ПРЕДЕО БАЧА ЗА УНЕСКО: Србија предала номинацију локалитета за упис на листу светске баштине

А. П.

29. 01. 2022. у 12:36

СРБИЈА је јуче Центру за светско наслеђе Унеска у Паризу предала номинациони досије "Културни предео Бача" за упис на Унескову листу светске баштине.

ПРЕДЕО БАЧА ЗА УНЕСКО: Србија предала номинацију локалитета за упис на листу светске баштине

Тврђава Бач, Фото И. Маринковић

- Предајом досијеа званично је започета процедура номинације "Културног предела Бача", што је од изузетног значаја за Републику Србију, посебно имајући у виду да први пут номинује нову категорију културног добра - културни предео, као и да наша земља није реализовала самосталну номинацију од 2007. године - наводи се у саопштењу Министарства културе.

- На овај начин Бач ће бити препознат као први културни предео у Србији, али и региону, чија изузетна универзална вредност превазилази националне оквире и који ће добити посебан вид међународне заштите у оквиру Конвенције о заштити светске културне и природне баштине.

Културни предео Бача део је јужног ободног простора Панонске низије, природно омеђен пређашњим и садашњим током Дунава. На овом терасастом терену са обиљем вегетације, вода и природног тла, прати се континуитет насељавања из кога је проистекао и изразити културни диверзитет, о коме сведочи богатство очуваног материјалног и нематеријалног наслеђа. Живот различитих људских заједница на том простору траје непрекидно од раног неолита до данас, што је више од 8.000 година. У нашој ери овај предео је био и важно гранично подручје и раскрсница путева између цивилизација које су га културно, социјално и економски обликовале.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВЕ ИГРЕ ЗА НОВЕ ПОБЕДЕ: Никад већа понуда за Ролан Гарос и мечеве Новака Ђоковића