ТЕМАТСКА ПОСТАВКА ДКСГ "ОВО НИЈЕ РАТ": Ослобођење духа и земље

М.А.К.

08. 12. 2021. у 18:01

ИЗЛОЖБА "Ово није рад" - Ослобођење духа и земље, у мастилу и на делу, кустоскиња Емилие Епштајн и Ане Кнежевић, биће отворена до 22. децембра, а резултат  је сарадње Дома културе Студентски град ( у коме се и одржава) и Музеја афричке уметности.

ТЕМАТСКА ПОСТАВКА ДКСГ ОВО НИЈЕ РАТ: Ослобођење духа и земље

Фото промо ДКСГ

Нерпосередни повод за ову поставку је Фестивал Алтернативе филм/видео, који је ове године у знаку Несврстаних, и траје од 8. до 12. децембра.

Део изложбе је и фотографије која је забележила сусрет Франца Фанона, психоаналитичара и филозофа са Мартиника, Омара Уседика, лидера алжирске борбе за независност и Здравка Печара, учесника у збивањима и аутора капиталног дела "Алжир до независности" у коме он као историчар и новинар даје свој, али и колективни југословенски допринос овој великој борби. Поред кадрова из филма "Битка за Алжир" , поставку чине и часописи, преписке и публикације из фонда Музеја афричке уметности као сведочанства активног југословенског присуства, на првим линијама борбе за деколонизацију Африке. Стручни сарадник на идентификацији фотографија је био Бедредин Боуајша.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)