СВЕТИ МИТ САЧУВАО НАРОД: На Светосавској свечаности у УКС уручена "Благодарја" и прочитана беседа Милована Витезовића

Д. БОГУТОВИЋ

27. 01. 2022. у 22:20

НА данашњој Светосавској свечаности у Удружењу књижевника Србије уручена су признања "Благодарје" појединцима и институцијама које су допринеле раду УКС. Свечаност је благосиљао др Угрин Поповић, свештеник, иначе члан Удружења, а прочитана је беседа Милована Витезовића, председника УКС, под називом "Светосавље или династија светих Срба".

СВЕТИ МИТ САЧУВАО НАРОД: На Светосавској свечаности у УКС уручена Благодарја и прочитана беседа Милована Витезовића

Фото А. Васиљевић

- Дело живог Саве Немањића преточило се у дело бесмртног Светог Саве. Мит о свецу чинио је дело живим. А највеће дело и Саве Немањића и Светог Саве јесте српска држава, у оном што је представљала одређена у праву, у устројству, у просвети, у привреди, у здравству. То дело сачувао је свети мит у годинама када је српска држава престала да постоји. Мит је учинио да је Србима сопствена њихова држава постала највећа светиња. Како је Сава Немањић први српски светац, а како су његовим теолошким поставкама српске државе, и сви до једног Немањића потом постали свеци, тако за Немању можемо рећи да је родоначелник династије Немањића, а за Светог Саву да је родоначелник династије светих Срба. Тако је започет српски иконостас у српским задужбинама. Попуњавањем иконостаса иконама светих Срба српски манастири су постали олтари отаџбине - поручио је Витезовић.

Указујући на значај светосавља које је у народу сачувало државну мисао, и кад државе одавно није било, што показује и најчувенија песма Филипа Вишњића "Почетак буне на дахије", Витезовић је истакао:

- Ако се може говорити о карактеру народа, онда ћемо најмање погрешити ако карактер српског народа назовемо светосављем, јер сигурно можемо пронаћи довољно разлога о томе да је овај народ целокупно своје митско и историјско сећање везао за Светог Саву.Да би се оспорио српски народ, да би се оспорила српска држава и непрекидна свест о њој у предању и књигама староставним, требало је прво оспорити Светог Саву. То је руководило и Синан-пашу да изврши спаљивање свечевих мошти при чему Турци нису слутили да на тај начин, развејавањем свечевог пепела, врше чин сједињавања Светог Саве и српског народа, јер "није мртав који гроба нема". То је руководило и атеистичке извршиоце да забранама истисну Светог Саву из народног живота.

ДОБИТНИЦИ ПРИЗНАЊА

ДОБИТНИЦИ "Благодарја" које је уручила Гордана Влајић су: Иван Карл, Ранко Шекуларац, Милун Тодоровић, Православна академија наука уметности и вештина, игуман Велике Ремете Стефан, Александар Ћуковић, Димитрије Буквић, КЦ "Акваријус" из Косовске Митровице, Весна Јевђенијевић, Милан Лукић, Владимир Благојевић, Драгољуб Димитријевић, Станислав Којић, Видак М. Масловарић и Милена Симуновић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЖЕЛИТЕ ЛУКСУЗАН, АЛИ НЕ ПРЕТЕНЦИОЗАН ХОТЕЛ: Јако леп, уредан хотел који одише миром, чека вас у Хадаби, једном од центара Шарм Ел Шеика