ПОВОРКА СЕЋАЊА У КРАВИЦИ: Екипа документарца "Свједок" снимање наставља на подручју Скелана

С. М.

26. 01. 2022. у 11:28

У БРАТУНЦУ је јуче завршено снимање кадрова за историјско - документарни филм "Свједок", а екипа ће снимање филмских кадрова наставити на подручју Скелана у сребреничкој општини.

ПОВОРКА СЕЋАЊА У КРАВИЦИ: Екипа документарца Свједок снимање наставља на подручју Скелана

Фото РТРС

Снимање филма "Свједок" почело је у недељу, 23. јануара, у Кравици. Овај филм говори о патологу Зорану Станковићу са Војномедицинске академије у Београду који је током ратова деведесетих година прошлог века обавио око 7.500 обдукција и идентификација настрадалих српских цивила и војника од Хрватске, преко БиХ до Косова и Метохије.

Филм ће бити сниман на још четири локације, где су почињени масовни злочини над Србима, а то су Мркоњић Град, затим у Брод, Шековићи и Зворник. Кравица је иначе била прва од пет локација на којој се снимају масовни кадрови "поворки сећања".

Режисер филма Денис Бојић каже, за "Новости", да филм "Свједок" кроз ратни пут и биографију доктора Станковића говори о великим масовним страдњима српског народа у БиХ.

- Снимаћемо и сцене одласка страдалих Срба на гроб др Станковића у Београду, каже Бојић и наглашава да ће се филм снимати целе године. Према његовим речима, велики одазив људи, где је на снимању поворке у Кравици било око 1.000 мушкараца, жена и деце, говори да су грађани чекали овакав филм који ће повезати масовно страдање нашег народа.

- Покрили смо један велики празан простор. План је да филм покаже и уједини у сазнању Републику Српску и Србију око чињеница шта се дешавало у БиХ, истакао је Бојић.

Осим снимања сцена за филм, на овај начин одаје се почаст свим невиним српским жртвама са овог подручја и целе Републике Српске.

- Осим документима, сведочењима и архивском грађом и масовношћу поворки сећања, показаћемо шта се све дешавало, колико је људи и на какав начин страдало, али и да смо и даље живи и да остајемо на овом простору - поручио је Бојић.

Каже и да је снимање филма уједно и мисија свих учесника у пројекту да се 30 година након догађаја на овакав начин забележи сведочанство о српским страдањима у последњем рату.

- Доктор Станковић је задужио српски народ и ово је помен и захвалност његовом делу и имену, као и свим невиним жртвама. Ово је сведочанство које остављамо нашој деци да знају шта се догађало и да не уче туђу лажну историју о дешавањима на овим просторима у последњем рату - нагласио је Бојић.

Са снимања филма "Свједок", Фото СРНА

Радојка Филиповић, учесник поворке у Кравици каже да овакве ствари остају генерацијама које долазе.

Денис Бојић, Фото Архива

Славиша Ерић помагао је 1993. године доктору Станковићу у Кравици који је радио обдукције над убијеним Србима.

- Помагао сам, ту је био и начелник, читав дан је радио, није проговарао, био је обучен у униформу, не знам да ли је и доручковао. То је била величина људска, поносан сам на тог човека - присетио се Ерић.

Зоран Станковић, Фото П. Митић

Разговор са Ристићем

У склопу снимања филма биће урађен и разговор са Цветком Ристићем, коме су муслиманске снаге из Сребренице, предвођене Насером Орићем, 16. јануара 1993. године у породичној кући у селу Кушићи код Скелана, убиле родитеље, сестру и брата, који још није пронађен. Филм "Свједок" снима се у коопродукцији Радио-телевизије Републике Српске и Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу