НЕ КИДА СЕ "ТАЈНА ВЕЗА": Минуло је 16 година откако се велики песник Душко Трифуновић придружио небеским великанима

Ј. СИМИЋ

28. 01. 2022. у 22:41

ПРОГРАМ посвећен песнику Душку Трифуновићу "По мени се ништа неће звати", који су, поводом 16. годишњице песникове смрти, приредили ИК "Прометеј" и Удружење "Корени", изведен је данас у Градској кући Новог Сада.

НЕ КИДА СЕ ТАЈНА ВЕЗА: Минуло је 16 година откако се велики песник Душко Трифуновић придружио небеским великанима

Душко Трифуновић, Фото Д. ДОЗЕТ

По великом интересовању Новосађана за овај догађај показало се да ни смрт ни време не могу да покидају "тајну везу" песника са његовим пријатељима и читаоцима

Директор "Прометеја" Зоран Колунџија казао је да је Трифуновић велики писац, значајан за све нас, а насловом ове свечаности желели су да кажу управо супротно - да се много тога по њему зове, између осталог, улице у Београду и у Новом Саду.

- Душково дело се највише чува кроз популарну музику. У књизи Богице Мијатовића је доказано да је Душко најпеванији песник у бившој Југославији, милиони су одрастали уз његове стихове, а и даље генерације одрастају уз те песме - казао је челни човек "Прометеја", који је издао 20 од укупно 84 наслова колико је Душко оставио будућим генерацијама.

Присећајући се времена када је као врло млад песник упознао Трифуновића, председник Матице српске проф. др Драган Станић истакао је да је Трифуновић све своје књиге писао на екавици мада је до 1992. године живео у Сарајеву.

О Трифуновићаевом делу говорио је и др Михајло Пантић. Члан Градског већа за културу Далибор Рожић подсетио је на легендарне песме које је Душко написао за "Бијело дугме".

ЦБЕЋЕ НА ЧЕРАТУ

НА песников гроб на брду Черат у Сремским Карловцима цвеће су положили песник Перо Зубац и чланови удружења "Корени". О свом дугогодишњем пријатељу Зубац је за "Новости" казао:

- Недостају ми разговори са Душком. Пре неколико година објавио сам књигу "Писма ДТ на небеску адресу" у издању "Прометеја". Сањам га често и увек је ведрији у мом сну него што је био за живота - рекао је Зубац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ЖЕЛИТЕ ДА ОДУШЕВИТЕ СВОЈЕ НАЈМЛАЂЕ: Нема бољег избора од овог хотела у Бодруму, а ништа мање се ни ви нећете одушевити