БАЧ - ПРЕДЕО ОД СВЕТСКОГ ЗНАЧАЈА: Влада Србије подржала номинацију подунавске општине-музеја за упис на Унескову листу

З. Рајић

19. 01. 2022. у 10:09

ВЛАДА Србије прихватила је Документ "Номинациони предео Бача" и тако подржала номинацију тог локалитета за упис на Унескову листу светског културног и природног наслеђа.

БАЧ - ПРЕДЕО ОД СВЕТСКОГ ЗНАЧАЈА: Влада Србије подржала номинацију подунавске општине-музеја за упис на Унескову листу

Фото Миленко Лазић

Реч је о археолошком, историјском и природном богатству које је подунавску општину Бач претворило у отворени "дифузни музеј" са четири пункта - средњовековном тврђавом из 14. века, најстаријом у Војводини, Фрањевачким самостаном из 12. века, православним манастиром Бођани из 15. и турским купатилом из 16. века.

- Живот различитих људских заједница на том простору, који се простире на јужном ободу Панонске низије и природно је омеђен пређашњим и садашњим током Дунава, траје непрекидно од раног неолита до данас, што је више од 8.000 година. У нашој ери овај предео је био важно гранично подручје и раскрсница путева између цивилизација, које су га културно, социјално и економски обликовале - предочено је из Министарства културе.

Наглашено је како је упис Бача на Унескову листу од изузетног значаја за нашу земљу, посебно имајући у виду да први пут номинује нову категорију културног добра - културни предео. Бач је као представника Србије за Унескову листу кандидовало Министарство културе, а на номинацији су партнерски ангажовани Републички и Покрајински завод за заштиту споменика културе.

Фрањевачки самостан, Фото Музејска јединица Бач

Др Славица Вујовић, архитекта-конзерватор у Покрајинском заводу, аутор је пројекта "Векови Бача", којем је 2018. године припала награда ЕУ "Европа Ностра" за културно наслеђе, као и Гран-при за конзервацију и рестаурацију тврђаве у Бачу.

- Овим признањима препознат је покушај да се територија разуме као посебан културни предео, а у случају Бача то је и прича о осам миленијума људског присуства у садејству са мочварним равничарским тереном и Дунавом, главном "улицом" Европе - рекла је др Вујовић.

Покрајински завод за заштиту споменика културе и Музеј Војводине су 2018. потписали споразум о сарадњи са Центром за културно наслеђе Републике Кине, како би помогли при изради Номинационог досијеа за упис културног предела општине Бач на Унескову листу светске културне баштине.

Манастир Бођани, Фото Музејска јединица Бач

Прошле године је одржано 44. проширено заседање Комитета за светску баштину, које је организовао Унеско у сарадњи са Кином, земљом домаћином, у граду Фуџоу. Тим поводом објављена је ревија "Светско наслеђе" бр. 99 на енглеском, француском, шпанском и кинеском језику, у којој се нашао и текст под називом "Културни предео Бача - сведок, чувар и носилац доброг живота".

УНИВЕРЗАЛНА ВРЕДНОСТ

- КАДА номинациони процес буде успешно завршен, "Културни предео Бача" ће бити препознат као први културни предео у Србији, али и региону, чија изузетна универзална вредност превазилази националне оквире и који ће добити посебан вид међународне заштите у оквиру Конвенције о заштити светске културне и природне баштине - указало је Министарство културе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)