ИЗЛОЖБА "АЗБУЧНИ РЕД": У Галерији "Анастас" Музеја примењене уметности у Београду

В.В.С.

18. 01. 2022. у 14:22

У ГАЛЕРИЈИ "Анастас" Музеја примењене уметности, 21. јануара отвара се изложба "Азбучни ред" која представља илустрације Луке Тилингера за истоимену колекцију књига за децу у издању "Службеног гласника".

ИЗЛОЖБА АЗБУЧНИ РЕД: У Галерији Анастас Музеја примењене уметности у Београду

фото:Промо

"Азбучни ред" је 2015. године покренуо Горан Петровић, уредник прва три издања, одредивши га као нову колекцију "Службеног гласника" посвећену свету књига. Тако, овим дечјим романима није заједничка само форма (сви су сачињени од по тридесет поглавља за тридесет слова азбуке), већ су и тематски сродни - окренути словима, описмењавању и писмености.

Едиција "Азбучни ред" до сада је објавила четири наслова:"Чудесни подвизи Азбучка Првог у тридесет слова" Дејана Алексића (2015), "Аврам, Богдан воду газе" Владиславе Војновић (2016), "Роман без ормана" Вулета Журића (2017) и "Шазбука" Радета Танасијевића (2021). И као што су писци "Азбучног реда" били дужни да избегну замку међусобног понављања, коју је као захтев поставила заједничка тема, тако и илустрације Луке Тилингера у свакој књизи морају изнова да оправдају простор који заузимају.

За илустрације истргнуте из књига важно је да, лишене контекста, изгледају помало "изгубљено". Изложба "Азбучни ред" сада поново окупља такве лутајуће цртеже и учвршћује их у једном новом распореду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВЕ ИГРЕ ЗА НОВЕ ПОБЕДЕ: Никад већа понуда за Ролан Гарос и мечеве Новака Ђоковића