ТРИ КОНЦЕРТА НОВОМ САДУ: Војвођански симфонијски оркестар Европској престоници културе

С. Б.

21. 01. 2022. у 15:00

ВОЈВОЂАНСКИ симфонијски оркестар ће у оквиру Програмског лука „Сеобе“, у години у којој Нови Сад носи титулу „Европска престоница културе“, одржати три концерта под називом „The Best of Novi Sad“, а први је већ 2. фебруара у Синагоги.

ТРИ КОНЦЕРТА НОВОМ САДУ: Војвођански симфонијски оркестар Европској престоници културе

с.дорошки

Основна мисија концерата је, како истичу организатори, да покажу да су у Новом Саду рођени и стасавали бројни таленти, који су обликовали и развијали своје умеће у свету, а онда градили и изградили сјајне међународне музичке каријере.

- Међу њима су Александра Шуклар, перкусионисткиња и маримбофонисткиња, која тренутно живи у Аустрији и Ирена Јосифоска, виолончелисткиња, која борави у Немачкој, а које нас својим успесима већ годинама на најлепши и најбољи могући начин представљају у свету. Иако свирају у најугледнијим светским дворанама и сарађују с врхунским уметницима и ансамблима увек се с посебним задовољством и великом одговорношћу враћају на сцену свог града и новосадској публици – истичу у Фондацији „Нови Сад Европска престоница културе“.

У среду, 2. фебруара у 20 часова у Синагоги, Војвођански симфонијски оркестар ће извести први концерт из циклуса “ „The Best of Novi Sad“ и наступити управо уз те две младе уметнице.

Том приликом ће премијерно у Србији бити изведен Концерт за маримбу и оркестар Т. Шулцеа, који је ово дело и посветио Александри Шуклар као његовој првој интерпретаторки, док ће Ирена Јосифоска извести Други концерт за виолончело и оркестар Д. Шостаковича, који је изузетно ретко изводи због своје комплексности у уметничком и техничком смислу. Цео програм ће бити заокружен одломцима из Балета "Пут грома", азербејџанског композитора Гарајева и „Увертиром 1812.“ Чајковског, под диригентском палицом маестра Ејуба Гулијева.

Продаја улазница је у Музичкој омладини Новог Сада, сваког радног дана од 9 до 13 часова по цени од 1.000 динара а ђаке, студенте и пензионере је попуст од 50 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)