МИСТЕРИЈЕ И ВЛАШКА МАГИЈА ПРЕД ЕВРОПОМ: Немања Ћипранић и Страхиња Маџаревић о одабиру "Црне свадбе" у програм Берлинала

Ј. БАЊАНИН

29. 01. 2022. у 11:12

ОКУЛТНИ психолошки трилер "Црна свадба" једна је од 17 серија из целог света које ће се наћи у програму Berlinale Series Market Selects на овогодишњем Берлинском филмском фестивалу.

МИСТЕРИЈЕ И ВЛАШКА МАГИЈА ПРЕД ЕВРОПОМ: Немања Ћипранић и Страхиња Маџаревић о одабиру Црне свадбе у програм Берлинала

Фото IMDb

У селекцију су ушле и серије из Бразила, Јужне Африке, Израела, Белгије, Португала, Велике Британије, Немачке, Шведске, Данске, Француске, као и "Идентификација" из Русије и "Шутња" у хрватско-украјинској копродукцији.

Програм Berlinale Series Market Selects одржава се тек други пут, и осим што ће представити међународне продуцентске куће, повезаће дистрибутере и ауторе серија, и понудити пројекције одабраних ТВ остварења. Прва епизода "Црне свадбе" моћи ће да се гледа преко платформе European Film Market од фебруара ове године.

Сценариста и аутор "Црне свадбе", Страхиња Маџаревић, каже за "ТВ новости" како је изузетан успех за Србију што је серија одабрана као једна од три из источне Европе.

- Серија ће бити представљена свим релевантним људима који се баве телевизијским програмом. Можда ће чак бити пласирана у неким земљама Западне Европе и шире, јер је то изузетно значајан светски маркет, заправо најзначајнији фестивал за серије. Пошто никад раније српска серија није била део тога, све је ново и видећемо шта ће бити.

Немања Ћипранић и Страхиња Маџаревић, Фото Ненад Живановић

Немања Ћипранић, редитељ и аутор серије, такође истиче да је велики успех што се "Црна свадба" нашла међу серијама из кинематографија које су на завидном нивоу.

- То показује да се и наша продукција из године у годину подиже и квалитетом и обимом.

Последњих неколико година, српски филмови и серије приближавају се великим продукцијама, што у иностранству препознају селектори фестивала. Програм посвећен серијама није новина само за нас, него је и Берлину ово тек друга година како су серије селектоване и уврштене у програм. Сматрам да је добро отворити врата и за друге наше пројекте који ће се стварати у будућности. Ово је добробит за целокупну српску кинематографију. Наша је велика жеља и нада да ће бити договорена светска или национална дистрибуција "Црне свадбе" и да ће серија добро проћи, али то се не може гарантовати - каже Немања Ћипранић за наш лист.

Чувени "Варајети" пише да избор серија у посебном програму Берлинала показује како "неке од најинтригантнијих врхунских европских драма сада настају на ободима континента - у источној Европи или Португалу, где се водеће локалне куће, као што су "Фајерфлај", "Други план" и СПи, боре да на својим територијама покрену продукцију серија светског квалитета".

У продукцији десетоделне "Црне свадбе" учествовали су "Фајерфлај" и "Телеком Србија". Страхиња Маџаревић наглашава да је серија због емитовања на каналима Суперстар ТВ и РТС у ударним терминима, и због саме приче, направила одјек који аутори ипак нису очекивали.

Прича почиње у малом месту у источној Србији, у коме Митар Стојић (Славко Штимац), иначе миран и благ човек, изненада брутално убија дванаесторо комшија. Желећи да расветле мотиве злочина, припадник безбедносне агенције Петар Ћирић (Уликс Фехмију) и инспектори Бане Томић (Никола Којо) и Игор Благојевић (Небојша Миловановић) позивају Наташу Јанковић (Јелена Ђокић), реномираног психолога, да као судски вештак утврди да ли је Митар психички оболео или се иза злочина крије нешто друго. Тиме ће само откључати мистерију и уплести се у древни сукоб добра и зла, који вековима бесни.

- Успели смо донекле да спојимо светске трендове и освежен жанровски језик и испричамо једну врло локалну причу која је егзотична чак и за људе у нашој земљи, а камоли у иностранству. Нико се код нас на тај начин није бавио темама влашке магије и обичаја. Мислим да је тај спој интернационалног и локалног велики плус "Црне свадбе" који су гледаоци препознали. Влашка магија је у поетици целе наше серије била важна јер је на прву лопту страшна, а заправо је проблем много дубљи и већи. Назив црна свадба јесте ослоњен на истоимени обред који смо приказали, али је истовремено и метафора за венчање са ђаволом, односно продају душе ђаволу - објашњава редитељ Немања Ћипранић.

Уликс Фехмију , Фото IMDb

Други део серије, додаје Ћипранић, отишао је у срж борбе добрих и злих сила, што се не може разрешити у једној сезони. Зато ауторски двојац вредно пише заплет нових десет епизода.

- Цитираћу Његоша: "Нека буде борба непрестана, нека буде што бити не може". У другој сезони се сукоб добра и зла наставља тамо где смо стали. Открићемо неке детаље и до краја разјаснити односе из прве сезоне. Петрова прича биће веома занимљива и објасниће доста тога, јер се враћамо у његову прошлост. Ту је и други случај који се упоредо дешава - открива нам Немања Ћипранић.

Баш као што нас је прва сезона на тренутке враћала у 1976, тако ће у наставку радња делом бити смештена у прошлост, али овог пута у 2002. За крај, сценариста Маџаревић објашњава да би, ако све буде било по плану, снимање друге сезоне требало да почне ове године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОЧЕКУЈЕ НАС ЈОШ ХИЉАДУ ЕПИЗОДА? Сценариста Жарко Јокановић за ТВ новости открива тајне Игре судбине