Е.Т. НАЈВОЉЕНИЈИ ВАНЗЕМАЉАЦ: Хит филм са четири оскара Стивена Спилберга пуне четири деценије живи у нашим срцима

Марина Мирковић

18. 01. 2022. у 18:28

ЈЕДАН од, по свим параметрима, најинспиративнијих и највољенијих филмова свих времена, по званичним "бројкама" дуго и један од најгледанијих, а до данас при врху листе званично најуспешнијих остварења седме уметности - уселио је неодољивог "Е.Т. ванземаљца" у наша овоземаљска срца, у којима живи безмало пуне четири деценије.

Е.Т. НАЈВОЉЕНИЈИ ВАНЗЕМАЉАЦ: Хит филм са четири оскара Стивена Спилберга пуне четири деценије живи у нашим срцима

Фото IMDb

Доказани велемајстор Стивен Спилберг успео је да створи легендарни филм, и да причу о пријатељству између једног дечака и изгубљеног створења са далеке планете учини неизбежним делићем слагалице одрастања генерација гледалаца. Како смо плакали тада, од те јесени 1982. у биоскопима и у својим кућама док су видео-рекордери немилице хабали траку са касета, са тек два слова нажврљана на налепници - тако плачемо и данас, ми одрасли, али и нека нова деца, којој се реченице попут незаборавне E.T. phone home на потпуно истоветан начин урезују у срца. Безазлена и отворена, пуна љубави, баш какво је срце десетогодишњег Елиота (у тумачењу Хенрија Томаса), али и маленог насловног јунака раздираног између жеље да оде својој кући, и спознаје да ће у том случају морати да напусти свог пријатеља са Земље.

Фото IMDb

Пре десет година, поводом тридесете годишњице првог приказивања, Спилбергово је култно (са четири Оскара овенчано, од девет номинација) дело дигитализовано и обогаћено причом са снимања, која је публику провела кроз збивања иза кулиса филмског сета.

Сценаристкиња је, формално, Мелиса Матисон - којој је Спилберг диктирао причу о Е.Т. у перо, у паузама снимања филма "Отимачи изгубљеног ковчега", на чијем је сету боравила са својим супругом Харисоном Фордом. Форд је доцније одиграо директора Елиотове школе, но једина његова сцена избачена је из филма, да појава звезде не би скретала пажњу гледалаца са суштине. Лик маленог ванземаљца креирао је мајстор за специјалне ефекте Карло Рамбалди, већ овенчан Оскаром за "Кинг Конга" те "Осми путник - Алијен", да би му трећу статуу донео баш Е.Т., у чијој је појави укрстио ликове песника Карла Сандберга, Алберта Ајнштајна и - пекинезера! Глас је овом јунаку позајмио Пет Волш, уз помоћ Дебре Вингер и самог Спилберга.

Фото IMDb

Режисер је овај филм снимао доследно по хронолошком реду, одлучан у намери да "добије" потпуно искрене доживљаје и реакције од деце глумаца, те је и сцена опроштаја од госта на Земљи одиграна потпуно реално, са "стварним" емоцијама које изазива одлазак пријатеља. Иначе, мали Томас се на аудицији за улогу Елиота присетио дана када му је умро пас, да би "призвао" тугу, и расплакао је Спилберга који га је одмах изабрао.

Фото IMDb

Признање за музику

И краљ попа Мајкл Џексон снимио је једну песму специјално за овај митски филм, но доживела је исту судбину као и сцена са Харисоном Фордом - није била употребљена. Са друге стране, оригинална музика која прати причу о боравку Е.Т. на Земљи, чувеном филмском композитору Џону Вилијамсу донела је једну од педесетак номинација Академије у каријери, и још један Оскар на полици, али и награду БАФТА, Златни глобус...

Фото IMDb

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)