НАТО ЋЕ ПРЕД СУД ИСТОРИЈЕ: Дајана Џонстон, америчка списатељица

ВН

23. 01. 2022. у 10:00

МАЛИ терористички рат који је водила банда албанских националиста био је само окидач за велики терористички рат који је НАТО водио бомбама и пројектилима у СРЈ.

НАТО ЋЕ ПРЕД СУД ИСТОРИЈЕ: Дајана Џонстон, америчка списатељица

Фото Р. Радетић

Овако у својој књизи "Круг у тами", недавно објављеној, истиче америчка списатељица и новинарка Дајана Џонстон. Ауторка бестселера "Сулуди крсташи", о рату на тлу бивше СФРЈ, која живи и ствара у Паризу, наглашава да су САД тада на превару поставиле обавештајца Вилијема Вокера чији је задатак био да исфабрикује разлог за бомбардовање СРЈ, као и да је Мадлен Олбрајт изманипулисала преговоре у Рамбујеу и тако добила рат који је желела.

Увод у распад Југославије било је, како оцењује, удружење "Алпе-Адрија" које је "вратило" Хрватску и Словенију у аустроугарски загрљај, у чему је велику улогу имао и некадашњи европски посланик из Баварске Ото фон Хабзбург.

На питање зашто никога на Западу није било брига за највеће етничко чишћење у југословенским ратовима када су хрватске снаге уз америчку подршку истерале српско становништво из Крајине, Џонстонова, у интервјуу за "Новости" одговара да се одговор налази у питању:

- Хрватске снаге су имале америчку подршку. На основу медија, "етничко чишћење" су практиковали Срби, док су остали били жртве. Шира западна јавност није имала средстава да оповргне ову верзију. За оно мало новинара са другачијим тумачењем догађаја, медији су били затворени.

Ратови се оправдавају речима "никад више рат". Хоће ли их бити још на Балкану?

- Парола "Никад више рат" није био изговор за балканске ратове, посебно не за сукоб у јужној српској покрајини - Косову. Тачније, то је био рат да би се започели ратови. Пре конференције своје странке Зелени, тадашњи немачки министар спољних послова Јошка Фишер одобравао је бомбардовање Југославије слоганом "Никад више Аушвиц". То би требало да значи да је рат вођен да би се избегао "геноцид" који симболизује "Аушвиц". Са Косовом, оно што је требало избегавати више није био рат, већ "кршење људских права". А "људска права", која су увек највише кршена у ратовима, постала су повод за ратове, попут оног који је уништио, рецимо Либију. Интервенције НАТО довеле су Западни Балкан у ситуацију нестабилности, институционалне двосмислености и међусобне мржње која чини могућност будућег рата превише вероватном.

Хоћемо ли дочекати дан да се суди неком из НАТО за њихов "ангажман" у бившој Југославији о коме пишете као учешћу НАТО у заједничком злочиначком подухвату?

- А ко да им суди? Судиће им историја, историчари у будућности. Ниједан трибунал нема моћ да суди моћницима НАТО.

Фото Р. Радетић

Рат у Ираку се водио због нафте, а због чега се водио на Балкану?

- Уопште није сигурно да се рат у Ираку водио за нафту. САД су радије ушле у савез са исламистима, прво у Авганистану, због антикомунизма. Гледајући на Југославију као на минијатурни СССР, Хрватска је била мала Украјина, а исламисти (Изетбеговић) су могли бити употребљени против Срба православаца као средњоазијски исламисти против Руса. Ови ратови су били више стратешки него директно економски. Рат на Косову је спасао НАТО од застарелости, након пада његових противника из Варшавског пакта, дајући му нову "хуманитарну" мисију без граница, коју више не ограничава његова првобитна мисија међусобне одбране.

Да ли је оно што се данас дешава у Украјини резултат тога што је, како кажете, Михаил Горбачов био наивни преговарач кога су Американци лукаво надмудрили?

- Немогуће је тако сложену ситуацију приписати једном историјском фактору. Али да, то је један од фактора.

Желе ли САД да штите европске чланице НАТО? Постоји ли могућност "лимитираног нукеларног рата на Старом континенту"?

- НАТО је отишао у Авганистан да заштити САД. Сједињене Америчке Државе тврде да желе да бране Европу, али то никада нису учиниле. Није било потребе. Пентагон је у процесу опремања својих европских савезника, посебно Немачке и Италије, нуклеарним оружјем које би могло да буде употребљено против Русије. Чудно је то што Европљани дозвољавају да се то догоди. Да ли Вашингтон "разматра" ограничени нуклеарни рат у Европи? Или само прети да дестабилизује Русију? Или нешто треће? Њихове акције су ратоборне, њихове намере субјективне.

Шта мислите о идеји стварања европске војске?

- Европска војска је идеја блокирана поделама међу Европљанима. С обзиром на тренутну ситуацију са наоружањем, европска војска би била углавном француска и та идеја наилази на подршку у Француској. Али, Велика Британија је нераскидиво повезана са САД (англофони свет је продужетак Британске империје), а Немачка је и даље држава коју су Американци војно (и политички) окупирали. Италију такође, али не и психолошки на исти начин.

ФРЕСКЕ И КОЛАЧИ

ДАЈАНА Џонстон се враћа и на успомене свог живота у Студентском граду у Београду где је, педесетих година прошлог века, студирала, када се, путујући, како каже, дивила фрескама у Дечанима:

- Сећам се и колача у којима сам уживала у малој посластичарници код Скупштине.

Са Славенком Терзићем и Добрицом Ћосићем, Фото Р. Радетић

БИН ЛАДЕН И ИЗЕТБЕГОВИЋ

У КЊИЗИ "Сулуди крсташи", чије се поновно издање у Француској очекује ове године, Дајана Џонстон наводи да је Бин Ладен помогао да се регрутују муџахедини за борбу у име Изетбеговићеве муслиманске странке:

- Изетбеговић је приграбио сву власт за себе у Босни, а НАТО искористио људску трагедију у Југославији као изговор за интервенцију.

РАТОБОРНИ ЛЕВИЧАРИ

НОВЕ ратове у свету последњих деценија водила је левица, а не десница, а прелаз са служења војног рока на плаћеничку армију нема ничег заједничког с одбраном. Још осамдесетих година кренуло се у дискредитовање појединаца зарад управљања масама кроз ширење медијских лажи - записала је својевремено Џонстонова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ТАЈНА ХАВАРИЈЕ У ВИНЧИ: Драган Бјелогрлић данас почиње снимање филма Ланчана реакција