СРПСКА СЛАВА И ЗВУК ТРАДИЦИЈЕ: Богат програм у Новом Саду поводом преузимања титуле Европске престонице културе

С. Б.

15. 01. 2022. у 10:33

НОВОСАЂАНИ, са титулом Европске престонице културе, коју су преузели на Дочеку, 13. јануара уз спектакуларан програм на свечаној церемонији у Српском народном позоришту и јединственој представи "Зенитеум" на посебно инсталираној сцени испред зграде Бановине, као и низом концерата разних извођача, настављају са програмима посвећеним култури.

СРПСКА СЛАВА И ЗВУК ТРАДИЦИЈЕ: Богат програм у Новом Саду поводом преузимања титуле Европске престонице културе

Између традиционалног и интеркултуралног, Фото Павел Сурови

Тако су синоћ у Културним станицама почели са манифестацијом која обележава традиционалну српску славу.

- Дочек у нашем граду је и ове године објединио прославе 2022. и 7530. године, а настављамо програмима којима се симболично осврћемо на традиционалну српску славу, наше прво културно добро убројено у регистар нематеријалног културног наслеђа Унеска - каже Милана Милованов из НС ЕПК.

- Наше културне станице обележавају стару традицију, али на нов начин и то уз песму хорова, музику тамбураша и изложбу фотографија. Уједно, у војвођанској средини слава подразумева добродошлицу свим комшијама, пријатељима, ужој и широј породици, стога је Нови Сад, као добар домаћин и град интеркултуралности, отворио врата за све, како бисмо, у посебном, модерном амбијенту, заједно означили традиционалну свечаност.

За ту прилику су испред културних станица постављени штандови са топлим напицима, а млади, који дочекују госте, били су одевени у народне ношње војвођанских етничких група српске, словачке, мађарске, румунске, русинске, буњевачке.

У оквиру програма другог дана славе, данас чланови фолклорних ансамбала приређују сплетове народних игара и доносе звук традиције. Осим наступа дечијих ансамбала и оркестара, на платоима испред културних станица у знаку интеркултуралности организује се мали базар рукотворина, где припадници националних мањина излажу рукотворине инспирисане својим традицијама.

Фото Г. Златковић

САРАДЊА СА ЛИТВАНИЈОМ

МИНИСТАРКА културе Маја Гојковић састала се јуче са Симонасом Кајрисом, министром културе Литваније, у Новом Саду поводом манифестације Европске престонице културе и том приликом нагласила да су Нови Сад и Каунас паралелно понели престижну титулу.

Они су такође истакли да се сарадња на пољу културе може развијати управо ослањајући се на програм и пројекат "Нови Сад 2022 - Европска престоница културе" и програм града Каунаса и да је то добра прилика да се подстакне сарадња националних музеја, библиотека, али и уметника и независне сцене.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЈЕДАН ОД НАЈУСПЕШНИЈИХ: Ово је син Ведране Рудан из првог брака - рекла да га воли мање од партнера (ФОТО)