраћају је увек мала победа ако вас неко изнервира, а ви га не опсујете.

Верујем да свако мало зло које из нас изађе, остане забележено у космосу, и да се од тога тка читав наш универзум. Када год у мени победи добро, осећам се веома важно, као да сам нешто постигла. То су свакодневне борбе. Када бисмо се трудили око тога, чини ми се да бисмо могли много да допринесемо колективној свести и нашем друштву.

"Нечиста крв", "Нечиста крв", Фото This and That Productions

У чему налазите отклон од професије?

- Постоји физички и емоционални замор, али то се компензује оним што се добија кроз контакт са другима, са делом, са публиком. Не осећам се исцрпљено због посла. Ако заиста треба да се одморим, легнем у кревет и читам књигу. Опет сам у уметности. Све што се тиче уметности, може само да ме испуни.

Коју литературу волите, шта сте последње читали?

- Тренутно читам књигу о Николи Тесли и његовом животу. Сазнала сам много интересантних чињеница, а мало сам чак и опседнута Теслом. За мене је Тесла чаробна личност, али сазнала сам да је био далеко од савршеног, имао је много несавршености са којима се борио. Инспиришу ме велики људи, инспиришу ме велики писци, и волим да сазнајем о писцима кроз њихова дела. Читала сам недавно о Селинџеру и о њему сам сазнала свашта што ме је баш инспирисало.

 

Мама, најозбиљнији задатак у животу

КАДА нисте у уметности, чему сте посвећени?

- Мама сам двојице синова, који су сада у основној школи. То је посао са пуним радним временом, који ми је главна животна преокупација. Родитељство је велика и озбиљна одговорност јер се трудите да ти људи, које смо родили, постану и остану стабилни, јер од њих зависи целокупна будућност нашег друштва. То је много одговорнији посао и дефинитивно је мој приоритет и најозбиљнији задатак у животу. Уметност ме релаксира и даје ми могућност да, ако могу, било шта додатно допринесем.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЉУДИНА: Погледајте како је човек са штакама спасао повређено маче у Београду (ВИДЕО)