СУМЊА ЈЕ КЉУЧ ИСТИНЕ ПРОТИВ ОБМАНА: Ешли Закерман, звезда серије "Ден Браун: Изгубљени симбол" о теоријама завере

НИКОЛА ДРАЖОВИЋ

23. 01. 2022. у 16:42

У ХОЛИВУДСКИМ блокбастерима заснованим на романима Дена Брауна "Давинчијев код" и "Анђели и демони", ролу доктора Роберта Лангдона, неке верзије савременог Индијане Џоунса изгубљеног у свету симбола, завера и мистерија, дочарао је оскаровац Том Хенкс.

СУМЊА ЈЕ КЉУЧ ИСТИНЕ ПРОТИВ ОБМАНА: Ешли Закерман, звезда серије Ден Браун: Изгубљени симбол о теоријама завере

Фото Фокс Крајм

Пет година након последњег наставка трилогије о Лангдону, филма "Инферно", поново се враћамо у вртлог обмана иза којих се крију интереси моћника из сенки у чијим је рукама судбина цивилизације. Овог пута у ТВ адаптацији још једног Брауновог романа. Реч је о серији "Ден Браун: Изгубљени симбол", коју на каналу Фокс пратимо средом од 22,00.

Водећу ролу од славног Тома Хенкса преузео је његов млађи, али једнако талентовани колега Ешли Закерман, најпознатији нам из серије "Менхетн" која се у Србији емитовала на ТВ Епик Драма.

У ексклузивном интервјуу за ТВ новости, главна звезда серије открива нам да ли је присталица теорија завере, али и шта му је био највећи изазов током снимања драме која има озбиљан задатак - да понови успех култних холивудских хитова.

- Мени је веома занимљиво било то што смо снимања започели усред нечега што се у свету оних који верују да је стварност обмана и да све има неки скривени смисао, сматра школским примером теорије завере. Наравно, реч је о пандемији коронавируса. Морам признати да из визуре Питера Лангдона, који игром случаја открива да заиста ништа није онако како се чини, ситуација која нас је затекла у претходне две године изгледа доста необично - уз смех започиње разговор Ешли Закерман, додајући да је, наравно, реч о шали и да је ситуација са ковидом оставила значајне последице и на њихову серију.

- Срећом, на сету нисмо имали ниједан случај заразе короном, што је само показатељ тога колико се продукција професионално и озбиљно држала мера безбедности. Такође, највећи део серије, која је снимана у Канади, рађен је у затвореном. Није било много ситуација када смо морали да снимамо на отвореном, па смо на тај начин избегли нежељене сусрете.

Ешли Закерман, Сумал Монтано и Рик Гонзалес , Фото Фокс Крајм

Функционисали смо као мала затворена заједница и тако смо прошли и кроз карантин. Због свега тога нисмо превише осетили "закључавање" и остале рестрикције са којима је био суочен остатак планете. У оквиру свега тога ми смо имали свој "локдаун" из ког смо изашли баш у тренутку када су мере полако почеле да попуштају, а живот, колико-толико, да се враћа у нормалу. А нас занима колико је он био спреман за ролу вероватно најпознатијег тумача симбола на свету, који се у серији "Изгубљени симбол" упушта у авантуру разоткривања светских завера, одлучан да спаси свог ментора Питера Соломона (глуми га добитник два Емија, Еди Изард).

- Веровали или не, пре ове серије нисам прочитао ниједан од романа Дена Брауна. И сматрам да је то било добро, због тога што сам имао прилику да прво прочитам сценарио и да на основу њега формирам лик који тумачим. Тек тада сам прочитао свих пет романа, и то у даху. Лик Роберта креирао сам баш онако како сам га већ доживео, и само надоградио његов карактер са неким одликама јунака из романа - каже Закерман и указује да је то важно и због великих разлика између радње саме серије у односу на филмове и књиге.

- Роберт је у нашим серијама 15 година млађи у односу на оног јунака на ког су гледаоци и читаоци већ навикли. Налази се на почетку своје каријере и још је нов у свету који ће веома брзо постати његов начин живота. Страст коју има старији Лангдон је небрушена и тек треба да се распламса - објашњава глумац који, ипак, верује да обожаваоцима који су научили на теме којима се Браун бави неће бити проблем да и у серији пронађу удицу на коју ће се упецати.

- Завере су попут опијума. Свака коју откријете води ка следећој. Све се може тумачити кроз наочаре сумње и у свему можете видети обману. Довољно је само да први пут посумњате у истину и у следећој секунди у свему ћете видети лаж. Тај свет носи велики психолошки терет за оног који се нађе у средишту вртлога свих тих скривених порука и тумачења. Ако не задржите фокус, лако се можете заувек изгубити у трагању за истином.

Еди Изард , Фото Фокс Крајм

Глумац не крије да му је припрема за серију била напорна, баш због тога што је морао да уђе у саму срж онога што је за Дена Брауна животни позив. Ипак, то није био и једини глумачки изазов за Ешлија. Требало је наследити "ципеле" Тома Хенкса.

- Не бих рекао да је ту реч о наслеђивању. Нити сам покушао да поновим Томову славу.

Свакако ми је част што сам имао прилику да дочарам лик који је он глумио, али не треба заборавити да је Лангдон, и у време када су снимана та три прва филма, већ имао базу верних следбеника захваљујући романима. Обојица смо једног већ вољеног јунака оживели на свој начин. Чини ми се да сам чак имао лакши посао због тога што нисам имао задатак да имитирам Хенксовог јунака. Самим тим што је мој Роберт млађи 15 година и што смо прилагодили књигу садашњем времену. На тај начин био сам поштеђен имитације. Могао сам да створим неку своју визију, без обзира на оно што је Том Хенкс са истим ликом урадио пре мене - поручује Закерман, признајући да није велики "верник" теорија завере.

- Далеко од тога да верујем у све што видим и што се пласира као крајња истина. Живимо у таквом свету где је заиста тешко уочити ту танку линију која дели стварно од нестварног.

Верујем у манипулацију информацијама, као што верујем да свака лаж лако може постати истина ако је понови довољан број људи, баш као што се и истина може мењати у зависности од нечијих интереса. Ипак, у свему томе здрав разум видим као најверодостојнији критеријум у одређивању тога шта јесте а шта није, назовимо то - варком - каже Закерман.

А ми га питамо који је онда најсигурнији начин да се уверимо да ли је нешто истина.

- Само сумња. Од тога све почиње - поручује звезда серије "Ден Браун: Изгубљени симбол".


* * * * * * * *

ЛАНДГОН ЈЕ У СЕРИЈИ МЛАЂИ 15 ГОДИНА И НА ПОЧЕТКУ ЈЕ КАРИЈЕРЕ

ЗАСНОВАНА на бестселеру писца Дена Брауна "Изгубљени симбол", серија прати авантуре младог харвардског експерта за симболе, Роберта Ландгона, који, решавајући низ мистерија како би спасао свог киднапованог професора, открива планетарну заверу. У овој адаптацији, обожаваоци ће имати прилику да виде Лангдона на почетку његове каријере.

Шармантни глумац Ешли Закерман ће нам дочарати лик популарног професора, познатог по таленту да склопи чак и најкомплекснију слагалицу мистерија и открије све вешто прикривене тајне.

Лангдоновог ментора Питера Соломона маестрално тумачи Еди Изард, док ће водећу јунакињу, докторку Кетрин Соломон, дочарати глумица Валори Кари.

У серији ће се појавити и Бо Нап, као главни негативац Малак, Рик Гонзалес као Алфонсо Нуњес, полицајац у Капитолу, и Сумали Монтано у роли директорке безбедности ЦИА, Иноуј Сато. Улоге Изабел и Закарија Соломона припале су Лаури ДеКартере и Кинану Џолифу.

Ден Дворкин и Џеј Бити сценаристи су и извршни продуценти овог узбудљивог трилера. Ден Браун, Брајан Грејзер, који је продуцирао сва три филма о авантурама Роберта Лангдона, и прослављени холивудски редитељ Рон Хауард такође су извршни продуценти серије, која ће гледаоце током наредних 10 среда у Србији приковати за мале екране.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

У РАСКОШНОМ ЗЕЛЕНИЛУ ИЛИ НА БЕЛОМ ПЕСКУ: Ако изаберете хотел Лујо, не морате да бирате, ту су и плажа са белим песком и прелепа шума