МАРТОВСКИ ПОГРОМ БЕЗ РЕЧИ "СРБИН": Награда за филм "Мрак" у сенци гафа

М. Мирковић

27. 01. 2022. у 08:36

НАГРАДУ публике на 33. Филмском фестивалу у Трсту освојио је српски дугометражни играни филм "Мрак" сценаристе и редитеља Душана Милића, психолошки трилер чија се радња одвија у време Мартовског погрома на Косову и Метохији, након Ускрса 2004. године.

МАРТОВСКИ ПОГРОМ БЕЗ РЕЧИ СРБИН: Награда за филм Мрак у сенци гафа

"Мрак", Фото Јана Лозева

У фокусу је живот у сталном страху и то из угла српске девојчице Милице која, након што су јој отац и ујак нестали, остаје сама са мајком и дедом у сабласној кући, док породицу чувају пријатељски настројени припадници италијанског Кфора.

- "Мрак" се бави периодом између 17. марта и 11. априла, односно, Ускрса те 2004. године када је, по сведочењу људи са којима сам разговарао, међу Србима на Космету владао највећи страх; очекивали су нови удар Албанаца управо на Ускрс, да их све "почисте" и да не остане ниједан Србин на Космету - испричао је раније Милић, за "Новости", истичући да је све урадио да овај филм буде српска страна приче о Косову и Метохији, те да је наслов "Мрак" изабрао као најбољу метафору за страх са којим живе наши људи у тамошњим енклавама.

- Моји јунаци живе потпуно изоловано, у засеоку, у малим енклавама, где је свега неколико српских кућа, немају директну комуникацију са својим комшијама Србима, него их Кфор повезује, води их у цркву, оклопним транспортерима превози децу у школе - рекао је Милић при крају рада на филму.

"Мрак", Фото Јана Лозева

Будући да је аутор од почетка овако јасно дефинисао филм као српску страну приче о погрому на Космету, у најмању руку изненађујући је опис радње дат на званичном сајту тршћанског фестивала. У њему се, истина, наводи да је реч о животу једне породице под заштитом међународних снага после "рата на Балкану", но без икаквог "националног предзнака" и без употребе речи "Србија" или "српско" - од којих је "очишћена" чак и изјава редитеља на сајту. Нема помена чак ни о томе ко су биле стране у поменутом сукобу, некмоли о томе ко би у "рату на Балкану" били агресори а ко страдалници.

"Мрак" је настао уз подршку Филмског центра Србије и копродукција је пет земаља (Данска, Бугарска, Италија, Грчка). У филму играју Славко Штимац (у улози деде мале Милице) и данска глумица српског порекла Даница Ћурчић (у улози мајке), а мала Миона Илов из Прокупља као натуршчик тумачи ролу девојчице Милице.

Одличја и за "Келте" и "Страхињу"

ДОБИТНИЦИ одличја 33. Филмског фестивала у Трсту, у чијој жижи су и даље кинематографије држава на тлу централне и источне Европе, још су два српска филма настала уз подршку ФЦС. Редитељка Милица Томовић овенчана је наградом CEI Award за филм "Келти", а специјално фестивалско признање понела је и Јелена Станковић, директорка фотографије на филму "Страхиња Бановић", модерној адаптацији народне песме смештеној у контекст избегличке кризе, у режији Стефана Арсенијевића.

И "Мрак" и "Страхиња Бановић" требало би да буду први пут приказани пред српском публиком на 50. Фесту, који почиње 25. фебруара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ХРАБРОСТ НАРОДА: Настављено снимање филма Хероји Халијарда