ПОСЛЕДЊИ ДАН ГОСПОДИНА НУШИЋА: Вечерас београдска премијера представе "Пут великана" у Народном позоришту

Вукица Стругар

18. 01. 2022. у 09:23

ДАН уочи Нушићеве смрти, у пишчевом дому смењују се пријатељи, колеге, глумци Миливоје Живановић, Жанка Стокић, Љубинка Бобић...

ПОСЛЕДЊИ ДАН ГОСПОДИНА НУШИЋА: Вечерас београдска премијера представе Пут великана у Народном позоришту

Бошко Пулетић у улози Нушића, Фото Архива

Прича се одвија 18. јануара 1938. године и вечерас, управо на тај дан, представа "Пут великана" имаће своју београдску премијеру на сцени "Раша Плаовић" Народног позоришта.

Настала је у продукцији Центра за културну Пожаревац, а за њу су, опет, "криви" глумци: рађена је по тексту Бошка Пулетића, у режији и драматизацији Весне Станковић.

Како се најављује, пред гледаоцима ће се наћи духовита, забавна, носталгична прича о једном времену и начину живота, али и о драматичним судбинама великана српске позоришне сцене.

- Позната је чињеница да су се око пишчеве постеље до последњег тренутка окупљали пријатељи. Са Жанком и Миливојем био је веома близак, занимљива је и прича о његовом познанству са Љубинком Бобић - каже, за "Новости", Весна Станковић.

Фото Архива

Уосталом, објашњава наша саговорница, Љубинка је захваљујући Нушићу и направила глумачку каријеру.

- Упознали су се у Скопљу, у време док је писац у овом граду био управник театра.

Љубинка, тада девојчурак од петнаестак година, дошла је у Македонију код рођака у госте.

Чежњиво је гледала позоришни плакат, јер није имала новца да плати улазницу. Писац ју је приметио и увео на генералну пробу. Када се касније преселила с породицом у Београд отишла је право у Народно позориште и рекла да ју је Нушић препоручио! То, наравно, није била истина, али се она снашла. Ушла је у ангажман и направила велику каријеру, маестрално играјући управо у Нушићевим комедијама.

Весна Станковић као Жанка Стокић, Фото Архива

И у представи осетиће се дух тих боемских времена. Јер, где су глумци ту су песма, свађа, "олајавања", па у ведрој атмосфери протиче и последњи дан пишчевог живота:

- Међу јунацима ове приче, појављује се и непозната глумица Јаворка. То је једини фиктивни лик, који симболизује све оне младе уметнике у вечитом ишчекивању и потрази за правом улогом, никада не дочекавши својих пет минута славе...

"Пут великана" представа је која ће бити интересантна позоришној публици, али и данашњим глумачким генерацијама. Ово је, по Весниним речима, још један мотив за настанак пројекта:

- Ми, позоришни глумци, као сенка смо. Људи нас забораве оног тренутка кад се представа скине с репертоара. Памти се још неко време, онда ишчили из сећања. Данас наше младе колеге и не знају ко је био Миливоје Живановић, Жанка, Љубинка. Зато је ово нека врста споменика сећања позоришном глумцу, па позивам и њих да дођу и нешто сазнају о нашим претходницима. Нажалост, не знамо како је играла Жанка Стокић, а кажу да је била величанствена. Као и Миливоје. У томе и јесте позоришна магија.

У представи играју и Лепомир Ивковић (Миливоје Живановић), Бошко Пулетић (Бранислав Нушић), Соња Kнежевић (Љубинка Бобић) док је Тијани Вишковић припала улога младе и непознате Јаворке Димитријевић.

Фото Архива

Букефал и Мишић

- У Народном позоришту дуго се изводио Пулетићев комад "Букефал", инспирисан животом Александра Македонског. И то није једино глумчево драмско дело: последња представа чији је аутор била је монодрама о Живојину Мишићу - подсећа Весна Станковић. - Веома је даровит писац, од оних који не импровизују већ темељно истражују, па се сваки његов текст заснива на историјским чињеницама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЦРТЕЖИ САВЕ ШУМАНОВИЋА: Изложба дела великог уметника, из збирке Народног музеја, од данас доступна публици (ФОТО)