ХАЈДУК И АМЕЛИЈА: За младе читаоце наставци омиљених серијала

Марина Мирковић

25. 01. 2022. у 13:37

СМЕШНЕ приче о одрастању несташног мачета и њене девојчице, речи су којима свој роман "Луче и Силвија" описује ауторка, редитељка Александра Урошевић, награђивана ауторка позоришних комада и два кратка играна филма за децу, те кратких прича (збирка "Тачно отприлике" објављена је у "Лагуни"), чланица Удружења драмских писаца Србије и дугогодишња редитељка емисије "Добро јутро, децо" Првог програма Радио Београда.

ХАЈДУК И АМЕЛИЈА: За младе читаоце наставци омиљених серијала

Фото Промо

"Лагуна" је најмлађим, али и нешто старијим школарцима наменила ову причу о девојчици Силвији и маченцету званом Луче, који су најбољи пријатељи. И ништа није смешније и забавније од тога како, с једне стране књиге, Силвија открива свет око себе, и како, кад окренете књигу, Луче својим мачјим окицама гледа шта све постоји у њиховом стану. Много необичних ситуација, мноштво другачијих погледа на исте догађаје, и наравно - много, много смеха!

Фото Промо

Читаоци који већ годинама под школским клупама и поред кревета држе приповести Лоре Елен Андерсон о догодовштинама вампирске породице Амелије Зубић и њених пријатеља у посве "наопаком" свету - дочекали су најзад и најновији наставак Амелијиних авантура.

"Амелија Зубић и несташни мачкорози", још један је богато илустрован роман из жанра "комичне фантастике", погодан и за децу предшколског узраста јер се због обиља цртежа врло лако прати. Амелијина мама је родила бебу, а пред малом вампирицом великог срца је нови изазов - Амелија жели да докаже да ће бити најбоља сестра на целом свету, а док су сви усредсређени на принову, она мора да се стара и о три врло несташна мачкорога.

Фото Промо

"Бриљантно смишљено, прати се уз смех до суза", неке су од фраза којима су угледни критичари испратили и овај, шести по реду роман о Амелији, свесрдно позивајући мале читаоце да "зарију зубе и у остале Амелијине грозоморне пустоловине".

Још један наслов из култног серијала за мале и младе, овога пута из пера заиста легендарног домаћег дечјег писца, јесте "Хајдук у четири слике" омиљеног Градимира Стојковића. Овим речима издавач најављује осми наставак легенде о хајдуку:

Фото Промо

"Хајдукова породица прелази у стан. Овога пута - у њихов стан. Док се пакују, Хајдук наилази на кутију у којој су сећања. Из ње узима неколико слика...

Четири фотографије, три наратора, две генерације - један сјајан роман!

Глигорије Пецикоза Хајдук данас је чувени писац, а у неколико приказаних догађаја видимо како искрено говори о себи као ствараоцу и као васпитачу. Нарочито о томе како брине о двоје младих и талентованих песника, Тајани и Југославу.

Још једна маестрална прича о одрастању, о трагању за животним позивом и дубини осећања која нас обликују, о речима које најбоље осликавају шта нас тишти и шта формира нашу личност."

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЖЕЛИТЕ ЛУКСУЗАН, АЛИ НЕ ПРЕТЕНЦИОЗАН ХОТЕЛ: Јако леп, уредан хотел који одише миром, чека вас у Хадаби, једном од центара Шарм Ел Шеика