"СТАЊА" ИЗ ДОБА ПАНДЕМИЈЕ: Београдска изложба младог и запаженог уметника Марка Кусмука биће вечерас отворена у галерији "Сањај"

Д. Б. М.

26. 01. 2022. у 12:31

ПОСЛЕ изузетно успешних изложби у Немачкој - Буделздорф и Ремаген, као и у Сплиту, Требињу и Сарајеву, млади, али већ веома запажени уметник Марко Кусмук вечерас ће се представити и београдској публици у недавно отвореној галерији "Сањај" у Доситејевој улици.

СТАЊА ИЗ ДОБА ПАНДЕМИЈЕ: Београдска изложба младог и запаженог уметника Марка Кусмука биће вечерас отворена у галерији Сањај

Неле Карајлић и Марко Кусмук, Фото Приватна архива

Комплексна и слојевита поетика једна је од упечатљивих особина његових радова. Подједнако добро се изражавајући и у малом и на великом формату, Кусмук употребом богатог сликарског речника успева да прикаже вечне теме.

- Слике за ову изложбу су нове и настале су у протеклих две године, током пандемије - каже Кусмук.

- Нисам одустао од фигурације, али имам другачији приступ. Деформисао сам ликове до форми које не представљају портрет и фигуру, али и даље су остали елементи са портрета, као што су очи и главе.

Фото Приватна архива

У галерији "Сањај" су у децембру и јануару одржане две изузетно посећене изложбе младих аутора, а Сања Бјелановић Јанковић и њен супруг, познати рокер Неле Карајлић, као што су најавили на отварању, наставили су да пружају прилику младим уметницима да јавности представе своја дела кроз која се материјализују њихове интересантне унутрашње представе.

- Сању и Нелета сам упознао у свом атељеу - прича нам Кусмук.

- Тад су ми открили да планирају да отворе галерију, да су колекционари и да воле уметност. Допале су им се моје слике које су први пут видели на изложби Фондације "Владимир Величковић". Обоје су много заинтересовани за уметност, пре свега за младе и талентоване уметнике. Драго ми је да постоје мале галерије у Београду у којима може да се види оно што је карактеристично за савремену уметност, али да се негде провлачи цртеж изнад свега, да има оног цртачког деловања, које је основа свега.

Кусмук се школовао у три различите средине: дипломирао је на Академији ликовних умјетности у Сарајеву, магистрирао у Риму на Accademia di belle arti, а докторске студије завршио на београдском Факултету за уметност и дизајн.

Фото Приватна архива

ГЛАВНО ОРУЖЈЕ

ПОЧЕТАК рада галерије "Сањај" означила је изложба "Трагачи [снова]", на којој су поред Кусмука излагали Дамјан Ковачевић и Владимир Лалић. Договор је био да после ове групне изложбе тројица младих уметника излажу самостално. Самосталну изложбу пре Кусмука имао је Ковачевић.

- Они су врло рано показали таленат за цртање и добили велике и престижне награде за то умеће, али оно што их издваја од других је то што се нису зауставили на томе, него су цртеж претворили у своје главно оружје - рекла је Сања Бјелановић Јанковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Одговорно понашање кроз „Други поглед на кош“